Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin birlikte kurdukları Uygulamalı Eğitimde İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ES-İBE) sektör temsilcileri ile buluşmaları devam ediyor.

Toplantıya; StandbyCreatıveGroup (SCG) Ajans Başkanı Can Yurdakul, Müşteri İlişkileri Süpervizörü Melis Uçar ile birlikte ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, ES-İBE Müdürü Nilgün Özdamar ve müdür yardımcıları Ebru Yazgan (ESTÜ), Çiğdem Suzan Çardak (Anadolu Üniversitesi), İrfan Süral (Osmangazi Üniversitesi) katıldı. Toplantıda bütünsel ve teknoloji odaklı pazarlama çalışmaları tanıtıldı.

***
3 ÜNİVERSİTE BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR
Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, üç üniversitenin insan bilgisayar etkileşimi alanında çalışan nitelikli araştırmacılarını bir araya getiren merkezin, üç üniversitenin üst yönetimleri tarafından sahiplenilmesinin çok kıymetli olduğunu ve henüz yeni kurulan bu merkezin cazibe merkezi haline gelmesi için çaba harcadıklarını ifade etti.

Bu merkezin öncelikli hedeflerinin yerli ve milli ürün geliştirmek olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, üç üniversitenin güçlü olduğu alanlar itibariyle birbirini tamamlar nitelikte olduğunu da sözlerine ekledi.

***
İTHAL TEKNOLOJİ REKABETÇİ DEĞİL
SCG Ajans Başkanı Can Yurdakul, yurtdışından getirilen teknolojinin rekabetçi ve adil olmadığını, bu nedenle ES-İBE Merkezi ile yapılan ilk görüşmelerde yaratıcı endüstriler ile akademik çalışmaların ortak çalışma yöntemleri geliştirmesi açısından, merkez hedefleri ile ilgili oldukça heyecan duyduğunu ifade etti.

Can Yurdakul, 'Lines, No More!' (Artık Çizgi Yok!) mottosuyla geleneksel reklamcılığın kalıplarını ortadan kaldırmaya odaklanan SCG'nin ulusal ve uluslararası markalara hizmet veren global bir bağımsız grup ajans olduğunu söyledi.

Yurdakul, grup içinde yer alan STANDBY'ın 12 yıldan bu yana tam hizmet kreatif reklam ajansı olarak çalışırken, ME'nin ise Web 3.0 ile metaverse odaklı yaratıcı teknoloji alanlarında hizmet veren, Türkiye'nin ilk metaverse odaklı kreatif teknoloji ajansı olduğunu vurguladı.

***
DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN GELECEĞİ TASARLANIYOR
Can Yurdakul, ajans kapsamında dijital dönüşümün geleceğini tasarlayan çalışmalarını, proje örneklerini sundu. Gerçek dünyada bir araya gelemeyecek markaları bir araya getirebildiklerini, yaratıcı sektörle teknolojiyi buluşturduklarını, usecase yarattıklarını ve kurumların gücünden ve Web 3.0'ın farklı dikeylerinde yapılabilecek AR-GE çalışmalarından faydalanarak doğru ve kapsayıcı projelerde çalışmak istediklerini açıkladı.

***

ÖRNEKLER DİKKAT ÇEKTİ
Can Yurdakul'un dünya çapında bilinen ve öncü markalarla çalışmalarından sundukları örnekler oldukça dikkat çekti. Yaklaşık dört saat süren toplantıda Can Yurdakul, sunumunun sonunda stratejik partnerleri olan dizayn odaklı metaverse şirketi ILLUSORR'un meta evrenlere yönelik geliştirdikleri projelere de değindi.

***
İKİNCİ TOPLANTI ÖNERİLDİ
Toplantı sonunda Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, büyük projeler kapsamında interdisipliner, transdisipliner çalışmaların gerekli olduğunun altını çizerek ME ile merkezin ortaklaşan kısımlarını bir araya getirmek üzere ikinci bir toplantının yapılmasını önerdi.

***
META EVRENLERE ÖNCELİK VERİLECEK
ES-IBE Müdürü Nilgün Özdamar, merkezde meta evrenlere yönelik araştırma projelerine öncelik verileceğini, orta vadede hedeflerinin bir meta üniversite tasarımı olduğunu belirtti.

Bu hedefin gerçekleştirilmesi için Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden hocalara yönelik yakında proje çağrılarına çıkacaklarını, bunun için gerek üniversitelerdeki öğretim üyeleri ile gerekse sektörden kişilerle her türlü paylaşım ve iş birliklerine açık olduklarını belirtti.