Gün içerisinde sık sık iç sesimizle konuşuruz, duygularımız ise her konuşmamızda işin içerisinde olurlar ve davranışlarımıza yansırlar.

 Gün içerisinde sık sık iç sesimizle konuşuruz, duygularımız ise her konuşmamızda işin içerisinde olurlar ve davranışlarımıza yansırlar.
 Bazı durumlarda tamamen duyguya dayalı değil de, objektif olmak bize büyük bir katkı sağlayabilir. Peki bunlar hangi durumlar olabilir? 

Kaygılı hissetmek, stres yapmak, heyecanlanmak gibi durumlarda objektif bir yaklaşım sergilemek çok önemlidir. Çünkü, objektif bakış açısı duygularımızın baskısını hafifletir ve bizi rahatlatır.

Objektif bir bakış açısı da kendi gözünüzden değil başkasının gözünden olur. Biz de bunu sağlamak için Kendimizi bir başkasının gözünden gözlemliyormuşuz gibi hissetmeliyiz.

Burada heyecanlı, kaygılı, stresli zamanlarımızda başvurabileceğimiz, illeizm tekniğinden bahsetmek istiyorum. 
 İlleizm, bir kişinin kendinden üçüncü tekil şahıs gibi bahsetmesi tekniğidir. 

 Duygusal zorluklarla başa çıkmamızda , daha çok  duygularımızın bizi yönlendirmesindense, daha farklı bir bakış açısı olarak, olaylara  kendi gözümüzden değil de bir başkasının gözünden bakıyormuşuz gibi yapmak daha objektif  kararlar vermemize ve daha doğru kararlar almamıza yardımcı olur.

Bir örnekle açıklayacak olursak, topluluk önünde konuşmak için sahneye çıkmamız gerektiğinde iç sesimiz hemen devreye girer iç sesimiz şunları söyler,

Ya heyecanlanırsam, ya yapamazsam hatalarım olursa, rezil olursam. İşte burada kendimizi rahatlatmak için illeizm tekniğini kullanabiliriz.
 

Burada  temel amacımız stresi ve  kaygıyı azaltmak yani aşırı hissettiğimiz bu duygusal baskıyı hafifletmek. 
İç sesimizin dediği gibi, ya yapamazsam ya rezil olursam bir aksilik çıkarsa gibi düşünceler  yerine, üçüncü şahıs gibi düşünmeli ve kendimizi dışarıdan bir göz gibi görmeliyiz. Kendimize ismimizle hitap ederek (şu anda heyecanlı hissediyor) diyerek duygularımızı daha net bir şekilde kendimize ifade etmeliyiz. Duygularımızı net bir şekilde ifade etmek bizi rahatlatır ve daha doğru yönlendirir. Odaklanmamızı arttırır. Bu tekniğin bilimsel olarak  dayanakları da mevcuttur. Ve bu teknik basit olmasına rağmen hayatınızı oldukça kolaylaştırır.