Kaç kez söz verildi sayısını unuttum...
‘Planlamaya alındı. Yapımına başlandı’ denilen ‘Ölüm yolu’ olarak anılan Seyitgazi-Kırka-Afyon’ arasındaki karayolu ne zaman tamamlanacak bilinmiyor…
Yapımına geçtiğimiz yılın sonbaharında başlandı. Başlandı başlanmasına da bir iş makinası iki kamyon çalışıyor. O da adeta kaplumbağa hızıyla…
Bugüne kadar meydana gelen trafik kazalarında 50’ye yakın kişinin can verdiği Seyitgazi-Afyonkarahisar arasındaki karayolunun yapımının yılan hikayesine dönmesi üzerine Eskişehir CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal ve üyeleri Seyitgazi’ye giderek yolun hâlâ tamamlanamamasına basın açıklamasıyla tepki gösterdiler…
CHP İl Başkanı Talat Yalaz ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe’nin de destek verdiği basın açıklamasında konuşan CHP Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Yeşildal, “Bugün bir araya gelmemizin sebebi, halk arasında ‘ölüm yolu’ olarak adlandırılan Eskişehir–Seyitgazi–Afyonkarahisar yolundaki çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulamak ve sesimizi duymayan iktidara seslenmektir. Sizlerin de bildiği gibi Seyitgazi halkı, belediye başkanlarımız ve milletvekillerimiz bu yolun yapılması için uzun yıllardır talepte bulundu. Ancak tüm çabalara rağmen bu sorun çözümsüz bırakılmış ve yol üzerinde meydana gelen kazalarda binlerce vatandaşımız yaralanmış, 50'ye yakın vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Artık bu acıları yeniden yaşamamak ve can kayıplarını önlemek için yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Bu yolun yapımı acil bir ihtiyaçtır ve daha fazla geciktirilmemelidir" dedi…
“AK PARTİ İKTİDARI BİR TÜRLÜ BU YOLA ÇÖZÜM BULMAYI BECEREMEDİ"
CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz ise, "Bu yolda yıllardır çok ciddi kazalar yaşandı. Nice can kayıpları, nice yaralanmalar gerçekleşti. Lakin AK Parti iktidarı bir türlü bu yola bir çözüm bulmayı beceremedi” diyerek şöyle devam etti:
“Daha henüz geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu dahi bu durum konusunda acı bir itirafta bulunarak, ‘Biz kendi iç karışıklıklarımız sebebiyle bu şehre hizmet edemedik, şimdi de hizmet etmek için paramız yok’ demişti. 5 milyar 872 milyon TL toplam kuru yatırımlarla Eskişehir-Seyitgazi-Kırka yolu için 2025 yılında sadece ama sadece yüzde 2,86’sı kadar ödeme kaydetmiştir. O da muhtemelen burada aheste aheste gezinen bir iki aracın, kepçenin yakıt parasıdır. Biz de burada hemşehrilerimiz ile birlikte haykırıyoruz. Yeter artık, sesimizi duyun diyoruz! Eskişehir’imiz bu muameleyi hak etmiyor. Sırf size oy vermiyor diye bu şehri cezalandırmayı bırakın. Eskişehirliler, Seyitgazililer ‘Yeter artık, daha kaç canımızı bu ölüm yolunda kaybedeceğiz’ diye soruyorlar..."
