Geçtiğimiz hafta eski Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç, içerisinde akaryakıt istasyonları, oto tamircileri, dökümcüler, tornacılar ve oto esnaflarına ait sanayi yapılarının bulunduğu Küçük Sanayi Sitesinin (Sanayi Çarşısı) dönüşümün “siyasi çekişmenin kurbanı oldu” iddiasını yazdım. Yazımı okuyan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt telefon ederek, Kılıç’ın iddialarının doğru olmadığını, aksine dönüşümün olmaması için insanları yanlış yönlendirdiğini söyledi…
BAKANLIK İLE BELEDİYE ÇEKİŞMESİ
Odunpazarı Belediyesinin eski başkanlarından Burhan Sakallı döneminde başlatılan “Kentsel Dönüşüm” çalışmaları Kazım Kurt’un göreve gelmesiyle devam etti. Ancak AK Parti-CHP’nin anlaşamaması nedeniyle dönüşüm çalışmaları Çevre Şehircilik Bakanlığı “kentsel dönüşüm” yetkisini Odunpazarı Belediyesinden alınca mülk sahipleriyle yapılan görüşmeler durdu…
Kazım Kurt, Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü konusunda oldukça önemli adımlar attı…
Mülk sahipleri ve kiracılarla görüşmeler yaptı, onlara belediyeye ‘dönüşüm’ yetkisini vermeleri halinde herhangi bir hak kaybına uğramayacaklarını tek tek anlattı…
Hak sahiplerini ikna etti ve mutabakat sağlandı...
Bundan sonra Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü için özel bir şirkete plan çizdirdi. Bu planlar Odunpazarı Belediye Meclisinde tartışıldı…
Daha sonra Büyükşehir Belediyesine gönderildi…
Büyükşehir Belediyesinde çoğunlukta olan AK Partili meclis üyeleri, planların içinin boş olduğu iddiasıyla bir takım ithamlarda da bulunarak “içini doldurup getirin” sözleriyle kabul etmediler…
Bunun üzerine Başkan Kurt, AK Partili belediye meclis üyelerinin “içi boş” dedikleri planlar üzerinde değişiklik yaptırarak tekrar meclise getirdi. Ancak AK Partili meclis üyeleri başka bahaneler bularak değişiklik yapılan planları yine kabul etmediler…
Daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Odunpazarı Belediyesine vermiş olduğu yetkiyi geri aldı…
Bu durumda belediyenin eli kolu bağlandı…
Dönüşüm yetkisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında olmasına rağmen hala birileri dönüşümü gerçekleştirmediği iddiasıyla Odunpazarı Belediyesini eleştiriyor…
Oysaki Küçük Sanayi Sitesinin dönüşümü gerçekleştirilseydi Emek, 71 Evler, Erenköy, Yenidoğan, Huzur, Gündoğdu ve hatta Gökmeydan mahallerine de değer katacaktı…
“YENİ PROJENİN MASRAFLARINI KARŞILASINLAR”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, geçmişte çok ciddi paralar harcayarak plan yaptırdıklarını, o planın kabul edilmediğini, dönüşüm gerçekleşmesi için yetkinin yeniden belediye verilmesi, plan masraflarının üstlenilmesi halinde yeni plan yaptırabileceklerini söyledi…
“Ben politikaya başladığım günden bu yana belediye seçimlerinin en önemli gündem maddesi Küçük Sanayi Sitesi’nin kaldırılması olmuştur. Hiç kimse de kaldıramadı” diyen Başkan Kazım Kurt, şöyle devam etti:
“2014’te seçimlerini kazandım. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de üye çoğunluğu AKP’ye geçti. Daha önce Büyükşehir Meclisi’nde alınmış ve Odunpazarı’nı yetkilendiren bir karar vardı. Ben de o kara üzerine Odunpazarı Belediyesi olarak Sanayi Çarşısı’nın dönüşümüyle ilgili bir proje hazırlattım. İhaleye çıktık. İhaleyi alan firma projeyi hazırladı. Bize bir sunum yaptı. Biz de bu projeyi Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdik. Meclis’te çoğunlukta olan Adalet ve Kalkınma Partili komisyon üyeleri planın içerisinin “boş olduğunu” gerekçe gösterdi ve planları uzun süre komisyonda bekletti. Bizim ısrarlarımız sonucu planlar meclise geldi ve ret edildi.
Bakanlar Kurulu kararıyla dönüştürme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçti.”
