Son aylarda Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarını Eskişehir’deki yerel televizyonlar canlı yayınladıklarında ilgi duyan Eskişehirlilerin yakından takip ettiğinizi düşünüyorum…
Geçmiş dönemlerdeki kadar olmasa da tartışma-tartışma-tartışma...
Gürültü-patırtı eksik olmuyor…
Kimi zamanda meclis salonu terk ediliyor...
Peki, yapılan gürültü-patırtıdan sonuç çıkıyor mu?
Maalesef…
Sonuç sıfıra sıfır…
Diğer taraftan AK Parti İl Başkanı ve CHP İl Başkanı sürekli bir birlerini eleştiriyorlar…
Sadece il başkanları mı?
Zaman zaman AK Parti ve CHP Milletvekilleri de tartışmalara dahil oluyorlar…
Birbirlerine yaptıkları ithamlara baktığımızda incir çekirdeğini doldurmuyor...
Eskişehir’in neden diğer illerin gerisinde kaldığını sanırım anladınız...
* * *
Konuyu isterseniz biraz açalım…
Büyükşehir Belediyesi şehrin nazır imar planı olmadığı için İTÜ’ye 1/25 binlik planları çizdirdi…
Odunpazarı Belediyesi Küçük Sanayi Sitesinde ‘Kentsel Dönüşüm’ yapmak için gaza bastı…
Tepebaşı Belediyesi Baksan Sanayi Sitesi’nde ‘Kentsel Dönüşüm’ yapmak istiyor. Planlar meclisten geçti…
O bölgedeki çirkin görüntüyü kaldırarak modern bir yerleşim ve ticaret alanı oluşturmak istiyor…
Yine Büyükşehir Belediyesi 8 Mahalle de ‘Kentsel Dönüşüm’ yapmak için için çalışıyor…
Gündoğdu Mahallesi’nin bir bölümü “Kentsel Dönüşüm”, bir bölümü “Afet Riskli Alan” kapsamına alındı…
Odunpazarı Belediyesi şehrin ortasında kalan ve bir an evvel taşınması şart olan Küçük Sanayi Sitesi’nde ‘Kentsel Dönüşüm’ yapmak istiyor, AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, ”1/5 binlik planların içi boş. Bu alanda nereye ne yapılmak isteniyor planlara işlenmesi gerekir” demesiyle belediye bir proje hazırlattı. O da Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edilmedi. Ve dönüşüm gerçekleşmedi…
Sonra Odunpazarı Belediyesi, bu alanın 6306 sayılı kanun kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilmesini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına teklif etti. 2017 Mart ayında bu alan riskli alan ilan edildi. Odunpazarı Belediyesi, daha önce Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanmayan 1/5000’lik planı bakanlığa sunarak onamasını 1/1000’lik planları da belediyenin kendisinin yaparak onaylayacağını talep etti. Bakanlık da ‘birçok teknik eksiklik, kurum görüşlerinin alınması, plan hazırlama ilkelerine uyulması’ gibi gerekçeler öne sürerek dönüş yaptı. Bununla birlikte, ‘1/1000’likleri de aynı ilkelere uyarak hazırlamasını ve bakanlığa onanması için sunmasını’ belirtti. Gelinen süreçte Odunpazarı Belediyesi yaptırılacak yeni planların da onanmayacağını öne sürerek yaptırmadı…
Sonrasında Tepebaşı Belediyesi’nin ve “Baksan Sanayi Sitesi’nde” yapılması için planlar yaptırdığı ‘Kentsel Dönüşüm’ projesi de Odunpazarı Belediyesi’nin “Küçük Sanayi Sitesinde” yapılması istedikleri ‘Kentsel Dönüşüm’ projeleri derin dondurucuya konuldu…
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Partili Belediye Meclis Üyelerini, ”Burası Eskişehir’in kalbi. AK Partililer bu kalbi hançerliyorlar” diye AK Partili Belediye Meclis Üyelerini eleştirerek, ”çöküntü alanı haline gelen Sanayi Çarşısı’nın bu durumdan kurtarılmasını istemiyorlar. Kendileri bilirler. Eskişehir onları tarih huzurunda yargılayacak” sözleriyle Küçük Sanayi Sitesi’nde yapılacak dönüşümü zamana bıraktı…
Gündoğdu, şehrin Küçük Sanayi’den sonra en önemli kanayan yarası. Bu iki yarada kangren olmak üzere…
GÜNDOĞDU’DA SORUN ÇÖZÜLEMEDİ
Gündoğdu Mahallesi 2013 yılında Odunpazarı Belediyesi’nin teklifi üzerine ‘riskli alan’ ilan edildi. Dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’nın isteği üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ‘Kentsel Dönüşüm’ yetkisini Odunpazarı Belediyesi’ne verdi…
Başkan Sakallı, Gündoğdu Mahallesinde gerek mahalle muhtarı gerekse mülk sahipleri ile toplantılar yaptı…
Mülk sahiplerinden “Evimin, arsamın Kentsel Dönüşüm alanı içerisine alınmasına izin veriyorum” diye yazılı belge istendi…
Ancak işin içine siyaset girince mülk sahiplerinin kafası bulandı…
Mahalle sakinleri istenilen imzaları vermediler…
Gündoğdu’da ‘Kentsel Dönüşüm’ ve ‘Afet Riskli Alan’ uygulamasını gerçekleştiremeden Burhan Sakallı’nın başkanlıktaki süresi doldu…
* * *
30 Mart 2014’de yapılan Yerel Seçimler de Odunpazarı Belediye Başkanı CHP’li Kazım Kurt oldu…
Kazım Kurt’ta Gündoğdu Mahallesinde bir nabız yokladı…
Dedik ya işin içine siyaset girdi mi biri bir tarafa, diğeri öbür tarafa çekince insanların kafası bulanıyor...
