Dinî bayramlarımızdan biri olan Ramazan Bayramı geldi geçti. Artık Kurban Bayramı bizlere her geçen gün daha da yaklaşıyor. Her dinî bayram yaklaşırken tatlı bir heyecan sarıyor insanı. Kurban Bayramı yaklaşırken de doğal olarak her Müslümanı bu ibadete hazırlık telaşı ve heyecanı sarıyor. Rabbimize yakınlaşma vesilesi olan bu ibadet için herkes, ellerinden gelen imkânları zorlayarak en iyi hazırlığı yapmak istiyor ve Allah’a kurban edecekleri hayvanın en iyisini seçmeye özen gösteriyor. Ne güzel bir duygudur bu...

Arapçada gerek maddî gerekse manevî her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlam yelpazesine sahip olan “kurban” kelimesi; dinî terminolojide “kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (Ahmet Güç, “Kurban”, TDV İslam Ansiklopedisi). Böylesi bir ibadete hazırlanırken Rabbimizin bu ibadetle ilgili Kur’an-ı Kerim’de bizlere ne söylediğini hatırlamamız gerekir: “Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır...” (Hac 22/37). Takva, Allah korkusuyla günahlardan korunmak, sakınmak demektir. Bu korku haramlardan sakınmakla birlikte aynı zamanda Allah’ın vermiş olduğu nimetler ve üzerimizdeki rahmete hakkıyla şükredememe korkusudur. Rabbimizin, bizlerin iyiliği için çizmiş olduğu hudutları aşma korkusudur. Bu ayetten de anladığımız kurban ibadetinin anlamı sadece bir hayvanı Allah için kesmekten ibaret değildir. O halde Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık hayvan seçmekle beraber bu takvayı da kuşanmamız ve Rabbimize kulluk bilincini hissetmemiz de büyük önem taşır.

Kulluk bilinci, Allah’a (c.c.) layık bir kul olmak için hassasiyet göstermektir. O’nun bizi yarattığının, sayısız nimetlerle donattığının, dünya ve ahiretimizde bizi başıboş bırakmayacağının farkında olarak yaşamaktır. Bizlere verilen sayısız nimetlerin şükrünü ifa etmektir. Rabbimizin bizlere verdiği maddî imkânlardan, ihtiyaç sahiplerinin haklarını onlara ulaştırabilmektir. Rabbimize bizi yakınlaştırma vesilesi olan kurbanlarımızı kardeşlerimizle paylaşıp, bolluk içindeki sofralarımızı yokluk içindekilere açmamızdır.

Kulluk bilincinden yoksun her ibadet manasını kaybeder. Kulluk bilinci eksikliği, takvayı anlamsız kılar. Takva bilincinin olmadığı ibadetler de hiçbir anlam ifade etmez. O sebeple; her ibadetimizde olduğu gibi kurban ibadetinde de önce Allah’ın kulu olduğumuzu her anımızda hatırlayıp, kul olma bilincimizi kuvvetlendirmemiz önemlidir. Kul olma bilincimizin ardından bunun gereği takvayı kuşanmamız, ardından da ibadetimizi yerine getirmemiz gerekir. Şunu unutmamamız gerekir ki; Rabbimizin bizim kıldığımız namaza da, kestiğimiz kurbanın etine de ihtiyacı yoktur. Bu ibadetler bizlerin kulluk bilincini artırmak ve bizim hem dünyamızı hem de ahiretimizi anlamlandırmaya vesiledir. Kul, ibadetleri ile her şeyin sahibine yani kendisini yaratana yakınlaşır. Kul, ibadetlerle kendini en güvenilir yere yani Rabbine teslim eder. Bu ibadetler Rabbimizin değil bizim ihtiyacımızdır. Bizlere düşen de bu ibadetleri kul olma bilinciyle, takva duygusu içerisinde gerçekleştirmemizdir.

Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği, belirlenen günlerde kesecekleri kurbanlık hayvanlar üzerine O’nun adını ansınlar. Artık onlardan hem kendiniz yiyin hem de sıkıntı içindeki yoksullara yedirin” (Hac 22/28). Bu ayetten de anlaşılacağı üzere kurban ibadeti Rabbimizin bizlere verdiği rızıklara bir şükür göstergesidir. Rabbimizin bu rızıkları bize verdiğinin farkında olmamız için, kulluk bilinci içerisinde o hayvanların üzerinde O’nun adını anmamızın bir öğüdüdür. Kurban ibadeti kendimizi ve ailemizi doyururken, yoksulları unutmamamız gereken bir ibadettir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Âdemoğlu Kurban Bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işleyemez” (Tirmizî, Edâhî, 1).

Kurbanlarımızı kulluk bilinci içinde yerine getirip Rabbimize sevimli gelen bir amel yapmış olarak O’na yaklaşabilmeyi Rabbimiz hepimize nasip eylesin. Kurban ile Rabbine yakınlaşanlardan olmak duasıyla...

Hamdi UZUNHARMAN

Odunpazarı İlçe Müftüsü