Domino taşlarını daha önce mutlaka görmüşsünüzdür.

 Bir taşın devrilmesi hareketi ile taşın yanındaki diğer taşlar sırayla devrilir ve bu hareket zincirleme bir şekilde ilerler. Alışkanlıklarımızı, davranışlarımızı ve hareketlerimizi domino taşlarına benzetebiliriz. Çünkü hayatımızın bu oyunla oldukça benzer yönleri var. Bu benzerlikleri inceleyelim ve psikolojide domino etkisinden bahsedelim biraz.

 Domino etkisi bir olayın ardı ardına bir dizi olayı tetiklemesidir. Tetiklenen her olayın da başka bir olayı başlatmasıdır.

Güne nasıl başlarsan öyle devam eder. cümlesini domino etkisiyle şu şekilde bağdaştırabiliriz .bu sözün şurada bir doğruluk payı vardır.

 Güne mutlu ve pozitif , iyimser başlamak gün içerisinde daha ılımlı, uyumlu mutlu olmamızı sağlar ve biz güzel uyandıysak güzel olaylara şahit olup bu olayların içerisine çekiliriz. Bir gülümseme ve bu güzel enerji etrafınıza dağılır sadece sizi değil etrafınızdaki insanları da etkiler. Daha sonra sizin etkilediğiniz insanlarda bir başka insanları etkiler.

 Bir de bunun tam tersini düşünelim

Güne sinirli başladınız. Sinirli başladığınız için gergin bir şekilde trafiğe girdiniz ve bu huzursuzluğu tartışmayla etrafınıza dağıttığınız daha sonra bulunduğunuz ortamda dabu gerginliği ve huzursuzluğu yaymaya devam ettiniz. Ve bundan etkilenen ve sizinle tartışan insanlarda çevresine kötü hissetirdi.

Bu sadece basit bir örnek, domino etkisi hayatımızın her yerinde var aslında,

Düşüncelerimizi değiştirmek  bile o kadar etkilidir ki,

 Zararlı bağımlılıklardan kurtulmayı düşünmek ve karar vermek.  önce sağlığınızı etkiler, sağlığınızı etkiledikten sonra ruh sağlığınızı etkiler, daha sonra görünüşünüzü etkiler, ve siz bu etkileri gördükçe kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Ve bu sizi sağlık, ekonomik ve fiziki anlamda memnun eder. Ayrıca bu durum sizi görenleri de olumlu etkiler.

İyi ve güzel düşüncelerin zincirleme reaksiyonu olduğu gibi kötü ve yanlış düşüncelerin de zincirleme kötü reaksiyonları oluşur.

Domino etkisi için, çok büyük olaylara, değişimlere  çok büyük hareketlere gerek yoktur. Minik bir taş çok büyük etki yaratır.