Sanıyorum daha önce 2-3 kez yazmıştım…

Tekrar ediyorum…

Eskişehir’in güçlü bir lobisi yok…

Ankara’da nüfus ve yüzölçümü açısından Eskişehir’den küçük illerin bile lobisi varken, Eskişehir maalesef bundan da mahrum…

Ankara’da çok güçlü bürokratlarımız var…

Önemli görevler yapıyorlar…

Ancak bunları bir araya getirecek bir oluşum yok…

* * *

Maalesef Eskişehir’de birlik beraberlik yok. Şehrin ortak menfaatlerinde bile bir araya gelemiyoruz…

Bu nedenle de Eskişehir’de elimizin altındaki pek çok değerler tek tek gidiyor, sadece; “eyvah buda elimizden gitti” diye yakınıyoruz. Eskişehir’de kalması konusunda gereken mücadeleyi yapamıyoruz...

Geçmişte Eskişehir’in elinde olan birçok bölge müdürlükleri, Bölge İdare Mahkemesi elimizden gitti…

Daha önce Eskişehir İstatistik Bölge Müdürlüğü başka bir ile kaydırılırken dönemin bir AK Parti Milletvekili, “Canım ne olacak bir bölge müdürlüğü gitmişse” diyerek tepki göstereceğine umursamazdan geldi…

Bölge İdare Mahkemesi de Eskişehir’den giderken AK Partili Milletvekilleri üstelik o dönemlerde bir bakanımız olmasına rağmen durdurmadık…

Buna benzer bölge müdürlükleri tek tek kapatıldı…

Bir başka ilde olsa o ilin iktidar partisi milletvekilleri gereken tepkiyi gösterirdi…

Eskişehir’de ise “Canım ne olacak bir bölge müdürlüğü gitmişse” sözlerine bile sesimizi çıkaramıyoruz…

Neden?

Çünkü son yıllarda AK Parti’den seçilen milletvekillerinin bazıları Eskişehirli değil…

Veya Eskişehir doğumlu olsalar da yıllar önce bu şehirden ayrılıp başka illere asimile olmuşlar... 

O nedenle Eskişehir’in değerleri bu şehirden gitmiş, gitmemiş çok fazla umurlarında değil…

Peki, biz Eskişehirliler gereken tepkiyi gösterebiliyor muyuz? 

Birkaç cılız sesin haricinde hayır…

LOBİ ŞEHİR İÇİN ÖNEMLİ

Bu nedenle Ankara’da siyasilere ağırlığımızı hissettiremediğimiz için Eskişehir’deki önemli kamu kurumları elimizden alındı…

Geçmişte de iktidar partisi milletvekilleri Eskişehir’den giden önemli bölge müdürlüklerinin kalmasına engel olamadıkları gibi bugünde iktidar partisi milletvekillerinin Eskişehir’den giden kamu kurumları konusunda yaptıkları girişimler yetersiz kaldı…

Biz seyretmeye devam edersek, yarın Eskişehir’de sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen önemli kamu kurumlarının bölge müdürlükleri de avucumuzun içinden göz göre uçup gidecek... 

Birlik beraberlik olmayınca Eskişehir’e gelmesi gereken rutin hizmetlerde gelmiyor…

GİDENDE GELENDE SÖZ VERİYOR

Yıllardır gündemde olan bir konu...                                                                      

Seyitgazi-Afyon arasındaki bölünmüş yol…

Eski Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, yıllar önce Seyitgazi-Afyon karayolunun yatırım programına alındığının müjdesini vermişti…

O müjde gerçekleşmedi…

Bugün ise yine AK Parti Eskişehir Milletvekili eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, “Seyitgazi-Afyon karayolu ihaleye verildi. Şantiye kuruldu. Yol yapım çalışmalarına başlandı” diye 2-3 kamyon ile bir iş makinasıyla fotoğraf paylaştı…

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kuruldu diye müjde verilen şantiye alanını sanıyorum iki kez ziyaret etmişti…

“İki kamyon bir iş makinesi çalışıyor. Bu çalışmayla bu yol 10 yılda bitmez” demişti…

Nüfusu 1 milyona dayanan çağdaş bir kentin batı, doğu, akdeniz ve egenin geçiş noktası olan Eskişehir’in çevre yolu yok…

Mevcut çevre yolu şehrin ortasında kalmış bir bulvar oldu…

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı gündeme geldiğinde Eskişehir’den de geçiyordu…

Öğrendik ki bu hattan Eskişehir çıkarılmış…

Hem de 3-4 yıl önce…

Muhtemelen o dönemde Eskişehir milletvekili olarak TBMM’de Eskişehir’i temsil eden AK Parti milletvekillerinin bile haberi olmamış…

BİRLİK VE BERABERLİĞE HIZLA İHTİYACIMIZ VAR

Yanılmıyorsam 2014 yılı idi…

Uzunca bir süre geçti…

Eskişehir Düşünce Platformunun iftar yemeğine davetliydim…

Yemekte Düşünce Platformu Başkanı Ünal Şakar, önemli bir konuşma yapmıştı...

