Pazar günü Manavgat’ta oynanacak Eskişehirspor’un kader maçında taraftar tribünde olacak mı olamayacak mı? 

Manavgat İlçe Spor Güvenlik Kurulu, Eskişehir’deki maçta Manavgat Belediyesporlu yöneticilere yapılan çirkin saldırı gerekçesiyle, bu maçta Siyah-Kırmızılı takımın taraftarlarının alınmamasına karar vermişti…

Bu kararın ardından Eskişehirspor Kulübü Başkanı Ulaş Entok, Manavgat Belediyespor Kulübün başkanına telefon ederek bu karardan dönülmesini talep etti…

Entok, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ve Futbol Federasyonu ile görüşerek her iki kulübün taraftarlarının zarar görmemesi için maçın Alanya veya Antalya statlarında oynanması talebinde bulundu…

TFF’den olumlu veya olumsuz dönüş olmadı…

Büyük ihtimalle Manavgat-Eskişehirspor maçı Manavgat ilçe stadyumunda oynanacak…

Belki de Siyah-Kırmızılı Kulübün şampiyonluğu garantileyeceği bu maçı Eskişehirspor taraftarları canlı olarak izleyemeyecek…

* * *

Ziraat Türkiye Kupası final maçının Eskişehir’de Yeni Atatürk Stadyumu’nda oynanacağının müjdesini veren AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehirli taraftarlarının alınmayacağı Manavgat-Eskişehirspor maçıyla ilgili bir girişimde bulunup bulunmadığını bilmiyorum…

Albayrak’tan, Ziraat Türkiye Kupası maçının finalinin Eskişehir’de oynanacağı müjdesini verirken Manavgat’taki maça Eskişehirspor taraftarlarının da alınacağını müjdesini beklerdik…

CHP’Lİ VEKİLLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI TEPKİ GÖSTERDİLER

Manavgat deplasman yasağına CHP’li Eskişehir milletvekilleri ile belediye başkanlarından tepki geldi… 

Eskişehirspor’un şampiyonluk yolunda en kritik virajlardan biri olan Manavgat Belediyespor deplasmanı öncesi, Eskişehirspor taraftarlarına getirilen deplasman yasağı kentte de büyük tepkiyle karşılandı... 

Manavgat Kaymakamlığı İlçe Spor Güvenlik Kurulu’nun aldığı karara şehrin önde gelen isimleri, CHP milletvekilleri ile Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı, Tepebaşı Belediye Başkanları ile CHP İl Başkanı Talat Yalaz, sosyal medya hesaplarından şu paylaşımda bulundular…

“YASAK KARARI DERHAL KALDIRILSIN”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: 

“Anadolu’ya futbolu sevdiren, şanı dünyada duyulmuş Eskişehirspor taraftarımıza deplasman yasağı kabul edilemez!

Taraftarımızın yeri şampiyonluk maçına çıkacak takımın yanıdır, tribündür! Gerekli tüm önlemler alınsın, yasak kararı derhal kaldırılsın...”

“YASAK KARARINI KABUL ETMİYORUZ”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü:  “Eskişehirspor'umuzun kazanması durumunda şampiyonluğunu ilan edeceği Manavgat Belediyespor deplasman maçını taraftarımızın tribünden izlemesine yasak konulması kararını kabul etmiyoruz. Manavgat İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün gerekli tüm güvenlik önlemlerini almasını ve Manavgat Kaymakamlığı İlçe Spor Güvenlik Kurulu'nun aldığı yasak kararını kaldırılmasını bekliyoruz. Taraftarımızın, deplasman maçını tribünden izlemesi ve Eskişehirspor’umuza destek olması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz…”

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan:

“Eskişehirspor taraftarlarına uygulanan haksız yasağı kabul etmiyoruz. 20 Nisan 2025 tarihinde oynanacak Manavgat Belediyespor-Eskişehirspor karşılaşması öncesi, Manavgat Kaymakamlığı İlçe Spor Güvenlik Kurulu’nun almış olduğu Eskisehirspor taraftarının stada alınmaması kararını asla kabul etmiyoruz.

