Yaz Kur’an Kursları, çocuklara ve gençlere yönelik yaygın din eğitimi faaliyetlerinin başında gelmektedir. Ülkemizde Kur’an-ı Kerim’i, namaz surelerini ve dualarını okuyabilenlerin büyük bir kısmı, bunları Yaz Kur’an Kurslarında öğrenmektedir. Bu kurslar, çocukların yaz tatillerinde boş vakitlerini verimli bir şekilde değerlendirmeleri için iyi bir fırsattır; aynı zamanda da din görevlisi ve camiyi tanımaları, inanç, ibadet ve ahlak eğitimlerini güçlendirmeleri için uygun ortamlardır.
Yaz Kur’an Kurslarının büyük bir kısmı camilerde yapılmakta ve çocuklara cami merkezli bir kaynaşma ortamı sunarak, yeni dostlukların, arkadaşlıkların kurulmasına vesile olmaktadır.
Yaz kurslarında hedef; öğrenciye bilgi yüklemek değil, onları Kur’an iklimiyle ve buna bağlı olarak manevî değerlerle tanıştırmak ve bunları benimsemelerine rehberlik etmektir. Bir başka ifadeyle çocukların, cami avlusunda, minare gölgesinde, Kur’an ve ezan sesi dinleyen, Kur’an okuyan, onu anlamaya çalışan, sıcak dostluklar, arkadaşlıklar kuran, cami ve muhiti ile ilgili güzel hatıralar derleyen, hepsinden daha önemlisi de kimliğini inşa ederken bunların bilincinde olan kişiler olarak yetişmelerine ortam hazırlamaktır.
Kur’an-ı Kerim, Yüce Rabbimiz (c.c.)’in biz müminlere en büyük hediyesidir, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in bize bıraktığı en yüce emanettir. O’nun mesajlarını öğrenip yaşamaya çalıştığımız gibi, göz aydınlığımız olan yavrularımıza da öğretmek için gayret göstermek görevimizdir. Çünkü çocuklarımızı, kendini ve Rabbini bilen, vatanına, milletine ve insanlığa faydalı nesiller olarak yetiştirmek en büyük dileğimizdir.
Yaz kursları, aynı zamanda çocuğuna sağlıklı ve sahih bir din eğitimi aldırmak isteyen veliler için önemli bir imkândır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İnsan ölünce üç şey dışında ameli kesilir. Sadaka-i câriye yani faydası kesintisiz devam eden hayır, kendisinden faydalanılan ilim ve arkasından dua eden hayırlı evlat” (Müslim, Vasiyye, 14).
Geleceği şekillendiren çocuklar, güzel ahlak kuralları ile eğitildiğinde sağlıklı bir toplumun hem kurucu unsuru hem de koruyucusu olurlar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), hiçbir anne-babanın evladına güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmadığını belirtmiştir (Tirmizî, Birr, 33). Bir kimsenin kendisine hayır duada bulunacak evlatlar yetiştirmesi şüphesiz hem kendisinin ahiret hayatı için hem de geride bıraktığı topluma hayırlı bir birey kazandırmış olması bakımından kazançtır.
Hayırlı nesiller yetiştirmemize katkı sağlayacak, gözümüzün nuru evlatlarımızı Kur’an’la ve Peygamberimiz (s.a.v.)’in örnek hayatıyla buluşturacak Kur’an kurslarımız, 1 Temmuz’da açılıp 16 Ağustos’a kadar devam edecek. “Elif Be Te Se Cim, Başlıyor Kur’an Sevincim” şiarıyla camilerimiz, bu yıl da milyonlarca çocuğumuz için bir eğitim yuvasına dönüşecek.
Yavrularımız, Yüce Rabbimizi daha iyi tanıyacaklar. İmanı ve İslam’ı tertemiz kalplerine nakşedecekler. Kur’an-ı Kerim’le ve Peygamberimizin örnek hayatıyla daha yakından tanışacaklar. Kur’an’ın istediği, Peygamberimizin de yaşayarak gösterdiği doğruluk ve dürüstlüğü, şefkat ve merhameti, sevgi ve saygıyı, hak ve adaleti, paylaşma ve yardımlaşmayı, kardeşlik ve muhabbeti, manevî değerleri daha derinden kavrayacaklar. Kitaplarla dost olmayı, okumanın değerini, ilmin önemini hissedecekler.
Çocuklarımızın içinde bulunduğu “Dijital çağ” olarak isimlendirilen bu dönemde onları, ekranın belirsiz ve sorunlu içeriği yerine camilerimizin huzurlu ve manevî havasıyla buluşturalım. Yavrularımızı bu kurslara katılmaları için anne-babalar olarak teşvik edelim! Kendimiz de çocuklarımıza örnek olacak şekilde Kur’an’ı okumak, anlamak, düşünüp ibret almak ve hayatımıza rehber kılmak için gayret gösterelim. Yüce Kitabımızın ve Peygamber Efendimizin izinde hayatına yön veren nesiller yetiştirmek için gayret sarf edelim...
Peygamberimiz (s.a.v.)’in, hayırlı bir yol üzerinde olmanın önemini anlatmak için buyurduğu; “Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 15) sözünü gönlümüzden eksik etmeyelim...
Berrin ERDOĞAN
İl Müftü Yardımcısı