Anadolu Üniversitesinin yeni Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, rektörlük makamına oturmasından kısa bir süre sonra makam odasındaki Atatürk fotoğrafını kaldırarak yerine daha küçük boyda fotoğraf asmıştı…
Buda bazı kişiler tarafından çok eleştirildi...
Rektör eleştirilere rağmen sessizliğini korudu…
Ta ki geçtiğimiz salı gününe kadar…
Anadolu Üniversitesinin yeni Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla kahvaltı yaptı…
Kahvaltıda bir kardeşim kendisine makam odasındaki Atatürk fotoğrafını değiştirme gerekçesini sordu…
Aslında fotoğraf değil yağlıboya ile yapılmış tablo idi…
“O TABLO BIR YAĞLI BOYA SANAT TABLOSU CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ'NE GÖNDERDİM”
Rektör Prof. Dr. Adıgüzel, “Devlet kurumlarına gittiğinizde makam odalarında asılı Atatürk ve cumhurbaşkanı fotoğrafları aynı şekilde standart tablo boyutta olduğunu görürsünüz. Diğer siyasi partilere de bakabilirsiniz, herhangi bir siyasi partide fotoğrafların mevcut genel başkanla Atatürk portresinin aynı boyutta olduğunu görürsünüz, biri büyük biri küçük değildir” dedi…
Rektör Adıgüzel’in açıklamasına kadar bende büyük Atatürk portesinin kaldırılarak yerine küçük boyuttaki fotoğrafını asmanın nedenini farklı şekilde yorumlamıştım…
Ancak kendisini dinleyince hak verdim…
Tüm kamu yöneticilerinin makam odalarındaki Atatürk ve cumhurbaşkanı fotoğrafları aynı boyutta, hatta valilerin makamlarındakiler de öyle…
Artı, Rektör Adıgüzel, makam odasındaki yağlıboya tablonun birçok kişinin fark etmediği bir özelliğini şöyle anlattı:
“O tablo bir yağlı boya tablo, bir sanat tablosu. Çallı (İbrahim Çallı) gibi Türkiye'de klasik resmin önemli aktörlerinden bir tanesinin yapmış olduğu bir tablo. Peki, böyle bir tablonun Cumhuriyet Tarihi Müzesi'ne sergilenmek üzere ben göndermeden önce kaç kişinin haberi vardı? Hiç kimsenin haberi yoktu böyle değerli bir tablo olduğundan. Bu sadece bir kişinin bu kişi rektör de olsa sadece kendisine mahsus kendi odasında kendisine sergilediği bir eserdi. Bu kadar değerli bir tablo. Yani boyuta takılıp küçüktür büyüktür üzerinden bir tartışma, olayı sığlaştırmak anlamına geliyor. Bunun ideolojik farklı boyutlara çekilmesi ihtimalini göze alarak yaptık ama bu tablonun Eskişehir ve sanatseverlerle buluşması lazımdı. O tabloyla şu anda odamızdaki tabloyu yan yana getirdiğimizde boyut açısından bir fark yok aynı büyüklükte zaten. Tek sıkıntı şu anki iki tablonun boyutlarının eşitlenmesiyse bu sadece ideolojik olabilir. Bu konuda da benim söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok. Burası bir kamu kurumu ve bütün kamu kurumlarında benzer bir kurumsal tablo var. Sadece bende olan bir şey değil yani bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Devlet kurumlarına gittiğinizde aynı şekilde standart tablo boyutunu görürsünüz. Böyle bir şeyle gündeme gelmek benim tercih edebileceğim bir şey değil ama maalesef böyle bir şeyle maalesef gündeme gelmiş olduk…”
* * *
Doğrusu Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in açıklamasına kadar ben 1960 yılında vefat eden günümüzde hala sergilenen bazı önemli eserleri de bulunan Türkiye’nin ünlü ve birçok ödüller almış ressamı İbrahim Çallı’yı bilmiyordum…
Sayın Adıgüzel’in ismini vermesiyle araştırdım ve kendisi hakkında kapsamlı bilgi sahibi oldum…
İbrahim Çallı, Türk resim geleneğinin değişmesinde ve batı anlayışının yayılmasında oldukça etkili olmuş, tarihe izini bırakmayı başarmış ünlü sanatçı…
Çallı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok kere tablosunu yapmış ressamların başında geliyor. Atatürk’ü şahsen tanıyan, aynı sofrayı paylaşan Çallı, defalarca onun portresini yapmış…
“ÜNIVERSITE OLARAK ÜÇ TEMEL MISYONUMUZ VAR”
21 Aralık 2024 tarihinde Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, 23 Aralık’ta görevine başladı. Eskişehir ve AÜ’ye yabancı bir isim değil. 1995’te Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Basım ve Yayımcılık Bölümü’nden mezun. Yani gazeteci kökenli, 22 günde üniversitenin eksiklerini görmüş…
Adıgüzel konuşmasına şu sözlerle başladı:
“Anadolu Üniversitesi ülkemizin en köklü eğitim kurumlarından bir tanesi. Üniversite olarak üç temel misyonumuz var, öncelikle amacımız burayı tercih eden öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim veriyor olmak. Sadece teorik eğitim değil sektörün ihtiyaçlarını da karşılayacak çağın gereklerine uygun mezunlar yetiştirmek amacımız. Bir diğer misyonumuz ise bilimsel yayın ve araştırmalara destek sağlamak. Önümüzdeki dönemde özellikle sosyal bilimler alanında çok iyi araştırma projelerine imza atacağımıza inanıyorum…”
“FILM FESTIVALINI TEKRAR YAPACAĞIZ”
Adıgüzel, geçmişte yapılan ancak kesintiye uğramış ve yapılmayan projelerin yeniden yapılmaya başlanacağını da söyledi…
Neydi o projeler?