Başkan Kurt’a “Bakanlık bu yetkisini nasıl kullanabilir?” diye sordum…
Kendisi yapabilir, Büyükşehir ya da Odunpazarı Belediyesi’ne devredebilir. Bu yetkiyi devretmedi. Bu “ben kendim yapacağım” demektir. 2017’den bu yana geçen süreçte tek bir çizik işlem yapmadı. Bu süreçte sürekli bakanlıkla yazışmalar yaptık, yetki devrini istedik. Bakanlıktan, belediyemize “1/1000’lik ve 1/5000’lik planlarınızı hazırlayıp bize gönderin, değerlendirelim” diye bir yazı geldi. “1/1000’lik ve 1/5000’lik planları hazırlarsak siz bize yetkiyi devredecek misiniz, devretmeyecek misiniz?” diye sorduk. “Etmeyeceğiz” dediler. Ben de “kusura bakmayın hazırlamam” dedim. “Kendi planınızı kendiniz hazırlayın, bizi ilgilendirmez” diyerek kenara çekildik.
“31 Mart seçimi sonrası yazdığımız
yazıya bakanlık yanıt vermedi”
31 Mart 2024 seçimlerinin ardından bakanlığa ‘Yapmayacaksanız, yetkinizi bize devredin’ diye yazı gönderdik. Henüz bir cevap gelmedi. İyi niyetli bazı bürokratlar ‘bu işi çözelim’ diyor ancak, Adalet ve Kalkınma Partili yöneticiler bu konuda asla bize destek olmuyorlar. Geçen dönem belediye meclisinde defalarca tartıştık. Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyelerinden bu konuda destek istedik, hiç yardımcı olmadılar.”
Belediye yetkiyi alabilirse, dönüşümü yapabilir mi?
“Bizim başvurduğumuz yılların mevzuatına göre yapılan o projeler şimdi öldü. Çünkü mevzuat değişti. O zaman Türkiye’de demirin, çimentonun ve işçinin maliyetini hesaplarsak bugün ki maliyetlere göre daha düşüktü. Şuanda inşaat piyasasının oldukça zor günler geçirdiğini biliyoruz. Böyle bir ortamda dönüşüm kolay olur mu? Zor olur. Afet riskli alanların dönüşümünde mutlaka devletin desteği şart, devlet destek olmazsa o kadar büyük bir alanın dönüştürülme imkanı olmaz.”
“SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI DA PROJEMİZE DESTEK VERDİ”
“AK Partili Belediye Meclis Üyelerinin içi boş diye eleştirdikleri planlara Saadet Partisi İl Başkanı ve İnşaat Mühendisi Sayın Feshi Bingöl de Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili yaptırdığımız planların içinin boş olmadığını söyleyerek bizi destekledi.”
BİNGÖL: “YAPILAN PLANLAMA DOĞRUYDU”
Kazım Kurt’un, “Saadet Partisi İl Başkanı da bizim planlarımızı destekledi” sözü üzerine Fesih Bingöl’e telefon ederek Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili Odunpazarı Belediyesi tarafından geçmişte yaptırılan planları destekleyip desteklemediğini sordum…
İnşaat Mühendisi, yapı plancısı ve Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, şöyle yanıt verdi:
“Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Partililer tarafından ret edilen imar planı ‘içi boş, içi dolu’ meselesine kurban gitti. Belediye, o dönemde bölge için doğru bir plan hazırladı. O bölgede yaşayan vatandaşların mağdur olmaması adına bu çalışmalar yapılırken bu alanın tamamının boş olması gerekliydi. O yüzden Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı doğru bir çalışmaydı. İçi dolu olmuş olsaydı vatandaşın bir kısmı gerçekten mağdur olacaktı. Aynı zamanda vatandaşla anlaşmakta zorlaşacaktı.”
* * *
Özetle; Küçük Sanayi Sitesi Odunpazarı İlçesinin yıllardır kanayan yarası. Mahalle sakinleri yaraların iyileştirilmesi için yıllardır bekliyor…
Başkan Kazım Kurt ve Odunpazarı Belediyesi yaraya pansuman değil, merhem sürüp kurutmak istiyor yani sorunu kökünden çözmek istiyor ancak buna izin verilmiyor…
'Peki, siz yapın insanların daha fazla beklemeye tahammülleri kalmadı' diyor ona da yanaşmıyorlar.
Sonra da, 'Odunpazarı Belediyesi sorunu çözmek istemiyor' diyorlar.
* * *
Küçük Sanayi Sitesi mahallelerin ortasında kaldı…
Aracımız arızalandığında tamire götürüp götürmemek için günlerce düşünüyoruz…
2 aracın yan yana geçmekte zorlandığı caddeler ve sokaklar var…
Geceleri insanlar araçlarıyla bile Sanayi Çarşısının içinden geçip evlerine gitmeye korkuyor…
Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının barınma yeri olmuş…
Hemen ön tarafındaki Yunus Kent Konutlarında oturanlar korkularından akşamları sokağa çıkamıyorlar…
* * *
Küçük Sanayi Sitesinde insanlar daha fazla mağduriyet yaşamasınlar…
Belediyeye yetkiyi verin, takipçisi olun…
Şehrin ortasında kalan harabeye dönmüş bu çöküntü alanı bir an evvel ortadan kalksın…