Günümüzde artık çok net bir gerçeklik ile karşı karşıyayız; ülkemizde enflasyon, işsizlik, kalkınma, büyüme gibi makro iktisat konuları merkezi iktidarın çok da gündeminde değil. Bu konularla ilgili yapılan tüm açıklamaların algısal çalışmalara dönük olduğu anlaşılıyor.

Hatta ihracat artışına, yeni yatırımlara, enflasyonun dizginlenmesine ve işsizliğe karşı herhangi bir politika hükümet yetkililerinin ağzından duyulmuyor. Tüm olumsuz göstergelere rağmen her şey yolunda gibi bir hava estirilmeye çalışılması bu alandaki karamsarlığı daha da arttırıyor.

Bunun yanında bir gerçeklik daha karşımıza çıkıyor ki merkezi iktidarın faaliyet alanına giren birçok konuda belediyelerin kapısı daha sık çalınmaya başlandı. Ne gibi diyorsanız; iş arayanlardan tutun da ekonomik yatırımlara kadar birçok alanda belediyeler vatandaşların umut kapısına dönmüş durumda.

Hukukçusundan mühendisine, iktisatçısından sosyoloğuna, vasıflı işçisinden vasıfsız işçisine kadar toplumun hemen her kesimi iş bulmak için belediyelerin kapısını aşındırıyor. Belediyeler meslek edindirme kursları düzenlemeye, uygulamalı girişimcilik dersleri vermeye başladı. Zaten şirket kurmalarının önü yıllar önce açılmıştı.

ENGELLİ MONTAJ ATÖLYESİ, GÖKKUŞAĞI KAFE

Nitekim bugün belediyelerin projelerine baktığımızda da bunu artık çok net olarak görebiliyoruz. Tepebaşı Belediyesinin ortaya koyduğu Beldeevleri, Engelli Montaj Atölyesi, Gökkuşağı Kafe, Akıllı Şehir Projeleri, Su Sporları Merkezi gibi projeler tam da bu fikre karşılık geliyor.

ARIKÖY, GÜVERCİNKÖY, SOLUCAN GÜBRESİ FABRİKASI

Odunpazarı Belediyesinin özellikle son bir yıl içinde ortaya koyduğu projelere bakarsak bu gerçekliği bir kez daha görüyoruz. Arıköy, Güvercinköy, Solucan Gübresi Fabrikası ve diğerleri… Aslında merkezi hükümetin yapması gereken ekonomik yatırımların yapıldığını görüyoruz. Bu yeni belediyecilik anlayışının Türkiye genelinde ilklere imza attığını hatta yeni bir tanımlama getirdiğini de gözlemliyoruz.

YENİ BİR VİZYON, YENİ BİR BAKIŞ

Merkezine işsizlik ve yoksullukla mücadeleyi koyan; kalkınmaya, büyümeye ve enerji politikalarına hem alternatif hem de katkı sunan bir vizyonla projelerin sunulması ve tanıtılması gerekiyor. Çünkü Eskişehir'deki belediyeler bugüne kadar Eskişehir'de bu işi çok iyi yaptı, yapılacağını gösterdi. Şehircilik anlayışının ötesine çıkıldı.

İş sadece bu tip belediyeciliğin adını koymaya kaldı.

***

SERBEST BÖLGE, LİMAN BAĞLANTISI VE HAVAALANI ZORUNLU

Türkiye’de Kişi Başına Düşen GSMH listesinde Eskişehir'in üstünde yer alan illere detaylı baktığımız zaman ortaya çok dikkat çekici başka sonuçlar çıkıyor.

Örneğin, Eskişehir'in üstünde yer alan illerden Bilecik ve Yalova dışında hepsinde Serbest Bölge bulunuyor, hepsi liman ve demiryolu taşımacılığına müsait ve yine Bilecik ve Yalova dışında havaalanına sahipler.

Demek ki Eskişehir'de serbest bölge, havaalanı, liman ve demiryolu bağlantıları olsa mevcut pozisyonunun çok daha üstünde bir performans gösterecek. Bu durumdan ise hiç şüphesiz ki ülke ekonomisi kazançlı çıkacak ve hep birlikte büyüyeceğiz.

Kısacası Eskişehir için serbest bölge, havaalanı ve liman bağlantısı zenginlik için şart.