Yerel seçimlerden bahsediyorum. Bütün gözler büyükşehirlerde kimler aday gösterilecek? Meselesine takıldık? Pimi çeken İYİ parti oldu.
Yerel seçimlerden bahsediyorum.
Bütün gözler büyükşehirlerde kimler aday gösterilecek? Meselesine takıldık? Pimi çeken İYİ parti oldu.
Meral Akşener’ in çıkışları, CHP üzerinde oynan ve uygulamaya konulan bir senaryonun ilk adımıydı. Eskişehir milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun Yılmaz Büyükerşen için söyledikleri ilk işaret fişeğiydi.
Sonra, pusula İzmir’e çevrildi. Dilin altında baklayı çıkardılar… İYİ parti CHP’ nin adaylarını seçtirmek için kurulmadı. İYİ Parti her yerde kendi aday ve listeleri ile seçime katılacağız ve kantara çıkacağız.
Buna saygı duyulur. Bir parti iktidar olmak mücadele eder. Biz daha iyi yönetiriz iddiasını gerçekleştirmek için çalışır.
Peki, siyaset böyle mi yapılıyor?
Hayır.!.
Sistemin getirdiği sonuçlar var. DEVA-GELECEK-SAADET –DEMOKRAT parti tartıya çıkmadı.
Ama İYİ parti tartıya çıktı ve % 9.75 oy aldı. Kurulduğunda, hiçbir teşkilatı, olmayan, seçmeni olmayan parti, 2028 ‘ de % 10 almıştı. Aradan 5 yıl geçmiş, hazineden para yardımı da almış, milletvekilleri adaylarından da adaylık başvurusu paraları almış, teşkilatları olan, kongrelerini yapmış partinin haline bakın.
Geriye gitmiş.
Acaba bunun nedenlerini araştırdılar mı?
Özellikle, CHP delege sultasından, genel merkez dar kadroculuğu bir kenara bırakıp, ufka bir baksalar gerçeği görecekler..
Göremiyorlar.
Çünkü stratejileri yanlış. Kurumsal olarak sistemi çalıştıramıyorlar. Adı var kendisi yok sözde yetkili kurullar var…
Gördük ki, Kılıçdaroğlunun aldığı kararlardan, imzaladığı protokollerden hiç birinin haberi yok.
Şimdi eteklerindeki taşları döküyorlar.
Çağdaş sosyal demokrat partiymiş?
Merak etmeyin CHP’ de de durum böyle.
Tam bir genel başkanlar despotizmi var. Bunun adına da demokrasi diyorlar.
Yersen!
Yemezsen gargara yapın diyorlar… Bu Oligarşik düzenin partilerle mi demokrasi gelecek sanıyorsunuz?
*****
Ali Babacan yerel seçimlerde kendi logosu ve kendi adayları ile seçimlere girecekmiş?
Vay vay vay…
Daha öncesinde de böyle söylemişlerdi?
İdris Şahin de benzer söylüyor..
Demagog…
TV ekranlarında Otomatiğe bağlanış gibi ezberlediği replik vaazları konuşuyor… Teşkilatları dökülüyor. Kurulduğu zaman biraz ilgi vardı. Apar topar kongrelerini yaptılar.
Yerelde teşkilatların hiç bilinirliği olmadığı gibi çalışmalarını da kamuoyu bilmiyor..
Kısacası tabela partisi konumunda.
Genel seçimlerde tartıya da çıkmış değil. Darasını bilmiyoruz?
Kılıçdaroğlunun hibe ettiği 15 milletvekili var… Onlarda çok uyanık… Sözde üst yönetimlerde aralarında paylaşmış… Fakat genel seçimler öncesi demişlerdi ki, gelin aday olun. Onlarda genel merkeze giderek milletvekilliği adaylık başvuru formunu doldurmuşlar, milletvekili adaylık ödentilerini hesaplara yatırmışlar.
Sonrasında ne olmuş?
Biz CHP listelerinden gireceğiz deyince aday olanlar ödedikleri ile kala kalmışlar. Yerel teşkilatların umutları kırılmış..
Eskişehir de durum pek farklı değil. Deva’ ya umut bağlayanların umutları gitmiş.
Kurulduğundan beri teşkilatı omuzlayan Haşim Ateş’ de milletvekilliği adaylığı için il başkanlığından istifa ederek, başvuruda bulunmuş.
Yasemin Arıkan Çoruk’ ta milletvekili adayı olmak için istifa etmişti. Sıralamada 2.sıradaydı. Listenin 3.sırasında ise Resul Ertürk var.
