Son zamanlarda konstipasyon ( kabızlık) problemlerini daha sık görmeye başladık. Bunu birçok sebebi var tabii ki…
Son zamanlarda konstipasyon ( kabızlık) problemlerini daha sık görmeye başladık. Bunu birçok sebebi var tabii ki…
Beslenme düzeni, yediğimiz besinler, yetersiz lif alımı, bağırsak mikrobiyotamız, hareket azlığı, yeterli su tüketememek, psikolojik problemler…
Literatürde “ Konstipasyon(Kabızlık) Diyeti” var elbette ama her sağlık probleminde olduğu gibi bu konuda da bütünsel ve çok yönlü yaklaşmak en doğrusu…
Tercih ettiğimiz tuvalet çeşidi de bu bütünsel yaklaşımın bir parçası aslında… Hangisi daha sağlıklı ?
Alaturka tuvaletler mi ? Alafranga tuvaletler mi ?
Hijyen ve temizlik açısından değil de bugün ele almak istediğim konu rektum ve doğru açı…
Alafranga tuvaletlere yani klozetlere oturulduğunda gövde ve bacaklar 90 derecelik açı oluşturur.Alaturka tuvaletlerde ise bu açı 35 dereceye kadar daralmakta ve puborektal kasın gevşemesini sağlamaktadır. Bu nedenle sürekli alafranga kullanıldığında yeterli tam boşaltım sağlanamakta ve kabızlık meydana gelmektedir. Bu konuyla alakalı çok güzel bir video hazırlanmış.
“Sitting Toilets Pose a Danger to Health” olarak arattığınızda bulabilirsiniz.
Kabızlık problemi, basit gibi görünen ama fizyolojik ve psikolojik birçok etkileri olan bir sindirim problemidir.
Hemoroid, makat çatlağı, depresyon, huzursuzluk,… gibi birçok problemi beraberinde getirebilir.
Çocuklar Alaturka Tuvalet Kullanmayı Bilmiyor
Evlerde ve toplu alanlarda yaygınlaşan klozetler, özellikle çocuklarda da lazımlıkların bile klozet şeklinde olması, çocukların alaturka tuvaletlerle tanışmasını geciktirdi. İki seçenekten birini sorunca da doğal olarak alafrangaları yani klozetleri tercih eder oldular.Hatta bir mekanda sadece alaturka olsa girmeyecek/giremeyecek çocuklar biliyorum.
Bununla paralel olarak da çocukluk çağında kabızlık problemlerini sık görmeye başladık tabii.
Kabızlıkta Probiyotiklere Şans Verin
Probiyotikler, bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler. Daha önce detaylıca yazmıştım. Kabızlıkta, İshalde , İrritable Bağırsak Sendromunda kullanılan birbirinden farklı suşlar var. Bu nedenle şikayetinizle uyumlu doğru probiyotiği seçmek oldukça önemli.
Toplumumuzda yaygın bir laksatif kullanımı söz konusu. Uzun vadede çok önerilen bir şey değil. Probiyotiklerin kesinlikle laksatiflerden önce akla gelmesi gerekir. Doğru seçilmiş bir probiyotik düzenli kullanımda kısa sürede etkisini gösterecektir.
Renkli Beslenmenin Gücü
Özellikle kırmızı- mor meyveler bağırsak hareketlerini artırmak için çok etkili. Orman meyveleri, Vişne, Kızılcık, Erik , … ve diğer renklerden kesinlikle kayısı… Her öğünde mutlaka salata/söğüş tüketmeye çalışın böylece lif alımınız artacaktır. Salatalarımızı da olabildiğince renkli hale getirmek yine hem lif hem antioksidan açısından zenginleştirecek hem de bağırsak hareketliliğinize iyi gelecektir.
Kabızlık İçin Marmelat Tarifi
Geceden 3-4 tane kuru kayısıyı ılık suda bekletin. Sabah 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip çatalla ezerek marmelat kıvamına getirin. Sabahları aç karnına kabızlığınız geçene kadar tüketebilirsiniz.