Ünal Şakar’ın aklımda kalan konuşması ana hatlarıyla şöyle idi:

“Her türlü ön yargıdan uzak, nefrete ve kine hiçbir şekilde içimizde yer vermeyerek uzlaşmayı benimsedik. Konu Eskişehir’e geldiğinde tüm kurumlarıyla ortak bir hedefe odaklanmış bir yapı istiyoruz. Böyle bir arzumuz var. Bu yapı, kişilerin her türlü egosundan arınmış olmalı. Hepimiz buna gayret etmeliyiz. Bugün Eskişehir maalesef birkaç alan dışında gereken yerde değil. Aynı yerde durmak bile gerilemek anlamına geliyor. Bizim hızla birliğimizi, beraberliğimizi en üst seviyede bir yere getirmemiz gerekiyor. Çok sevdiğim bir söz var, ‘Bir araya gelmek başlangıçtır. Bir arada durabilmek ilerlemedir. Birlikte çalışmak başarıdır’ diye. Her şey Eskişehir için. Bunun için gelin kenetlenelim, bir bütün olalım. Birlikten kuvvet doğacağına yürekten inanıyorum...”

Ünal Hocamın; “Aynı yerde durmak bile gerilemek anlamına gelir” sözünün altını bir kez daha çizmek istiyorum…

Bu sözden hem iktidar hem de muhalefet partisi milletvekilleri, belediye başkanlarımız gereken mesajı almalılar…

Bana göre Eskişehir yerinde saymasa bile çok önemli bir çıkış yapamıyor…

Eskişehir’in yükselmesi, başarılı olması için elbette ki başta görev iktidar partisi milletvekillerine düşüyor…

Tabi ki belediyeler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları da el ele, birlik-beraberlik içerisinde olurlar, birbirleri ile kenetlenirse, birlikten güç doğacağı için de Eskişehir daha sağlıklı büyür, gelişir ve gereken hizmeti alır…

Ama bugünkü siyaset anlayışı, birilerinin yaptığına karşı çıkarsak, yarım kalan yatırımların tamamlanması için iktidarı, muhalefeti, şehirdeki STK’lar birlik beraberlik içerisinde olamazsak Eskişehir’e hizmet gelmesi için daha çok bekleriz… 

* * *

İLK İMZA BÜYÜKERŞEN'DEN

Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasında Eskişehir’deki ilk imzayı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen attı…

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için Türkiye genelinde başlatılan imza kampanyasında Eskişehir'deki ilk imza, kente uzun yıllar hizmet etmiş Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından atıldı…

25 yıl boyunca Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Büyükerşen, imza atmasının ardından kampanya metnini çevredeki vatandaşlara yüksek sesle okuyarak sürece destek verdi…

“BEN MİLLİ İRADEYİM”

İmza kampanyası metni, “Ben yüreği Cumhuriyetten, demokrasiden ve adaletten yana atan on milyonlarca vatanseverden biriyim. Ben milli iradeyim!” cümleleriyle başlıyor. Bu vurgu, kampanyanın temel mesajı olarak dikkat çekiyor…

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, “Bu adaletsiz ve hukuksuz düzenin sona ermesi için, 15,5 milyon oy ile Cumhurbaşkanı Adayımız olan Ekrem İmamoğlu’nu yeniden halkın karşısında, sandıkta görmek istiyoruz. Kentimizin mimarı Yılmaz Büyükerşen Hocamızın bu onurlu kampanyaya ilk imzayı atması bizler için gurur verici” dedi…

* * *

Kampanya, Eskişehir’de adeta bir miting havasında başladı. CHP örgütü, partililer ve yurttaşlar hem imza kampanyasına destek verdi hem de bayramlaşma vesilesiyle bir araya geldi..

CHP Eskişehir teşkilatı, tüm Eskişehirlileri adalet ve demokrasi çağrısıyla imza kampanyasına katılmaya davet etti…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun son bulması ve derhal tahliye edilmesi için büyük bir imza kampanyası başlatmıştı…

"Ekrem İmamoğlu için Özgürlük" sloganıyla başlatılan kampanyanın ilk imzaları, CHP’nin Maltepe'deki mitinginde toplandı…

Kampanya, 2023 seçimlerinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan 27.73 milyon oy kadar imza toplamayı hedefliyor...

* * *

ARADA 3 PUANLIK FARK VAR

E21-28 Mart tarihleri arasında 26 ilde yapılan ankette, CHP yüzde 33.1 ile birinci, AK Parti yüzde 30.2 ile ikinci sırada yer aldı. DEM Parti'nin yüzde 9.2'lik kesimin desteğini aldığı araştırmada MHP yüzde 7.8, İYİ Parti ise yüzde 5.3 oy aldı.

Asal Araştırma tarafından 21-28 Mart tarihleri arasında 26 ilde gerçekleştirilen anketin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Vatandaşlara "Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusunun yöneltildiği araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

CHP 33.1, AK PARTİ 30.2

Ankete göre; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 33.1 oy oranıyla birinci sırada yer alırken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yüzde 30.2 ile ikinci sırada bulunuyor. Ankette üçüncü sırada ise yüzde 9.2 ile DEM Parti yer aldı.

Diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde sıralandı:

MHP                                    :%7.8

İyi Parti                :%5.3

Zafer Partisi        :%4.3

Y. Refah Partisi:%4.0

TİP                                       :%1.7

Anahtar Parti     :%1.2

Diğer                    :%3.2

* * *