Herkese hafta ortasından yeniden merhaba,
Bugün itibariyle Ramazan ayının son 10 günü içindeyiz. Peki bu son on günde beslenmememize nasıl dikkat etmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz? Gelin birlikte inceleyelim.
Zaman kavramının hızına yetişemediğimiz, bir ayın daha sonuna geliyoruz.Ramazan ayı süresince beslenmenin ne kadar önemli olduğuna dair düşüncelerimi bu yıl ve geçen yılki köşe yazılarımda yazmıştım.
Oruç tutan kişilerin beslenme alışkanlıklarının değiştiği bu ayda oruç tuttuğumuzda vücudumuzda birtakım değişiklikler meydana gelebiliyor.
1. Artan kabızlık problemi
2.Susuzluk ve buna bağlı olarak İdrar rengi koyulaşması, ağızda kuruluk, dudaklarda çatlama, deride kuruluk, göz altlarında çökme
3.Gece atıştırma istekleri
4.Uyku düzeni değişikliği
Bu problemler bu ay içerisinde ensık yaşanan problemlerden birkaçı.
21 günlük alışkanlık süresini düşünecek olursak bu son 10 günün önemi aslında oldukça fazla çünkü bu zamana kadarbünyenizin yavaş yavaş bu beslenme düzenine alıştığını ve artık bu düzende beslenmenin zor gelmediğini vücudunuzda hissediyor olabilirsiniz.
Doğru bilgilerle yukarıdaki bu problemleri yaşamamak mümkün elbette. Şimdi maddelere tek tek bakalım.
- Artan Kabızlık Problemi ve Susuzluk
Kabızlığın temelde üç etmenebağlı olduğunu her fırsatta dile getirmeye ve farkındalık yaratmaya çalışıyorum
.Bu etmenler;
-az lifli beslenme
-az hareket etme
-az su /sıvı tüketme
Demek ki bu problemi ortadan kaldırmak için bu üç maddeye dikkat ete şart.
Lif alımını artırmak için en azından sahurda tam buğday, , çavdar, yulaf gibi tam tahıllı ekmekleri tüketip Ramazan Pidesi (beyaz undan yapıldığı için lif oranı daha düşüktür) iftarda tüketmeliyiz.
Hareketimizin azaldığı gayet net ama artırmak için iftar sonrası yürüyüş veya en azından uyumadan 30-45dk öncesinde küçük ev egzersizleri yapmak bünyenize iyi gelirken bir yandan da bağırsaklarınızda hareketlenmeyi artıracak güzel bir yöntem olacaktır.
-Su tüketimi ise aslında en önemlisisahurda 2-3 bardak, iftarda 2-3 bardak ve iftardan sonraki zaman diliminde gün içinde almamız gereken su miktarını tamamlamak günlük hedefimiz olmalı.
-Gece atıştırma İstekleri
Ramazan süresince beslenme saatlerindeki değişiklik sebebiyle sahur alışkanlığı ramazan bitince de bir süre devam ediyor. 21 günlük sürenin de verdiği bir alışkanlıkla ay sonunda yine de sahura kalkacakmış gibi hissetmek, en azından bir atıştır isteği yaşanabiliyor.Bu süreci güzel yönetmek için en iyi alternatif evde aburcubur, paketli atıştırmalıklar, yoğun ve şerbetli tatlılar bulundurmamak en güzel yöntem. Atıştırma isteğimizi taze, kuru meyvelerle, çiğ kuruyemişlerle sütlü tatlılarla geçiştirmek mümkün.
-Uyku Düzeni
Sirkadiyenritm için bu maddenin ne kadar önemli olduğuna önceki köşe yazılarımda değinmiştim. En azından bir sürelik düzen oluşturmak iyi bir çözüm olacaktır. Yani iftardan sahura kadar uyumadan mı geçireceksiniz yoksa o arada uyuyanlardan mısınız? Bunu sormak ve böylece tüm ay boyunca bu şekilde hareket etmek uyku düzenimiz için yapabileceğimiz en güzel adım olacaktır.