"ESKİŞEHİR’E ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPIYORLAR"
Başkan Yalaz, iktidarın vatandaşlara karşı yaptığı ayıbı biran önce düzeltmesini söyleyerek, "İktidar mensupları artık bir an önce kentimize ve yurttaşlarımıza karşı yapılan bu ayıbı düzeltmek zorundadır. Söylemekten artık dillerimize pelesenk oldu. AK Parti iktidarı bu ülkeyi yönetemiyor. İktidar mensupları tüm yurttaşları kapsayarak, beklentisiz bir şekilde halk için hizmet üretmeyi beceremiyor. Sırf yıllardır Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları tarafından yönetildiği için Eskişehir’e üvey evlat muamelesi yapıyorlar. Eskişehir-Afyonkarahisar karayolu bu şehrin kanayan bir yarasıdır. Bu yarayı çözmek ise iktidarın görevidir. Bizler burada polemik yapmak için değil, AK Parti iktidarına ‘İşinizi yapın’ demek için toplandık. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta şehrimize geldi. Gelmeden önce de ‘Eskişehir’e müjdelerimiz var’ naraları atıldı. Bir umut diyerek, yıllar sonra belki akıllarına gelmiştir diyerek hemşehrilerimiz bekledi. Ancak bu ölüm yolu yine iktidarın aklının ucundan bile geçmedi. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, yeter artık! Sesimizi duyun, hemşehrilerimizi bu çileden, bu korkudan artık kurtarın!" dedi…
* * *
Geçtiğimiz günlerde CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, 2025 bütçesine ayrılan yüzde 2,86 ödenekle Seyitgazi-Kırka-Afyon arasındaki karayolunun tamamlanmasının mümkün olamayacağını açıklamıştı…
Yıkılan Kurtuluş Pazaryeri’nin yerine yenisinin yapılması için çıkan pürüzü çözen AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ve AK Parti Milletvekilleri birde Seyitgazi-Kırka-Afyon arasındaki karayolunun tamamlanması için Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı ile görüşseler bu sorunu da çözseler Eskişehir halkına en büyük iyiliği, hayrı yapmış olurlar...
* * *
“KATILIM PAYLARINA ZAM YAPMAK ADALETSİZLİK”
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından 25 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete ’de yayımlanan “SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile muayene katılım payları %233,3 ile %542,8 oranlarında artırıldı…
Tebliğle “ikinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” daha önce 6 TL olan muayene katılım payı 20 TL’ye çıkarıldı…
“Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde” ve “Sağlık Bakanlığı’nca üçüncü basamak hastane olarak basamaklandırılan Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde” daha önce 7 TL olan muayene katılım payı 45 TL’ye yükseltildi…
“Diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet/vakıf üniversite hastaneleri”, “Tıp Fakülteleri bulunan devlet üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezleri” ve “Tıp fakülteleri bulunan vakıf üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde” daha önce 8 TL olan muayene katılım ücreti 45 TL’ye; “ikinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucularında” daha önce 15 TL olan muayene katılım payı da 50 TL’ye çıkarıldı…
Böylece muayene katılım paylarına genel hizmet veren devlet hastanelerinde %233,3, eğitim ve araştırma hastanelerinde %542,2, üniversite hastanelerinde %462,5, özel hastanelerde ise %233,3 zam yapılmış oldu…
2008’DE 6,8 İKEN 2024’DE 11,4 OLDU
Memur ve memur emeklilerine %11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %15,75, asgari ücrete %30 zam yeterli görülürken muayene katılım paylarına %233,3 ile %542,8 arasında zam yapmak adaletsizlik…
Muayene katılım payları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile “gereksiz kullanımı önlemek” gerekçesiyle düzenlenmişti. Ancak kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılında Türkiye’de kişi başı hekime müracaat sayısı 6,8 iken, son açıklanan istatistiklere göre 2023 yılında 11,4 olmuş. Görüldüğü gibi muayene katılım payları “gereksiz kullanımı” önlememiş aksine yoksul hastalar için ciddi bir yük oluşturmuştur...
Bunun yanında ikinci basamak sağlık kurumlarına aile hekimlerinden sevk alarak gidecek hastalar için muayene katılım paylarının %50 indirimli uygulanacak olması aile sağlığı merkezlerini ‘sevk merkezleri’ne dönüştürerek hekimlerle hastaları karşı karşıya getirme tehlikesi yaratmaktadır...