Bu karar; sporda eşitlik ilkesine, deplasman hakkına ve taraftar kültürüne açıkça bir darbedir. Eskişehirspor taraftarı, her zaman centilmenliği, coşkusu ve takımıyla kurduğu derin bağla Türk futbolunun en önemli renklerinden biri olmuştur.

Hiçbir somut gerekçe sunulmadan alınan bu yasak kararı, kulübümüzün ve taraftarımızın cezalandırılmasıdır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini, kararın iptal edilerek Eskişehirspor taraftarının deplasman tribünündeki yerini almasını talep ediyoruz…” 

“TARAFTARLARIMIZ TAKIMININ YANINDA MANAVGAT'TA OLMALI”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce:

“Eskişehirspor taraftarları şampiyonluk maçına çıkacak takımının yanında, Manavgat'ta olmalıdır. Tarihi boyunca defalarca kez on binlerce kişiyle deplasmana giden taraftarımız bu önemli maçta da kendisine ayrılan yeri doldurarak takımının arkasında itici güç olmak istemektedir. Manavgat Kaymakamlığı İlçe Spor Güvenlik Kurulu'nun almış olduğu deplasman yasağı kararının tekrar gözden geçirilmesini rica ediyoruz…” 

“KIRMIZI ŞIMŞEKLERIN RUHU  HER ZAMAN ÖZGÜRDÜR”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: “Manavgat Belediyespor müsabakasına taraftarımızın alınmaması kararını kınıyorum. Taraftarlık, takımın yanında olma tutkusudur ve bu hak engellenemez. Hele ki; şampiyonluk maçında taraftarımız bu hakkından asla mahrum bırakılamaz.

Eskişehirspor Kulübü’müzün başlattığı hukuki sürece destek veriyor, konunun takipçisi olacağımı ve çözüm yolları için gerekli girişimlerde bulunacağımı belirtmek istiyorum. Kırmızı Şimşeklerin ruhu her zaman özgürdür…”

“TARAFTARLARIMIZ BU MAÇTA  TAKIMININ YANINDA OLMALI”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: 

“Eskişehirspor taraftarımız her zaman olduğu gibi armanın yanında olmayı, coşkusunu ve desteğini Manavgat’ta da göstermeyi hak etmektedir. Bu kararın yeniden değerlendirilmesini istiyor, kulübümüzün en büyük gücünün şampiyonluk maçında tribünlerde yer almasını bekliyoruz…”

“KARAR KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ”

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz: “Hiç yakışmadığımız bu ligdeki şampiyonluğa giden yoldaki, belki de en önemli dönemeç olan Manavgat Belediyespor müsabakasında taraftarlarımızın stada alınmaması kararı kesinlikle kabul edilemez!

İlgili kurulların bu hata dolu kararını derhal gözden geçirmesini diliyorum…”

* * *

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehirspor Kulübü Başkanı Ulaş Entok’un Siyah-Kırmızılı Kulübün taraftarlarının Manavgat deplasmanında stadyuma alınmayacakları kararının yeniden gözden geçirilmesi için bulunduğu talebe karşı herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığı konusunda bir açıklama gelmedi…

AK Parti İl Başkanı ile milletvekillerinin Eskişehirspor taraftarlarına getirilen yasak karşısında neden sessiz kaldıklarına anlam veremiyorum…

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında Eskişehir halkının temsilcileri…

Eskişehirlilerin hak ve hukuklarını korumak mecburiyetindeler…

KUTLAMA PARK’TA DA SALONDA DA YAPILMALI

Her ne kadar yıkılıp yenisi yapılsa da Hacı Süleyman Çakır Lisesi, Eskişehir’in en eski liselerinden birisi…

Merhum Hacı Süleyman Çakır’ın yapım masraflarının büyük bölümünü üstlendiği lise 12 Mayıs 1965’de eğitim-öğretime açıldı…

