Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2024 yılını değerlendirdi…
Şehrin yeni gözdesi olan “Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi - Avlu Sanat Performans” da düzenlenen basın toplantısına basın mensupları büyük ilgi gösterdi…
Toplantı öncesi Başkan Ünlüce, her ne kadar 8 aydır başkanlık makamında otursa da öncesinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olmasından dolayı 20024 yılını değerlendirdi…
Ayşe Ünlüce’nin ikinci basın buluşmasıydı…
İlkini 31 Mart 2024’de yapılan yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanı seçilip başkanlık koltuğuna oturduktan bir ay sonra yapmıştı…
O ilk toplantıda hem Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ilk kadın başkanı olması hem de 25 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığını yapan Yılmaz Büyükerşen gibi gerek yurt gerekse yurt dışında idol olmuş birisinin koltuğuna oturmanın büyük heyecanı içinde görmüştük...
Perşembe günkü toplantıda heyecanını atmış, başkanlık koltuğuna adapte olmuş ve ayakları yere daha sağlam basan bir belediye başkanı olarak gördüm…
SORULARA SAMİMİYETLE YANIT VERDİ
Yukarıda da yazdım…
Basın toplantısına basın mensupları büyük ilgi gösterdiler…
Başkan Ünlüce, kısa bir özetle 2024 yılını değerlendirdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı…
Adeta soru yağmuruna tutuldu…
Yaklaşık iki saat süren basın buluşmasında gazetecilerin tüm sorularına içten ve samimiyetle yanıtlar verdi…
Hem de hiçbirini atlamadan…
Sanırsınız ki sorular önceden kendisine verilmiş, Ayşe Başkan da dersine çalışmış…
Ben de Ayşe Ünlüce’ye 4 soru sordum…
Bu sorular kendisinin basın toplantısı öncesi yaptığı konuşmadan aldığım notlar ve genç meslektaşlarımın sorularına ek sorular oldu…
2026 ESKİŞEHİR’İN YILI OLSUN
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin oturduğu koltuğun arkasındaki büyük panoda şu yazılıydı…
“Sevgiyle, emekle, özenle Hep Birlikte Eskişehir, 2026 yılı 26’ya özel Eskişehir'in yılı olsun!”
Başkan Ünlüce bu sloganı şöyle açtı:
“26 rakamı şehrimizin plaka numarası ve bu nedenle Eskişehirliler için çok değerli. Şehir ile ilgili önceliklerimizi belirledik ve projelerin tamamını bir plana dahil ettik. Bir yol haritası çıkardık ve yol haritası dahilinde ilerliyoruz. Şehirlerin sorunları vardır ve şehrin ilk on sorununu herkes bilir, biz de şöyle düşündük, şehirde birçok bileşen var, sanayi odaları, üniversiteler, devlet kurumları var, valilik, sivil toplum kuruluşları var ve herkesin de bu sorunların çözümünde bir rolü olacaktır. Böyle bir heyecan ve istek uyandıralım dedik. Bizim sorunlarımız neyse bu temel sorunlarımız, bunları çözme konusunda bir çağrıda bulunalım dedik. Gelin 2026 yılı, 26’ya özel Eskişehir'in yılı olsun. Sorunları çözmede herkes elinden ne geliyorsa yapsın diye çağrıda bulunmak istedik. Bu kentin tüm dinamikleri paydaş olsun istedik. Şehrin bütün bileşenleri bir araya gelsin, ortak menfaat Eskişehir olsun, ortak milliyetçilik Eskişehir milliyetçiliği olsun, bütün bileşenler bir arada olsun çağrımızın kaynağı tamamen bu. Daha önce denenmiştir belki ama çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz…”
ESKİŞEHİR’DE ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİ YOK
Ağzınıza sağlık başkanım…
Bende yıllardır yazılarımda bu konuyu sık sık dile getiriyorum...
Eskişehir’de birlik-beraberlik ve şehri ortak akılla birlikte yönetelim düşüncesi yok…
Nüfusu Eskişehir’den çok çok küçük illerde, ilin tüm paydaşları şehir için özellikle siyasiler yakalarındaki üyesi oldukları siyasi parti rozetlerini çıkararak, “sen sağcısın-sen solcusun” demeden bir araya geldiklerini görünce şehrim adına üzülüyorum…
Bu şehri bugün CHP’li bir belediye başkanı yönetiyor…
Geçmişte Doğru Yol ve Anavatan Partisinden seçilen belediye başkanları da yönetti bu şehri…
Ama siyasetin gözü kör olsun!
