Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, ESTV ekranlarında yayınlanan Günaydın Eskişehir programında yaptığı açıklamalarda, son yıllarda tarımda büyük kayıplara yol açan zirai don olaylarına dikkat çekti. Güder, geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde etkili olan don olayının, son 30 yılın en şiddetlisi olduğunu ifade etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, MEVSİMLİK ANOMALİ

Güder, her don olayının iklim değişikliğiyle açıklanamayacağını belirterek, “Evet, iklim değişikliği önemli bir faktör ama bu durum mevsimsel bir anomali. 2014’te de buna benzer bir zirai don yaşanmıştı ve etkilerini iki yıl boyunca hissedildi. Bu yıl yaşanan ise son 30 yılın en ciddi zirai donu olarak kayıtlara geçti,” dedi.

BİTKİLERİN SU İLETİM SİSTEMİ DONDU

Zirai donun oluşma şeklini detaylarıyla anlatan Güder, baharın erken gelmesiyle birlikte meyve gözlerinin uyandığını, tomurcukların kabardığını ve bu esnada 13-15 Nisan tarihlerinde yaşanan ani soğuk hava nedeniyle bitkilerin iletim sistemlerinde hasar oluştuğunu söyledi.

“Bitkilerin de insanlar ve hayvanlar gibi bir iç sıcaklığı var. Baharla birlikte iletim boruları olan kısilem ve fluemde su akışı başlıyor. Ani donla birlikte hücre dışındaki, hücreler arası ve hücre içindeki öz su donunca, bu su hacmini genişletiyor ve meyve dokularını patlatıyor,” açıklamasında bulundu.

Sağlık çalışanlarının çocuklarına tiyatro sürprizi Sağlık çalışanlarının çocuklarına tiyatro sürprizi

DONLARIN ŞİDDETİNE GÖRE ZARAR DA DEĞİŞİYOR

Güder, don olaylarının şiddetlerine göre üçe ayrıldığını belirtti:

Hafif donlar: 0 ila -2°C

Orta şiddetli donlar: -2 ila -4°C

Şiddetli donlar: -4°C altı

Bu derecelerde oluşan soğukların, meyve ağaçlarında gözle görülür tahribat yarattığını ifade eden Güder, “Sıcaklık düşük ve uzun süreli olunca, ürünlerdeki hasar da kalıcı oluyor,” dedi.

Muhabir: Halide Tırnova Özkaya