Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Şubesi, Haller Gençlik Merkezi Frigya Salonu’nda geniş katılımlı bir söyleşi düzenledi. Etkinlikte köy enstitüsü geleneği, eğitimde fırsat eşitliği ve çağdaş eğitim anlayışı gibi konular ele alındı. Söyleşiye konuşmacı olarak İlyas Küçükcan, Muharrem Kubat, Fadime Arslan, Şevket Yılmaztürk, Murat Kahyaoğlu ve Metehan Karakaya katıldı. Katılımcılar, köy enstitülerinin tarihsel değerini ve günümüze yansımalarını farklı yönleriyle değerlendirdi. Söyleşiye Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da katıldı.
Panelde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Ne yazık ki Türkiye'nin oluşturduğu tek yerli ve millî malzemeyi kendi ellerimizle kapattık. Bugün böyle bir şey yapılabilir mi? 2025 yılına uygun bir eğitim mutlaka geliştirilmeli. Türkiye'de bu çabayı gösteren bütün sivil toplum örgütlerine, öğretmenlerimize, aydınlarımıza teşekkür ediyorum. Eğitim, her şeyin başında gelen en temel unsur; ama ne yazık ki şu anda Türkiye’de çok dibe vuran ve en olumsuz durumda olan kurumlardan birisi. Bunun düzeltilmesi için mücadele edilmesi lazım. O mücadelenin içinde, tek adamın bir an önce indirilmesi lazım. Türkiye’de adayımızı yanımızda istiyoruz. Sandığımızda görmek istiyoruz. Derhal erken seçim olması lazım” diye konuştu.
SAYGIYLA ANIYORUZ
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Şube Başkanı Yurdagül Ede, yaptığı açılış konuşmasında, “Atatürk devrimlerinin ışığını köye taşımanın, köylüyü yoksulluktan ve kör inançların esaretinden kurtarıp onları özgür Cumhuriyet yurttaşları yapmanın ilk adımıydılar. Bu sistem, en ıssız köylerde açan çiçekleri alıp yetiştirmiş ve yine o ıssız köylere öğretmen olarak göndermeyi sağlamıştır. Günümüzde ne yazık ki köylerde okullar bile boş binalar hâline geldi. Çocuklar, temel bir insan hakkı olan eğitimin gereklerinden yeterince yararlanamıyor. Bizler, köy enstitülerinin kızları, oğulları, öğrencileri ve yakınları olarak, köy enstitülerinin yarattığı bilinci günümüze aktarmayı görev sayıyor, bütün gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Aydınlanma işi sönmedi” dedi.
EVRENSEL EĞİTİM MODELİ
Panelde konuşmacı olan 15. Dönem CHP Eskişehir Milletvekili Murat Kahyaoğlu, köy enstitüleri modelinin evrensel bir eğitim modeli olduğunu belirterek, “Eğer bir projede heyecan ve saygı yoksa, o projenin başarılı olacağına inanmam. Bu yönetimde ise heyecan da var, organizasyon da var, iş birliği de var. Köy enstitüleri modelini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bakın Silikon Vadisi’nde bu modeli uyguluyorlar. Silikon Vadisi’nde, çocuklar için geniş bir arazide köy enstitüsü modelini yaşatıyorlar. Orada eğitim, sanat, tarım, teknoloji iç içe. Tarlalar, bağlar, bahçeler... Çocuklar teknolojiyle iç içe, kültürle iç içe büyüyor. Bu da bir eğitim modelidir. Silikon Vadisi dijital dünyanın merkezidir. Yüzlerce hatta binlerce dijital kuruluşun olduğu bu yerde, çocuklara köy temelli teknoloji eğitimi veriliyor. Yani köy enstitüleri modeli, sadece bize değil, dünyaya da örnek oluyor. Ve bu model her geçen gün yaygınlaşıyor. Sen felsefeyi okuldan kaldırırsan, evren teorisini müfredattan çıkarırsan; düşünmeyen, sorgulamayan çocuklar yetiştirirsin. O zaman da bu teknoloji devrimlerine ayak uyduramazsın” ifadelerini kullandı.