Klavye, bir bilgisayara vb. cihazlara takılan, metin, karakter ve diğer komutları girmek için kullanılan bir donanım parçası... (tümleşik veya dijital olarak ta bulunabilir.)
Q klavye:
Christopher Latham Sholes, boş zamanlarını icat yaparak geçiren Amerikalı bir mucit…
Hikâyesine gelin bir göz atalım…
Mucit Christopher Latham Sholes, üzerinde çalıştığı daktilosuna Ekim 1867’de bir patent başvurusu yapar… Ancak, alfabenin ikinci yarısında bulunan tuş sırasında bazı problemler vardır... Örneğin arka arkaya bu tuşlara çok hızlı basıldığında meydana gelen sıkışmayı engelleyecek arayışlar içerisine girer… Amaç, daha hızlı yazmaya yardımcı olmak… Çözümü de çok geçmeden yaygın olarak kullanılan harfleri ayırarak ve metal kollara monte ederek aşar…
Kayıtlarda son tasarımını 1870’li yılların sonunda Remimgton’a sattığı yazar…
Kısaca Remington daktilodan, Q klavye geçişin yolculuğu budur…
Remington firması, 1 Temmuz 1874 yılında daktiloyu piyasaya sürer…
Aslında klavye düzeni, bugün kullandığımız QWERTY klavye düzeninin aynısı…
Remington klavyenin ilk modeli yalnızca büyük harflerle yazabiliyormuş… Fiyatı da 125 dolar… Bu yüzden hedefe ulaşamamış…
Mucit Sholes ve arkadaşı Glidden’ın çabalarıyla sorunlar giderilmiş ‘Remington 2’ modeli piyasaya sürülmüş, ciddi bir ticari başarıya dönüşmüş…
Eski Q Klavye Düzeni:
Klavyeyi Kim Buldu, Eski Q Klavye Düzeni (Remimgton Klavye)
2 3 4 5 6 7 8 9 – .–
QW E R T Y U I O P :
`; A S D F G H J K L M
& Z C X V B N ? : . ¡
…/…
F KLAVYE:
Türk Standartları Enstitüsü’nün kayıtlarına ‘Standart Türk Klavyesi’ olarak geçen F klavyesi 1955 yılında icat edilmiştir... Klavye dizilimi gereğince klavyenin başında yer alan harfin F olması sebebiyle adı ‘F klavye’ olarak geçen standart Türk klavyesi, Türkçe’nin fonetik özelliğini yansıtan bir tuş dizilimine sahip olup on parmak tekniği referans alınarak oluşturulmuş bir klavyedir…
F klavyesi ilk olarak daktiloda keşfedilmiş…
Daktiloların o dönemde F klavye olmasının sebebi de daktiloda hızlı yazım sırasında iki harfin yan yana olması ve bu harflere basıldığında harf vuruş çubuklarının birbiriyle çakışıyor olmasıymış… Bu durum büyük bir sorun olduğu için Dr. İhsan Sıtkı Yener tarafından F klavyenin icat edilmesiyle bu sorun ortadan kalkmıştır... Daktilolarda F klavyenin kullanılmaya başlanmasından sonra uzun yıllar F klavye kullanımı devam etmiş ve ilerleyen dönemde çıkan bilgisayarlarda da F klavyesi kullanılmıştır…
Temel sıra adı verilen F klavyenin orta diziliminde Türkçe’de en çok kullanılan sesli harfler bu sıranın solunda yer alırken en çok kullanılan sessiz harfler ise kullanım sıklığına bağlı olarak temel sıranın sağında yer almaktadır... Bu dizilim için de parmakların temel sırayı bulabilmesi açısından A ve K harfleri referans alınmıştır…
F klavye nedir dedikten sonra F klavyenin günümüz yeni nesil bilgisayarlarında ve yanımızdan hiç ayırmadığımız akıllı telefonlarımızda da kullandığımız Q klavye ile farklarına da bir göz atalım…
İki klavye arasındaki fark harf dizilimleridir…
Q klavye herhangi bir dil baz alınarak hazırlanmış bir klavye değildir…
F klavye ise Türkçe’de en sık kullanılan seslere göre düzenlenen bir dizilimden oluşur… Böylelikle yazma hızı Q klavyeye göre daha iyidir…
F Klavye Dünya'nın en bilimsel klavyesidir…
Bu özelliğine Tükçe’nin matematikselliği de eklenince ortaya mükemmel bir klavye çıkmıştır.’ İddiası çok güçlüdür…
F klavye mucidi Dr. Yener, 1955 yılında onaylanan bu çalışmanın ardından Türkiye’deki tüm daktiloların F klavyeye dönüştürülmesi yönünde çalışmalarına devam etmiştir… 1974 yılında F klavye, Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak kabul ediliyor…
F klavyeyi bulmanın yanı sıra tüm dünyaya tanıtımında da öncülük eden Dr. İhsan Sıtkı Yener, 1947 yılında İlk İstanbul Daktilografi Şampiyonası’nı, 1948’de İlk Türkiye Daktilografi Şampiyonası’nı organize etti. 1955 sonrası her iki yılda bir düzenlenmekte olan Dünya Daktilografi, Stenografi, Bilgisayar ve İnternet Klavye Şampiyonalarına Türk yarışçılar yetiştirdi. 34 Türk gencinin 17 kez rekor kırarak dünya şampiyonu olmasına ve bunun yanı sıra pek çok derece ile Türkiye’nin adının duyurulmasına büyük katkı sağladı.
