Tüm Emeklilerin Sendikası Şubesi, artan enerji fiyatlarını protesto etmek için Ulus Anıtı önünde bir araya geldi. ‘Hep tasarruf dediler hakkımızı yediler’, ‘Elektrik zamları geri çekilsin’, ‘Zam zulüm yoksulluk’, ‘Emekliler üretti saray tüketti’ sloganları eşliğinde Zorlu Enerji binası önüne yürüyen emekliler bina önünde basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, artan enerji fiyatlarının emekliler başta olmak üzere geniş halk kesimlerini karanlığa ve yoksulluğa sürüklediğini belirterek, yapılan yüzde 25’lik mesken zammının geri çekilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Yürüyüşe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü katıldı.

YOKSULLAŞIYORUZ

Yapılan mesken zammının geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Şanlı, “Saray iktidarı hak, hukuk, adaleti yok sayarak, ülke siyasetini dizayn etmek isterken tökezledi. AKP iktidarı, bir taraftan kendi eliyle yarattığı ekonomik krizin yükünü emeklilere yıkmayı sürdürüyor. Kamu yararını gözetmeden yapılan düzenlemeler, şirketleri zenginleştirirken, biz emeklileri ve bir bütün olarak halk kesimlerini daha da yoksullaştırıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın, elektriğe zam yok yalanı bir kere daha gerçek oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun açıklamasına göre; elektrik fiyatları mesken aboneleri için yüzde 25, kamu ve özel hizmet aboneleri için yüzde 15, sanayi aboneleri için yüzde 10 ve tarımsal üretim aboneleri içinde yüzde 12,4 oranında zam yapıldı. Bizlere tasarruf yapmayı dayatan Cumhur İttifakı ve yandaşları, kendilerine gelince lüks yaşam ve şatafatlarından ödün vermiyorlar” diye konuştu.

"Ülkemizde adaletli gelir dağılımı var mı?”

Sarayın harcamalarına da dikkat çeken Şanlı, “Sarayın bir dakikalık harcaması 30 bin lira. Buda iki emeklinin aylık maaşından fazla. Sarayın bir saatlik harcaması 124,  bir günlük harcaması 2 bin 986, bir aylık harcaması ise 89 bin 571 emeklinin bir aylık maaşına denk geliyor. Buradan Cumhurbaşkanı ve ülkemizi yönetenlere sesleniyoruz: Tasarruf yapması gerekenler kimler? Emekliler olarak, açlık sınırının altında aylık maaşla yaşam mücadelesi veriyoruz. Cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerine soruyoruz: Aylık maaşlarınızla, emeklilerin aylık 14 bin 469 lira ve asgari ücretlilerin aylık 22 bin 104 lira maaşlarıyla karşılaştırın. Ülkemizde adaletli gelir dağılımı var mı?” diye sordu.

Eskişehir’de yağışlı bir gün: Şemsiyelerinizi ayırmayın! Eskişehir’de yağışlı bir gün: Şemsiyelerinizi ayırmayın!

"Bunu kabul etmek mümkün değil”

Yürüyüşte konuşan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Ortada büyük bir kazık var. Bu kazığı biz tüketiciler yiyoruz. Neydi bize anlatılan? Özelleştirince daha ucuz olacaktı, daha kaliteli, daha adil olacaktı. Biz ‘özelleştirmeyin’ dediğimizde ‘vatandaş daha ucuza elde edecek’ demişlerdi. Elektrik faturası hepinizin elinde var. Devlet yaklaşık 48 kuruşa dağıtım şirketlerine veriyor. Ama bu 48 kuruşluk bedel bizlere vergisiyle, şirketin kendi maliyetiyle neredeyse 280 kuruşa geliyor. Yapılan incelemelerde ortalama 4 bin liralık bir faturanın devlete maliyeti 500 lira. Kalanı vergiler, kalanı şirketin giderleri ve şirketin karı. Ortada büyük bir vurgun var. Bu büyük vurgunun aslında bütün yükü milyonların üzerinde. Emekliye geldiğinde ‘yüzde 3 verelim enflasyon artmasın’ ama elektrik zammına geldiğinde üst üste zamlar yaşanıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