Uzatmalarıyla birlikte 9 günlük Ramazan Bayramı bitti. Bayramın üçüncü gününde siyasi partilerde bayramlaşmalar yapıldı. Muhalefet partilileri iktidarı, iktidar partisi mensupları ise hem muhalefet partililerini hem de Eskişehir’deki CHP’li belediye başkanlarını eleştirdiler…

Oysa toplanma nedeni “partililerle bayramlaşma...”

Ramazan ve Kurban Bayramları İslam dünyasında sevinç, hoşgörü ve dayanışma ile dolu özel bir zaman dilimidir…

Bayramlaşma, bayramın coşkusunu, maneviyatını ve değerlerini sevdiklerinizle paylaşmanın en güzel yollarından biridir…

Bayramların hem sosyal hem de ekonomik yönleri vardır. Yaşadığımız kaotik ve stresli gezegende mutluluk, olumsuzluk ve güvensizlik yüzünden gölgede kalıyor ve bu nedenle pozitif bir şeye ihtiyaç duyuyoruz. Böylece, bize tüm endişelerimizi unutabilmemiz ve yaşamın olumlu yönlerini kutlayabilmemiz için fırsat veren bayramlar, birkaç günlüğüne de olsa bize bunu yaşatıyor…

Dini bayramlar stres giderici ilaç gibidir. Duygularımızı dengelememize, iç dünyamızla hesaplaşmamıza yardımcı olur. Yaşamımızdaki olumsuzlukları azaltır. Aynı zamanda anlaşmazlıkları azaltma fırsatı sağlar ve yabancılaşmış arkadaşları ve akrabaları bir sevgi bağıyla bir araya getirir…

Hiçbir şey insanları bayramlar gibi bir araya getiremez. Her dinden, ekonomik ve sosyal kökenden insanları yakınlaştırır...  

Bayramlar renk, inanç, ırk ve din ne olursa olsun tüm insanları bir sevgi halesiyle bağlar...  

Bayramlar, sosyal bütünleşme duygularına büyük ölçüde katkıda bulunurlar. Bu tür pek çok kutlama, kültürel veya etnik konulara odaklanır ve topluluk üyelerine geleneklerini anlatmaya çalışır…

Bayramların, milli ve dini duyguların, inanışların pekişmesi, taze ve canlı tutulması

yanında, toplumun birlik ve beraberliğini sağlamada ve bunun bireylerin bilincinde yer etmesinde de büyük katkısı vardır. Dini bayramlar, insanlar arasında kaynaşmanın, dostlukları ve ahbaplıkları ilerletmenin bir yolu olarak belli bir öneme sahip oldukları gibi, dini his ve şuurun sosyal hayatta tazelenmesinin de bir vesilesidir…

Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun fertlere kuvvetle hâkim olduğu günlerdir…

Dargınların kucaklaşması, aralarında kin, nefret bulunan kabile, aile ve şahısların, düşmanlık ve husumet duygularının sevgiye dönüşmesi, küçüklerin büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi göstermesi, hastaların ziyaret edilmesi, verilecek küçük hediyelerle çocukların gönüllerinin alınması, hısım ve akrabanın bir kere daha yeniden kaynaşması, genellikle bayram günlerinin değişmez ritüelleri arasındadır…

* * *

Yazımı buraya kadar okuyunca, “Biz bunları biliyoruz zaten, sadede gel sadede” dediğinizi duyuyorum…

Haklısınız…

Sadede geliyorum. Yani esas konuya…

Son yıllarda siyasi partilerde yapılan ‘bayramlaşma’ törenleri maalesef partililerin birbirlerini eleştirme yarışına dönüştü…

Oysaki bayramlar yukarıda da yazdığım gibi dargınların kucaklaşması, aralarında kin, nefret bulunan kabile, aile ve şahısların, düşmanlık ve husumet duygularının sevgiye dönüşmesi, insanların bir birleriyle kaynaşması gereken günler… 

Partilerin ‘bayramlaşma’ törenlerine her mahalleden parti üyeleri katılıyor…

İçlerinde bir birlerini tanıyanlarda tanımayanlarda var…

Hatta il, ilçe yönetimlerinde “kimler var?” bunları bile bilmeyenler var…

‘Bayramlaşma’ törenlerinde partililerin birbirlerini daha yakın tanıması, aralarındaki ‘birlik-beraberlik’ bağını güçlendirme yerine bu törenlerde konuşan il başkanları, milletvekilleri muhalefette ise iktidarı, iktidarda olanda muhalefeti eleştirme de birbirleriyle adeta yarış ediyorlar...  

