ARA ÖĞÜN YAPMAK NEDEN ÖNEMLİ

Yaz aylarında kış aylarına göre metabolizmamızın hızlandığı ve bedenimizin uyandığı zamanlar yaşıyoruz fakat hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bazı değişiklikler bedenimize olumsuz yansıyabiliyor. Bunlardan en nemlisi tabii ki de 'su kaybı'.

Havaların ısınmasıyla terleme yoluyla vücuttan farkında olmadan su kaybediyoruz. Terlemek, detoksifikasyon için yani vücudun arındırılması için aslında oldukça sağlıklı bir yöntem. Bu nedenle hastalandığımız zamanlarda bile terleyerek vücuttan toksinleri atmamız oldukça işe yarıyor.
Bu yaz aylarında da terlemek aslında vücudumuzda biriken toksinleri atmak için oldukça önemli fakat bu aylarda terin vücuda uzun süre nüfuz etmemesi için sık duş almayı da ihmal etmemeliyiz. Yalnız dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise hem terleme ile hem de duş alarak aslında vücudumuzdan ciddi bir su kaybı yaşıyoruz. Bu nedenle yaz aylarında su tüketmek oldukça önemli.

-Su yerine diğeriçeceklerden içsek de olur mu ?
Genel olarak sağlıklı sıvı içecekler içmek yaz aylarında oldukça faydalıdır ancak unutmamalıyız ki vücudumuzdaki organlarımızın işeyişi de yalızca suyla olmaktadır bu nedenle vücuttan kaybedilen suyu yani dehidrasyonu yalnızca su içerek yerine koyabilir, vücudumuzu hidrate edebiliriz. Bu nedenle kabaca en az 'vücut ağırlığınız*35 ml' formülünü kullanarak hesaplayıpgünlük en az içmeniz gereken su miktarını öğrenebilirsiniz. Örneğin 70 kg iseniz 70*35=2450 ml su içmeniz gerekmektedir.Buna ek olarak eğer düzenli ilaç kullanıyorsanız günlük içtiğiniz ilaç sayısı kadar +200 ml, spor yaptığınız günlerde ise +1000 ml ye kadar su eklemeniz gerekmektedir.

Ara öğün yapmalı mıyız ?
Ara öğün biz diyetisyenlerden sıklıkla duyduğunuz bir kavram fakat herkes ara öğün yapmalı diye bir şey tabii ki doğru değil. Bazı bireylerde sadece ana öğünlerle beslenerek çok daha rahat bir gün geçirdiklerini sıklıkla gözlemliyorum fakat ara öğün yapmak ve yaptırmak çoğu danışanımda tercih ettiğimiz bir öğün.

Peki neden ara öğün yapmalıyız ?
-Günlük almamız gereken kalori miktarını öğünlere dengeli bir şekilde dağıtmak en sağlıklısı bu nedenle tek bir öğünde fazla kalori almaktansa az az sık sık yemek , kanglukozumuzu ( şekerimizi ) belli bir seviyede tutup çok da dalgalandırmamak daha sağlıklı bir yöntem.

-Anaöğünlere aç oturmamak, gün içerisinde çok fazla acıkıp öğün saatimiz geldiğinde birden yüklenmek çok da doğru bir yol değil bu nedenle ara öğün yapmak ana öğünlerde kontrollü beslenmemiz için oldukça önemli.

-Meyve sebze tüketiminin artırılması için
Dünya sağlık Örgütü günde en az 5 porsiyon sebze –meyve tüketilmesini öneriyor. Sebzeleri her ne kadar ana öğünlerde alabiliyor olsak da meyve tüketimini genellikle ara öğün olarak atıştırmalık şeklinde tüketebiliyoruz. Bu nedenle ara öğünlerde meyveler oldukça güzel tercih olacaktır.

Yaz aylarında su kayıplarıyla birlikte vitamin kayıpları da özellikle c vitamini gibi suda çözünebilen vitaminlerin kayıpları yaşandığından C vitamini yönünden zengin meyveleri tüketmek oldukça nemli Tabii porsiyon miktarına dikkat ederek !

'Su tüketmek aklıma gelmiyor.' diyenler için :

'Hedef Şişeleriniz Olsun'
Günlük içmeniz gereken su miktarını önceden şişelere koyun e gün içinde hedefiniz o suyu bitirmek olsun. Örneğin 2 tane 1,5 litrelik şişeyi sabahtan doldurup, mümkünse şişeleriniz cam olsun, gün içinde şişenizi hep yanınızda taşıyarak göz önünde tutun. Böylece su içmeniz kolaylaşacaktır.

'Ara öğün yapmak aklıma gelmiyor, meyve önüme gelirse ancak yiyebiliyorum.' diyenler için:

'Ara Öğünlerinizi Önceden Porsiyonlayın'
Örneğin meyvelerinizi ve çiğ kuruyemişlerinizi eve aldığınızda direkt saklama kaplarına, buzdolabı poşetlerine veya bez keselere bir ara öğünde yiyebileceğiniz kadar miktarlarda porsiyonlayın. Böylece elinizde 1 hafta boyunca tüketebileceğiniz minik araöğün kaplarınız olacak. Evden çıkmadan önce çantanıza, arabanıza o günkü ara öğünlerinizi atabilir böylece dışarıdayken bile ara öğünlerinizi atlamamış olacaksınız.

Haftaya görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.