O günde şehir adına bir araya gelinmedi bugün de öyle…
Bu şehirde yaşayan toplumun yüzde 97 ya da yüzde 98’i Eskişehir’de doğmuş büyümüş…
Allah gecinden versin vadesi gelip ebediyette göç ettiğinde cenazesi bu şehrin mezarlığına gömülecek…
O nedenle bu şehrin insanları olarak kentimizi seviyor, daha da gelişmesini istiyorsak bir birimize kıskaçlık göstermeden Şehrin bütün bileşenleri bir araya gelmeliyiz…
ESKİŞEHİR’E METROBÜS GELİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin basın toplantısına yeniden dönelim… “Eskişehir’de çevre yolu olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kent merkezinde ulaşım sorununa çözüm için bir projeniz var mı?” soruma şöyle yanıt verdi:
“Şehirlerin en büyük problemlerinden biri de trafiktir, özellikle pik saatlerde. Bir kere şunu bilmek lazım, yayalaştırmayı, toplu taşımayı, bisiklet kullanımını ne kadar yaygınlaştırabilirseniz bu ölçüde çözülmüş olur. Biz toplu taşımanın daha konforlu olması için metrobüse başlayacağız, tramvay hatları olacak, bisiklet kullanımı ile ilgili ciddi bir hat çalışmamız olacak. Yayalaştırma ile ilgili bir takım çözümlerimiz olacak ama hepimiz biliyoruz bu şehrin özellikle trafikteki en önemli sorunu bu şehrin çevreyolunun olmayışı. Bunu siyasi bir konu olarak söylemiyorum, bu şehrin bir çevreyoluna ihtiyacı var. Özellikle sabah ve akşam trafiğinden bahsediyorum. Bizim ki artık çevreyolu değil, iç yol. Bir çevre yolu yapılır ve şu anki mevcuttaki çevre yolu denilen yol o zaman Büyükşehir Belediyesine bırakılırsa eğer sorunlar çok büyük ölçüde çözümlenmiş olacak. Bir büyükşehirde çevre yolunun olmayışı kabul edilemez…”
“MODERN BİR MEZBAHA YAPACAĞIZ”
“Eskişehir’in mezbahası yok. Bakanlık Muttalıp Mahallesinde mezbaha yapımı için yer tahsis etti. Mezbahayı ne zaman yapacaksınız?” soruma ise şu yanıtı verdi:
“Muttalıp Mahallesindeki hayvan pazarı ile arazi zaten bize tahsisliydi. Büyük bir alan. Yazışma yaptık, yazışmadan da olumlu cevap geldi. Orasının şu anda mezbaha olarak yapılmasının önünde bir engel kalmadı ama mezbahayı belediye olarak biz yapacağız, belediye bütçesiyle yapılacak ve Eskişehir’e yakışan bir bina olacak. Proje aşamaları bitmek üzere, hemen çalışmalara başlayacağız Eskişehir sağlıklı güzel bir mezbahaya kavuşmuş olacak…”
“HALK SIZI HERKESIN BAŞKANI OLARAK GÖRMEK İSTİYOR"
Belediye başkanlarının seçimlerde müdahalelerde bulunup bulunmaması ile ilgili soruya Büyükşehir Belediye Başkanı Ünlüce’nın yanıtı şöyle oldu:
“Nereye giderseniz siyaset konuşulur. Bizler siyasi bir figürüz ama belediye başkanının normal siyasetçilerden farklı bir rolü var. Bir aidiyetiniz olduğu parti var, o partiden seçime giriyorsunuz, dünya görüşünüz hakkında ipuçları veriyor. Ama bir de şöyle bir yanı var halk sizi herkesin başkanı olarak görmek istiyor. Yani siyasi aidiyeti ne olursa olsun, ‘benim başkanım’ olarak görmek istiyor. Yerel siyasette Türkiye’den ayrı değil, genelde ne yaşanıyorsa yerelde de karşılığını görüyorsunuz. Siyaseti çok yakından takip ediyorum. Yerel siyasetle ilgili ben özellikle belediyelerin çok fazla partiler üzerinde tahakküm kurmasına karşıyım. Biz belki muhalefet partisiyiz ama Eskişehir’de iktidar partisiyiz. Ben il başkanı, ilçe başkanı, kadın kolları, gençlik kolları seçilirken çok müdahil olmamızı doğru bulmuyorum. Özellikle gençler işlerine karışılmasını hiç istemiyor, bağımsız olarak seçsinler isterim. Hepimizin gönlünde bir aslan yatar ama baskıyla çok fazla karışmayı da doğru bulmuyorum…”
* * *
Yukarıda da yazdım…
Yaklaşık iki saati bulan basın toplantısından özetleyebildiklerim bunlar…
Diğer konuları önümüzdeki hafta içerisinde ayrıca değerlendireceğim…
* * *