12 Mayıs 2025’de 60. Kuruluş Yılı kutlanacak…

60 yılda binlerce öğrenciyi mezun etti…

* * *

Eğitim-öğretime açıldığında sadece kız öğrenciler vardı. 14 yıl Kız Lisesi olarak öğrencilere kapılarını açtı. Sonrasında kız-erkek karma lise olarak 36 yıl hizmet verdi…

Okulun 50. Yılında depreme dayanıksız olduğu için yenilenmesine karar verildi…

Yenilenmesi kararından sonra Hacı Süleyman Çakır’ın bağışlarıyla yapılan okul yıkıldı…

2012 yılında yenilenmesine karar verilen ve yıkılan 2013 yılında temeli atıldı 2015 yılında da tekrar hizmete girdi…

Ancak karma değil Süleyman Çakır Kız Lisesi olarak…

Okulun mezunları “karma eğitim” yerine sadece “kız öğrencilerin” yenilenen okulda eğitim-öğretim görmesine karşı çıkmalarına karşı daha fazlasına güçleri yetmediği için boyunlarını büktüler!

Süleyman Çakır Lisesi öğrencileri 3 yıl Süleyman Şah Anadolu Lisesi’nde eğitim-öğretim gördüler…

50 yıllık okulun içerisinde kazanılan ödüller, kupalar ve hatıralar vardı…

En önemlisi de okulun yapımı için bağış yapan Hacı Süleyman Çakır’ın büstü tekrar okulun bahçesine konulmadı…

* * *

Haaa yeri gelmişken yazayım…

Yenilenen Süleyman Çakır Lisesinin hizmete girmesine rağmen Süleyman Çakır’ın büstü Süleyman Şah Lisesi’nde kaybolduğundan bahçeye konulmamıştı…

Okulun eski müdür yardımcılarından ve Hacı Süleyman Çakır Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği kurucu başkanı İbrahim İpek öğretmenim yıkım öncesi okulun bahçesindeki Hacı Süleyman Çakır'ın büstünün kaldırıldığını ve nerede olduğu konusunda bilgi alamadıklarını söylemişti.

Ben büstün bulunması konusunda iki kez yazmıştım…

Yazılarımdan sonra dönemim İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, büstün bulunması için gerek Süleyman Şah gerekse Hacı Süleyman Çakır Liseleri’nin müdürlerine talimat vermişti…

Günlerce yapılan aramadan sonra büst Süleyman Şah Lisesi’nde depoda bir dolabın arkasında toz toprak halinde bulundu…

Okulun müdürü Murat Alkan'ın ricası üzerine resim öğretmeni Tuncer Çakır tarafından temizlenip boyanan büst Süleyman Çakır Lisesi Müdiresi Aynur Özden'e teslim edildi...

Ancak okulun yapım masrafını üstlenen Süleyman Çakır’ın büstü 10 yıldır okulun bahçesine konulmadı…

Neden konulmadı?

Acaba “Okul yenilendi. Eski Süleyman Çakır Lisesi değil. Okulun yenilenmesi maliyetini de devlet üstlendi. Bu nedenle koyamayız” diyorlar herhalde…

Ama yenisi yapılan okulun ismi yine Süleyman Çakır Lisesi…

Aynı isim konulmamış olsa koymamakta haklılar…

Büstün yeniden okul bahçesine konulmamasının nedenini açıklasalar da bizde öğrensek…

* * *

Gelelim yazımın başlığına…

Yukarıda da yazdım…

12 Mayıs Süleyman Çakır Lisesi’nin kuruluşunun 60. Yıldönümü…

Okulun eski Müdür Yardımcısı ve Okul Koruma Derneğinin (bugün dernekler Aile Birliği oldu) kurucu başkanı İbrahim İpek, sosyal medyada 12 Mayıs tarihinde Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Hacı Süleyman Çakır Park’ın büstünün de bulunduğu parkta kutlama yapacaklarını paylaşmış…

