Kurban Bayramına Girerken;

16 Haziran Pazar günü Kurban Bayramıdır. Bayramımız şimdiden mübarek olsun.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Medine’ye hicretinin ikinci yılında ilk Kurban Bayramını ashabı ile birlikte yapmış ve Kurban Bayramının birinci gününde şöyle buyurmuştu: “Bu günümüzde yapacağımız ilk şey Bayram namazını kılmaktır. Sonra evlerimize dönüp kurban kesmek olacaktır. Her kim böyle yaparsa sünnetimize uygun iş yapmış olur” (Buhârî, Îdeyn, 3).

Sonra da şöyle hitap etmişti: “Âdemoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin” (Tirmizî, Edâhî, 1).

Kurban Nedir?

Kurban, Kurban Bayramı günlerinde ibadet niyetiyle kurban edilmesi caiz olan hayvanlardan birini keserek yapılan, insanın Allah’a yaklaşmasına ve O’nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadettir. İnsan kurban kesmekle, İbrahim (a.s.) gibi Allah’a ve O’nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O’nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermektedir.

Kurban, İslam’daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğidir. Her gün dünyada sayısız hayvan kesilir ve bundan çoğunlukla varlıklı kimseler yararlanır. Kurban etinden ise öncelikle fakirler ve yoksullar istifade eder. Yüce Rabbimiz (c.c.) şöyle buyurmuştur: “...Kurbanlarınızı kestiğinizde onlardan hem kendiniz yiyin, hem de ihtiyacını gizleyen-gizlemeyen fakirlere yedirin...”  (Hac 22/36).

Böylece kurban, Müslüman toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Bundan da anlaşılıyor ki kurban kesimi, bir hayvan katliamı değil, fakir ile zenginin kucaklaşmasına, gönüllerinin birleşmesine, yardımlaşmaya ve fakirin görüp gözetilmesine vesile olmaktadır. Kısaca “Kurban, paylaşımın zirvesidir.”

Bayram Nedir ve Bayramlar Nasıl Günlerdir?

Bayramlar; aynı inanç, aynı duygu, aynı düşünceleri paylaşan insan topluluklarının birlikte sevindiği, birlikte neşelendiği müstesna günlerdir. Bayramlar; neşe, sevinç, mutluluk günleridir.  Dinî bayramlar, Cenab-ı Hakk’ın müminlere manevî ziyafetidir. Bu mutlu günlerde Cenab-ı Allah; fakir-zengin, genç-ihtiyar bütün müminlerin gönüllerini sevinçle doldurmaktadır.  

Bu bakımdan dinî bayramlar; ziyaretlerin yapıldığı, küslerin barıştığı, dargınlıkların giderildiği, neşe, sevinç, coşku, heyecan ve sevinme günleridir. Gurbetten sılaya kavuşma, tefrikayı bırakıp bir ve beraber olma günleridir. Yeme-içme, ikram etme, ikram alma günleridir. Çocukları sevindirme, anne-babayı, büyükleri onurlandırma günleridir. Özellikle Kurban Bayramı, kestiğimiz kurban etlerini ikram ederek, pay vererek veya Vekâleten Kurban bağışında bulunarak paylaşmanın ve kardeşliğin zirvesinin yaşandığı müstesna günlerdir. Yüz binlerce Müslümanın büyük bir heyecanla yapmış olduğu hac tavafının heyecanına ortak olmak ve hasretini yaşamaktır.

Bayramdaki Görevlerimiz;

Güzel koku sürünmek, temiz ve yeni elbise giyinmek, güler yüzlü ve sevinçli görünmek, yoksullara çokça sadaka vermek, çocuklarımıza bolluk göstermek ve onları sevindirmek, anne-babamızı ziyaret etmek ve hayır dualarını almak, vefat etmiş iseler kabirlerini ziyaret etmek, sıla-i rahim yapmak, akrabalarımızı ve yetimleri görüp gözetmek, şehitlerimizi rahmetle anmak, küsleri barıştırmak, dargınlıkları gidermek, birlik ve beraberliği,  kardeşliği pekiştirmek ve pekiştirici davranışlarda bulunmak bayramda yapmamız gereken görevlerimizdendir.  

Bu duygularla Eskişehirli hemşehrilerimin ve tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik ediyor, Allah’tan sağlık ve afiyet içerisinde mutlu bir bayram geçirmenizi niyaz ediyorum...

Bekir GEREK

İl Müftüsü