*Eskişehir Film Festivali mayıs ayı içerisinde tekrar yapılacak...
*Türkiye’deki üniversiteler içerisinde sadece Anadolu Üniversitesi’nde bir Senfoni Orkestrası var. Senfoni Orkestrası da yeniden hayata geçirilecek…
*Üniversitemiz içerisindeki tiyatroda gösterilerine başlayacak…
*Bir süredir kapalı olan Sinema Anadolu da tekrar aktif hale getirilecek…
*Öğrenci merkezli bir bakış açısıyla üniversite ön plana çıkarılacak…
“ESKİŞEHİR’İN İKİ ÖNEMLİ MARKASI VAR”
Rektör Adıgüzel, konuşmasına şöyle devam etti: “Son dönemde Eskişehir’in talihsizlikleri var. Sadece Anadolu Üniversitesinde değil, Eskişehir’in talihsizlikleri var. Geçtiğimiz günlerde Nebi vekilim geldi, ‘Eskişehir’in iki önemli markası var, bir tanesi Eskişehirspor diğeri de Anadolu Üniversitesi’ dedi. Ben de ‘son yıllarda ikisi de maalesef amatör ligde. Bunları süper lige çıkarmamız, bir üst lige taşımamız lazım’ dedim...
Üst lige taşımak için de biraz daha fazla gayrete ve iş birliğine ihtiyacımız var. Bu iş birliği ile ilgili de, şehirdeki aktörlerin tamamıyla iyi ve güzel şeyleri yapmak için birlikte hareket etmek önemli ama diğer taraftan da herhangi bir siyasi partinin vesayeti ile tavsiyesi ile bir şey yapılıyormuş gibi bir havada da olmak istemem. Hangi parti olursa olsun, fark etmez benim için, burası herkesin üniversitesi. Burası bir kamu üniversitesi, burası siyasallaştırılacak, ideolojik bir şeye dönüştürülecek bir yer değil. Burası bir bilim yuvası, bunun farkında olarak iş yapmaya, görev yapmaya gayret edeceğim. Eskişehir ile üniversiteyi bütünleştirecek adımlar atmak gerekiyor”...
* * *
Son yıllarda hizmet yapma adına bu kadar heyecanlı rektör görmemiştim…
İnşallah karşısına bir engel çıkmaz da düşüncelerini gerçekleştirir…
Üniversiteler şehirden kopuk…
Her ne kadar Anadolu, Osmangazi ve Teknik Üniversiteler bazı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapsa da bu işbirliği maalesef tabana yayılmıyor…
Üniversiteler şehrin tüm paydaşlarıyla iç içe olursa şehre katkıları olur…
Bunu da gerçekleştireceklerin başında ilk önce rektörler geliyor…
* * *
ÜÇ BELEDİYE BAŞKANI DA LİSTEDE
Kamuoyu araştırma şirketi ORC'nin "Siyasetin EN'leri Raporu" adlı kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı. "2024'ün En Başarılı Büyükşehir Belediye Başkanları" , "2024'ün En Başarılı Büyükşehir İlçe Belediye Başkanları", "2024'ün En Başarılı İl Belediye Başkanları" başlıklarında yapılan araştırmada ilk 10'a giren belediye başkanları belirlendi…
Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin 2024 yılı başarı düzeylerinin ölçüldüğü Siyasetin EN’leri Raporu’nun Eskişehir detayı belli oldu…
ORC Araştırma Şirketi’nin düzenlediği, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin 2024 yılı başarı düzeylerinin ölçüldüğü Siyasetin EN’leri Raporu’nun Eskişehir detayı belli oldu. Rapora göre:
• Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Türkiye genelinde 245 ilçe belediyesi arasında 13. sırada yer alarak %54,9 başarı oranıyla ilk 15 ilçe belediye başkanı arasında yer aldı.
• Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 245 ilçe arasında 21. sırada %51,1 başarı oranını yakaladı.
• Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, 30 büyükşehir arasında 15. sırada %46,4 başarı oranıyla sıralamada yer aldı.
Gurur verici bu sıralamanın önümüzdeki yıllarda daha yukarılara çıkacağı ümidiyle her üç başkanımızı da kutluyorum...
* * *