NÜFUSUN %30.7’Sİ YOKSULLUK RİSKİ ALTINDA
Türkiye İstatistik Kurumu’nun bile 2023 itibariyle nüfusun %30,7'sinin yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğunu kabul ettiği, yaklaşık 5 milyon hanede yaşayan 20 milyona yakın insanın sosyal yardımlarla hayatını sürdürmeye çalıştığı, insanlarımızın ciddi şekilde beslenme, barınma, geçim sorunları yaşadığı bugünlerde muayene katılım paylarına yapılan bu fahiş zamlar özellikle kronik hastalığı olan yaşlı ve yoksul hastaların sağlık hizmetine ulaşmasına engel olacak…
* * *
Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Muhsin Dilbaz ile DİSK Emekli-Sen Şube Başkanı Hatice Kılıç hastane ve ilaç katkı paylarına yapılan büyük zamlara haklı olarak tepki gösterdiler…
Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Muhsin Dilbaz, "Emekli dul ve yetimlerin ilaç katkı paylarını kaldırsınlar. En temel hakkımız olan emekli ve dar gelirlilerin sağlık erişimine mümkün olduğunca ücretsiz ulaşmalarını sağlanması. Devlet emekliye bir şey vermediği gibi bari katkı paylarıyla emekli mağdur edilmesin istiyoruz. İlaç parası çok, ilaçlardaki katkı payları kaldırılmalı. Emekliler mağdur durumda. Maaşları çok düşük. İlaç katkı payını ödeyemiyorlar. Emekliler katkı payından ve hastane muayene ücretlerinden ve hastanelerde röntgen, ultrason, tahlil gibi giderlerden muaf tutulmalı. Emeklilerin çoğunun ciddi sağlık problemi, ilaç kullanmak zorunda olduğu düşünüldüğünde bu artışlar öncelikle emekliler başta olmak üzere dar ve sabit gelirleri büyük oranda etkileyecek” dedi…
DİSK Emekli-Sen Şube Başkanı Hatice Kılıç ise, şunları söyledi:“Memur ve memur emeklilerine yüzde 11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15,75, asgari ücrete yüzde 30 zam yeterli görülürken muayene katılım paylarına yüzde 233,3 ile yüzde 542,8 arasında zam yapmak adaletsizliktir. Bu ücretler sık sık sağlık problemi yaşayan emeklileri büyük oranda etkileyecek. Anayasası'na göre, sağlıkta katkı paylarının alınmaması gerektiğini, sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nde, eğitim, sağlık, güvenlik ve yargı gibi hizmetlerin devlet tarafından tüm vatandaşlara eşit ve ücretsiz verilmeli. “
* * *
Emeklilerden bir grup Hamamyolunda bir parkta oturmuş sohbet ediyorlardı. Hiçbirini tanımıyorum. İçlerinden birisi ‘Sadi Bey’ diye seslenerek “Rica etsek 5 dakikanızı bize ayırabilir misin” dedi…
Yanlarına gittim. Artan Hastane ve Aile Hekimliği muayene ücretlerini konuşuyorlarmış. Önce muayene katılım paylarına yüzde 233,3 ile yüzde 542,8 arasında değişen zamma tepki gösterdiler ve yeniden gözden geçirilmesini istediler…
“Bunu yazıp dile getirirsen çok memnun oluruz” dedi beni çağıran emeklilerden birisi, “mültecilerden hiçbir şekilde ne ilaç katkı payı ne de muayene katkı payı alınmamaktadır. Bizim kendi vatandaşlarımız sanki mültecilere göre ikinci sınıfa düşmüş konumundadır. Oysaki bizim kendi vatandaşlarımızın çok daha öncelikli olması gerekir. Eğer devletin imkanlarından faydalanması gereken birileri varsa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin öz be öz kendi evlatları, kendi vatandaşlarıdır" dedi...
* * *
Elçiye zeval olmaz derler…
Köşem gazeteciliğe başladığımdan bu yana ezilenlerin, güçsüzlerin, hakkı yenenlerin, mağdurların sesi olmuştur...
Her zaman olduğu gibi bu kez de yazacağıma söz verdim…
Bugün gazete alıp yazımı okuyacaklarına söz verdiler…