Okulun eski mezunları 60. Kuruluş Yıldönümümün sade bir anma töreni ile değil daha geniş kapsamlı bir anma günü yapılmasını istiyorlar…

* * *

Hacı Süleyman Çakır Lisesi’nin sadece kız öğrencilerin eğitim-öğretim gören 1970 mezunu Meral İçsel Özuslu ile zaman zaman WhatsApp’dan yazışıyoruz…

Kendisi Eskişehir’de yaşamasa bile mezun olduğu okulu ile ilgili yaşananları yakından takip ediyor…

Okulun kuruluşunun 60. Yıldönümün kutlanacağını belirterek törene beni de davet etti…

Ve kutlamanın sade bir tören ile geçiştirilmemesi gerektiğini söyledi…

Meral İçsel Özuslu’nun önerisi şöyle:

“12 Mayıs da okulumuzun kuruluş yıldönümü kutlaması ve Süleyman Çakır’ı anma töreni yapılacak. Kutlama ve anmalar büyük önem taşımaktadır. 12 Mayıs 1965'ten 

12 Mayıs 2025'e. Okulumuzun 60.Kuruluş Günü Kutlu olsun. Bizleri yetiştiren İdareci ve Öğretmenlerimize müteşekkiriz. 13 Kasım 2015'de yani 50.yılımızda

resmi yazı ile okulumuzun tabelasını indirmeye karar verenlerin nasıl bir düşünce ile

nasıl bir duygu ile bu kararı aldıklarını 10 yıldır anlayamıyorum. Aynı ad benzer tabelada aynı yerde yeni binada yazıyor da yeni okul Proje Okulu da ne oldu? Ne fark etti? Sınavla öğrenci alıyor. Eğitimci kadrosuna bakanlık atama yapıyor. Erasmus ,TUBITAK vs projeler var. Başka bir yeni yerde yeni bir Proje Okulu açıp 50 yıllık okulumuz yok edilmeyebilirdi. Eğitim Sen, Eğitim İş gibi Eskişehir Eğitim Sendikaları da sormadı.

Sustuk. Olan 50 yıllık değere oldu. Kentin hafızasında okulumuzun yer etmesi için kalıcı ve belge nitelikli çalışmalar yapmak mezunların görevidir. 

Geriye dönmek artık mümkün değil. O nedenle 12 Mayıslarda okulumuzun kuruluş yıldönümlerinde yapılacak. Kutlama ve anmalar büyük önem taşımaktadır.

Her ne kadar okul 10 yıl önce kapatılmış olsa da 50 yıl hizmet veren okulun

60. Kuruluş yıldönümü. Bence olabildiğince içeriği dolu olabildiğince katılımlı etkinlikle kutlanmalı. Belediyelerin Kültür Merkezlerinden birinde kapalı salon toplantısı, salon önü fuayede pano, sergi açılmalı. 

Okulun yapımı üstlenen rahmetli H. Süleyman Çakır'ın ilk müdüründen başlayarak müdürlerin, öğretmenlerinin, sosyal, kültürel ve spor faaliyetlerinin fotoğrafları sergilenmeli. Okulun tarihçesi hafızalarda kalmak adına okunmalı. Dernek yönetimi, 

Bugün hayatta olan öğretmenlerimiz, mezunlar anılarından sunum yapabilir.

Hatta bu anma töreni yeni okulun konferans salonunda bile olabilir. Büst için de bir sebep olabilir. Yerleştirip açılışı yapılabilir.”

* * *

Meral Hanım son derece haklı…

Maziye vefa diye bir sözcük var...

Okulun 60. Kuruluşu basit bir törenle geçiştirilmemeli…

Okul Koruma Derneği bu öneriyi dikkate almalı…

Bu konuda eski öğretmenler, müdürler, müdür yardımcıları ve mezunlardan yardım  talep edilirse hepsi de inanıyorum ki seve seve hatta tabiri caizse koşa koşa gelirler…

* * *