Avukat Resul Ertürk, “Biz gençlerle yan yana yürüyen değil, gençlerin arkasından yürüyen bir partiyiz sözünden yola çıkarak aday adaylığını açıklamıştı.
Fakat DEVA partisi genel merkezi, kendi listeleri ve adayları ile girmeyeceğini açıklayınca, aday olanlar hayal kırıklığına uğradılar.
Yaklaşık aradan 3.5 ay geçtikten sonra il başkanı olarak Resul Ertürk’ün ataması yapıldı.
Genel merkez onları kandırmıştı..
*****
Seçimler bitinceye kadar Masum Güler il başkanlığı üstlendi…
Yönetimlerden önemli isimler istifa ederken, sonunda karar alma yeter sayısını kaybettiler..
30 kişilik yönetimin son durumu bu. Kolay değil elbette. Kurulduğundan beri teşkilatı omuzla, paranı harca, zamanını harca bir de parti içindeki Brütüslerle uğraş…
Sonuçta asil üyenin kalmadığı, yedeklerin bile gelmediği bir fan kulübüne dönüşmüş durumda.
Resul Ertürk’ il başkanlığı atayıvermişler. Duyumlarımıza göre tepebaşı ilçe başkanı Ebru Üntan Emre nin İl başkanlığına atanması beklenirken resul atanı vermiş. Zira Ebru’ya sözler verilmiş. Fakat görülmeyen bir el engel olmuş? Olanlar ondan sonra daha da ilginç hale gelmiş. Resul Ebru’dan yönetimi oluşturmak için yardım istemiş.
Şimdi gözler, belediye başkan ve meclis üyeliklerine kimler aday oabilir’e çevrilmiş durumda. Haşim Ateşin öteden beri büyükşehre aday olmak istediği biliniyor.
Bakalım Tepebaşı ve Odunpazarı’ nda aday kim olacak? Kısacası tartıya çıkacaklar. Yani Tepebaşı’nın belki de ilk kadın aday Ebru Üntan olabilir mi? Zira çok iddialıymış. Yakın çevresine benim Fevzi Çakmak, Kuyubaşı civarında ciddi bir oy potansiyelim var diyormuş!
Ne diyelim hayırlı olsun. Seçim 31 Martta.
Daha çok var. 1 Nisan da da şakasını yaparız.
*****
Mahir Sayın.
AKP’ de mahalle birim başkanlığı yapmış bir isim. Gelecek partisi İl Başkanı Mustafa Başak istifa etmişti. Yerine Mahir Sayın genel merkez tarafından atanmıştı.
Henüz kongrelerini yapabilmiş değiller. Yerel seçimlerde arayış içindeler. En büyük şansları TBMM’ sinde Saadet partisi ile birlikte hareket ederek gurup kurmuşlardı..
*****
SAYIN; "Birlikte hareket ederek, Türkiye'nin sorunlarına ortak çözümler üretmeliyiz diyor..
Seçimler öncesi yuvarlak masada oturuyorlardı..
Şimdi ittifak bitti. Masa dağıldı..
Şimdi, yerelde işbirliklerine hazır olduklarını söylüyorlar. Diğer taraftan milli görüşün temsilcisi olduğunu iddia eden Saadet Partisi ise aday çıkartacaklarını söylerken işbirlikleri olabileceğinin kapısını da açık tutuyor.
Genel seçimlerde saadet partisini sahada görmüştüm. Gerçekten çok çalıştılar, koşturdular..
Bilmiyorum. Daha çok zaman var… Yeniden Refah partisi de devrede. Cumhur ittifakının listesinde yer almasına rağmen ciddi bir kitle si var.
AKP’ nin milli görüşçüleri kendilerine yer buldular. Komşu kapısı. Aldıkları oy yadsınamaz..
Fatih Erbakan, Tayyip Erdoğan’a karşı çok ciddi eleştiriler yapıyor.
Saadet ve YRP aynı ekolden geliyor. Sürpriz bir gelişme olabilir mi?
Neden olmasın? Neler göreceğiz? Siyaset bu! Tartıya çıkmak en doğrusu.
Partinin röntgenini çekersiniz, kapasitesini ölçersiniz.
Daha rasyonel politika yapma olanağınız olur.
Küçük partiler olarak görmeyin. Seçmen tabanını canlı tutmak için sahaya çıkmak zorundalar. Seçimlerden sonra bazı partiler tarihten silinecek, bazıları da birleşmek zorunda kalacak.
Zira siyasetin maliyeti çok yüksek.