Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Eskişehir'de beğendiğim ve takip ettiğim siyasetçilerden birisi…

Eskişehir'in sorunlarını yakından takip ediyor, sorunları gündeme taşırken çözümü konusunda da yaptıkları çalışmaları da kamuoyu ile paylaşıyor…

'Öyle laf olsun, torba dolsun!' diye konuşmuyor…

Yani bir sorunu gündeme taşıyayım, çözümü konusunda birileri uğraşsın dursunlar demiyor…

İnşaat Mühendisi olduğu için özellikle 'imar ve kentsel dönüşüm' konularında uzman…

Sadece 'İmar ve Kentsel Dönüşüm' değil, kendisi zaman zaman ifade eder;…

'Ben aynı zamanda Su Mühendisiyim, Ekonomistim' diye…

Anlayacağınız bu konularda dersine iyi çalışan gerçek bir uzman…

Saadet Partisi İl Başkanı ama öyle kuru kuru da siyaset yapmıyor…

Kent merkezindeki üç belediye başkanı CHP'li olmasına rağmen, şehrin gelişimi ve dönüşümü konusunda yaptıkları imar planlarının 'doğru' olarak gördüklerine destek veriyor…

İnşaat Mühendisi gözüyle baktığında yanlış olarak gördüklerine de 'yanlış' demekten çekinmiyor…

“İKTİDAR CHP’Lİ BELEDİYELERİN ELİNİ KOLUNU BAĞLIYOR”

Saadet Partisi İl Başkanı İnşaat Mühendisi ve Yapı Denetimcisi Fesih Bingöl, zaman zaman “Kentsel Dönüşüm” konusunda görüşlerini kamuoyu ile paylaşırken, Eskişehir’de gerçekleştirilemeyen “Kentsel Dönüşüm” ile ilgili iktidarı eleştirmesiyle dikkat çeken siyasetçi… 

Fesih Bingöl, Eskişehir’de uygulanamayan “Kentsel Dönüşüm” konusunda şunları söylemişti:

“Bugün maalesef merkezi hükümet özellikle CHP'li belediyelerin elini kolunu bağlıyor. Belediyelerin kentsel dönüşüm yapmasını engelliyor. Burada kim kaybediyor? Eskişehir kaybediyor. Dolayısıyla hiçbir siyasi partinin farklı münazaralara Eskişehir halkına zarar verecek, Eskişehir'in kaybına neden olabilecek bir tasarrufta bulunmaması lazım. Bana ‘siz bu konuda ne önerirsiniz?’ diye soruluyor. Ben de diyorum ki belediyeler Eskişehir'de toplumun belirli bir kesimini harekete geçirmeli, Eskişehir'in öncelikli problemleri arasında hükümet edenlerin problem çıkartanı engel çıkartanı kamuoyuna anlatsınlar ve Eskişehir kamuoyunun bunu birinci elden öğrenmesi gerekiyor.”

'KENTSEL DÖNÜŞÜM PARASIZ DA YAPILABİLİR'

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak sık sık, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 25 yılda 24 tane konutu dahi bitiremeyen bir büyükşehir belediyesiyle karşı karşıyayız. Ama gelin bu şehre güzel hizmetler noktasında bir çaba gösterin. Ortaya bir değer koyun. Güzel projeleri getirin diyoruz. Çünkü bunu artık vatandaşımız bekliyor diyoruz. Seçim dönemi yaklaştığı zaman kart artırımıyla alakalı çalışmaları yapacaklarını beyan ettiler. Ama bugün seçimden aylar geçmiş olmasına rağmen hiçbir çalışma yapmıyorlar. Biz de ısrarla yine söylüyoruz. Şehrin gündemi bence kentsel dönüşümdür” diye belediyeleri eleştiriyor…

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nde Eskişehir’de Sivrihisar caddesinde bulunan 5 katlı Tarhan apartmanı yıkılmış ve enkaz altında kalan 33 vatandaş hayatını kaybetmiş, yıkılan ve ciddi hasar gören binalar olmuştu…

Eskişehir'de de özellikle 1999 Marmara ve Düzce Depremleri öncesinde yapılmış depreme dayanıksız çok sayıda bina var…

Bu binaların olası Eskişehir merkezli bir depremde ayakta kalması mümkün değil…

Mutlaka yıkılıp yenilenmeli…

Yani 'Kentsel Dönüşüm' hayata geçirilmeli…

Yapılmasına yapılmalı da nasıl olacak?

Çok zor hatta imkânsız, başını sokacak zar zor bir ev alan dar gelirli vatandaş evini yenileyecek parayı nereden bulacak?

BİNGÖL’DEN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Diyecekler ki: 'Bankalar Kentsel Dönüşüm Kredisi veriyor...'

İyi de dar gelirli vatandaşın krediyi geri ödeyecek gücü var mı?

Yok!

Nasıl olacak o zaman?

İşte Fesih Bingöl'ün çözüm önerisi:

'Şu an Türkiye'de 30 büyükşehirde yaklaşık 6 buçuk milyon konut kentsel dönüşüm bekliyor. Bu kanun çıktığı zaman 2013'te 20 yılda olacak bu dönüşüm diye planlandı. Buna yönelik Cumhurbaşkanına da yazdım. Bu kentsel dönüşümle ilgili anlayış farklılığına ihtiyaç var. Ne olmalı? Vatandaşın cebinden hiçbir kuruş çıkmadan ada bazında emsal ve kat artışıyla yapılacak dönüşüm olabilir. Öbür türlü devlet kaynaklarından böyle bir kaynak bulup kentsel dönüşümü yapamazsınız. 20 yılda da 50 yılda da yapılamaz. Bu süreç böyle devam ederse olası depremlerde can kayıplarımız olabilir. Yönetenlerin bu konuda ciddi manevi sorumlulukları var. Meslek odalarımızın ve üniversitelerimizi de mutlaka kabuğunu yırtıp görüş beyan etmesi lazım. STK'lar, partiler bu konuda bir araya gelerek Eskişehir'in ihtiyacı olan projelerin hayata geçirilmesiyle ilgili mutlaka kolektif anlayışı ortaya koyması lazım. Biz buna öncülük edebileceğimizi söylüyoruz.”

* * *

Herkes evini yenilemek istiyor ancak parası yok.

Olmadığı içinde depremde başına yıkılacağını bile bile çaresiz oturmak zorunda.

Fesih Bingöl'ün vatandaşın cebinden beş kuruş dahi çıkmadan dönüşümün olabileceği önerisini okudunuz…

Çok mu zor?

Bu öneri dikkate alınıp uygulanabilirse gerek Eskişehir’de gerekse ülke genelinde eski ve depreme dayanıksız yapı kalmaz…