Dr. İhsan Sıtkı Yener, stenografi sistemlerini geliştirmeye yönelik çalışmaları sebebiyle İtalya Stenografi ve Daktilografi Akademisi tarafından ‘Sosyal Onur Ödülü’ ne layık görüldü…
İlk olarak 1941 yılında İzmit Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Daktilografi Yarışması’nda dakikada 108 kelime yazarak rekor kıran Dr. İhsan Sıtkı Yener, öğretmenlik yıllarında pek çok yarışma organize etti ve öğrencilerini bu şampiyonalara hazırladı…
Türkçe'ye uygun olmayan, hatta İngilizce'ye bile uygun olmayan Q Klavye kullanmanın hiç bir avantajı yoktur...
Şimdiye kadar hiç bir İngiliz veya Amerikalı Dünya şampiyonu olamamıştır… Q klavyeyi, bu klavyeyi kullanan uluslar bile beğenmemektedir (Bu nedenle Dvorak Tabanlı denilen ve Q Klavye'nin yerine geçmesi düşünülen klavyeler üzerinde pek çok kişi çalışma yapmıştır). Q Klavye'de harfler kullanım sıklığına göre değil, daktilo makinelerinde harf çubuklarının birbirine daha az takılması amaçlanarak dizilmiştir…
Q Klavyeyi bırakmak istemeyenlerin ve savunanların genelde iki mazereti bulunmaktadır…
- Q Klavye ile çok hızlı veya yeterince hızlı yazdıklarını düşünmeleri.
- Yeni bir klavyeyi öğrenmenin zor olduğu yönündeki düşünceleridir…
Gerçekte Q Klavye ile yazan kişilerin (özellikle 2 parmak yazanların ne kadar süratli olurlarsa olsunlar) F Klavyeyi sistemli ve bilimsel bir çalışma ile öğrenen ve aynı sürede klavye kullanmış kişilerin süratlerine yetişmeleri mümkün değildir… F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenmek sistemli bir çalışma ile inanın çok kolay (tecrübeyle sabit)
Çocukluğumuzda ne gezer klavye… Teknik lise Elektronik kökenli olmamız hasebiyle 90’lı yılların başında tanışmıştık klavye ile… Sonrası azda olsa daktilo tecrübesi beni F klavye aşığı yaptı diyebilirim…
F KLAVYE KULLANICISI AZDIR…
Sıkı bir F klavye kullanıcısı olduğum bilinir, söylenir… Çalışma hayatımda hep F klavye kullandım… Sevdim mi tam severim… Ve sevmişsem kolay vazgeçmem… Belki de bu bir başkaldırıdır, kim bilir… İşyerimdeki bilgisayarım 20 yılı aşkındır F klavyedir…
Sanırım nazar boncuğu gibi kaldık… Israr ve inatla F klavye kullanmaktan vazgeçmeyenlerdenim… Bu yetimin körelmesini istemedim belki de… Yanı sıra şükür Q klavyede kullanmak güzel…
F KLAVYENİN AKSAKALLISI KİMDİR?
Peki, hiç düşündünüz mü F klavyenin mucidi kimdir diye…
Yıllar önce araştırmış ilginç sonuçlarla karşılaşmıştım…
F klavyeyi bulan daktilo öğretmenliği yapmış Türk bilimcisi. Şampiyon Kurslarının kurucusu Dr. İhsan Sıtkı Yener’dir…
Belki de bu ismi ilk defa duydunuz…
F Klavyenin aksakallısı derdim ona…
TÜRKÇE AŞIĞI BİR ÖĞRETMEN DR. İHSAN SITKI YENER…
Hayatı boyunca stenografi ve daktilografi alanında birçok çalışma yapan İhsan Yener'in, 1941’de İzmir Gazetecileri Birliği'nce düzenlenen ‘Stenografi Yarışmasında kırdığı rekor 1990'lara kadar kırılamamıştır…
1948'de de ilk Türkiye Daktilografi Şampiyonasını düzenlemiş ve her sene Mayıs ayında tekrarlanmasını sağlamıştır… 1950’li yıllarda kurduğu Daktilo Sekreter Kurslarının mezunları arasından pek çok dünya daktilografi şampiyonu yetiştiren Yener, 1957 - 1995 arasındaki yarışlarda 28 gencin 14 rekor kırarak şampiyon olmasını sağlamıştır.
1993 yılında Intersteno Onursal Başkanı olmuştur...
Fazlaca Türk ve vatan aşığı bir adam diye biliyorum…
Sağlığında bilinmesi ve takdir edilmesi gereken bir aksakallıydı…
Keşke hayatı daha ayrıntılı ele alınsa, keşke daha bilinir kılınsa…
Sağlığında diyorum çünkü 1925 Afyon doğumlu olan İhsan Sıtkı Yener 02 Eylül 2016’da yaşamını yitirdi…
Durağı UÇMAĞ olsun!