Yılın nerede ise 300 günü zaten bir birlerinizi eleştiriyorsunuz…

Bari ‘bayramlaşma’ adı altında toplandığınızda, üyelerinizi bir araya getirdiğinizde ‘Beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde’ olmalarını sağlamak yerine aykırı yanlışlıklarına zemin hazırlıyorsunuz... 

“ESKİŞEHİR’DE ‘YÜZEYSEL BELEDIYECILIK’YAPAN BIR ZÜMRE VAR”

Yukarıdaki başlık AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın partisinin bayramlaşma töreninde söylediği söz…

Albayrak’ı bir kardeş gibi severim. Eskişehir çocuğu... İşletmesinde çok sayıda kişi istihdam ederek ekmek veriyor. Onlarda emekleriyle ürettikleri ile kendisine para kazandırıyorlar. Aynı zamanda Eskişehir ekonomisine de katkı sağlıyor…

Albayrak, partisinin “bayramlaşma” töreninde CHP’li belediye başkanlarını şöyle eleştirmiş:

“Yerel seçimlerin üzerinden tam 1 yıl geçti. Eskişehir’de aklınıza gelen şöyle trafiği rahatlatacak, kentsel dönüşümle ilgili şu yapılıyor veyahut su sorununu çözmek için şu adım atıldı denecek bir şey duydunuz mu? Var mı duyan, yok!  Çünkü Eskişehir’de sürekli devlet kurumlarıyla kavga eder durumda olan ‘Yüzeysel Belediyecilik’ yapan bir zümre var. Bunları gördükçe çalışma aşkımız artmalı. İnşallah çok çalışacak ve ‘gerçek belediyecilik ne demek?’ Allah’ın izniyle önümüzdeki dönemlerde göstereceğiz. Eskişehirli kardeşlerimiz o zaman ne kaybettiklerini çok daha iyi anlayacaklar...”

* * *

Sevgili kardeşim bunları zaten hiç ara vermeden hemen her fırsatta söylüyorsun. Peki, farkında olmadan CHP’li belediye başkanlarını eleştirirken onlara bir yıl önce oy vermiş Eskişehirlileri de eleştirmiş olmuyor musun?

Eskişehirli seçmenler 5 dönem üst üste Yılmaz Büyükerşen’i Büyükşehir Belediye Başkanı seçti. Ardından bir yıl önce yapılan seçimde de yine CHP’nin adayı Eskişehir’in ilk Büyükşehir kadın Belediye Başkanı adayı Ayşe Ünlüce’yi seçti…

Keza Tepebaşı’nda CHP’li Ahmet Ataç’ı birisi aralıklı olmak üzere 5, Odunpazarında da Kazım Kurt’u 3 dönem üst üste belediye başkanı seçtiler…

Eskişehirli seçmenler kendilerinden ve yaptıkları hizmetlerden memnun olmasalardı bir yıl önce yapılan seçimlerde oy vermez, sandıkta bırakırlardı…

* * *

Zaten il başkanları, milletvekilleri, ilçe başkanları, belediye başkanları sürekli eleştiriyorlar. Bari bayram günleri bir araya getirdiğiniz üyelerinize, partilerinize gönül verenlerle sohbet edin, onların sizlerden neler beklediklerini dinleyin, notlar alın…

Hiçbir şey yapmamış dahi olsanız gönüllerini alın…

Bari özellikle dini bayram günlerinde siyaset konuşmayın…

* * *

Son olarak, normal günlerde bir birlerinizle bir araya gelmiyorsunuz bari dini bayramlarda tıpkı Ankara’da genel merkezlerde yapılan ‘bayramlaşma ziyareti’ gibi bir birlerinizi il başkanlıklarında ziyaret etseniz daha hoş olmaz mı?

Gürhan Albayrak, son yıllarda AK Parti’de yaptığı icraatlarıyla öne çıkan il başkanı. Taban tarafından da çok sevildiği bilgileri kulağıma geliyor…

CHP İl Başkanı Talat Yalaz’da öyle…

Genç yaşına rağmen olgun davranışlarıyla herkesi kucaklayan bir il başkanı…

Bence her ikisi de Eskişehir için büyük şans...

Önümüzdeki Kurban Bayramında diğer partiler katılmasa bile Albayrak ve Yalaz bayramın ikinci günü birbirlerini il başkanlıklarında ziyaret edip bayramlaşırlarsa Eskişehir’de bir ilke imza atarak, Eskişehirlerin kalplerindeki yerlerini daha pekiştirmiş olurlar…

* * *