Kazım Kurt’ta Gündoğdu sonuç alamayınca doğal olarak vazgeçiyor...
Ardından Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Belediyesi’ne verdiği yetkiyi geri çekerek Gündoğdu’da ‘Kentsel Dönüşüm’ ve ‘Afet Riskli Alan’ uygulaması yapmak için 27 dönümlük alan için düğmeye basıyor...
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in döneminde gerçekleşmeyen Gündoğdu Mahallesindeki dönüşüm böylece bir yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Ünlüce’ye kalıyor...
* * *
Büyükşehir Belediye başkanlığının teklifi üzerine 2013 yılında 8 mahalleyi kapsayan 56 hektarlık alan da ‘riskli alan’ ilan edilmişti. 2014 yılında plan çalışmaları için Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2 milyon lira hibe verildi…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesince yaptırılan planlarda, “yüzde 33 lük yoğunluk artışı planın mevcut alanda yoğunluğu daha da arttıracağı, bu durumun hedeflenen dönüşüm ruhuna uygun olmayacağı ve uygulanmasının da hem altyapıyı hem üstyapıyı zorlayacağı” belirtilerek planın revize edilmesini istedi…
Ancak eş zamanlı olarak alan içerisinde bir vatandaşın parseli ile ilgili açmış olduğu dava, planlamayı sekteye uğrattı ve gelinen süreçte bu alanla ilgili de maalesef dönüşüm anlamında bir ilerleme katedilemedi…
* * *
İşin içine siyaset girince böyle oluyor…
Ne Gündoğdu, ne Küçük Sanayi ne de Baksan Sanayi Sitelerinde bir karınca boyu yol alınamadı…
Yani bu şehirde uzlaşı ile bir sorunu çözmeyi geçmişte de beceremedik. Bugün de beceremiyoruz…
Maalesef uzlaşma kültürümüz dün de yoktu, bugün de yok…
İtişme-kakışma, sürekli yaratılan suni polemikler şehre büyük zarar veriyor…
Bu nedenle bir arpa boyu adım bile ilerleyemiyoruz…
Bir adım gidiyoruz. Önümüze bir engel çıkıyor, hemen geri adım atıyoruz…
Maalesef bu şehirde uzlaşma kültürü dünde yoktu, bugünde…
Yerel yönetimlerle iktidar ayrı ayrı partilerden oluşunca şehir gelişemiyor…
Eskişehir, şehir olarak en büyük hizmeti DYP ve ANAP iktidarlarında aldı…
Nasıl oldu?
1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalan ANAP Genel Başkanı rahmetli Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde konut Özel Kalem Müdürü Eskişehirli Hüseyin Aksoy’du…
Hüseyin Aksoy, rahmetli Eskişehir Belediye Başkanı Sezai Aksoy’un kardeşi idi…
Bu nedenle Ankara’dan Eskişehir’e büyük hizmetlerin yanı sıra maddi kaynak da geldi…
Süleyman Demirel ve Tansu Çiller'in genel başkan olduğu Doğru Yol Partisi 20 Kasım 1991-30 Haziran 1997 tarihleri arasında kurulan koalisyon hükûmeti ile yaklaşık 7 yıl kesintisiz iktidarda kaldı…
DYP’nin iktidar olduğu dönemde 1994 yılında rahmetli Aydın Arat Büyükşehir Belediye Başkanı, DYP’nin başta gelen isimlerinden Hüsamettin Cindoruk ise hem Eskişehir Milletvekili hem de TBBM Başkanı idi…
Eskişehirliler gelecek yerel seçimlerde iktidarla uyumlu belediye başkanları seçerse veya olası bir erken genel seçim olurda anketlerde birinci çıkan CHP iktidara gelirse son yıllarda gerçekleşmeyen hizmetler gelebilir diye düşünüyorum…
Özetle iktidarla uyumlu belediyeler Ankara’dan bekledikleri destekleri alabilirlerse kazanan Eskişehirliler olur…