AKP’ nin gündem belirlemeye yönelik anayasa tartışmaları yerel seçimler sonrasına kalmıştı. Şimdi alttan alta yeniden ısıtılmaya başlandı.

Siyasette yumuşama falan diyorlar ya. Her şey Özgür Özel’in ziyaretleri ile başladı.

Doğrusunu da yaptı.

Zira AKP demagojiden, polemiklerden çatışmadan, gerilimden besleniyordu.

Erdoğan CHP de farklı bir lider ile karşılaştığının farkında…

Kültürlü..

Deneyimli

Birikimli.

Değişimci

++++

Seçim sonuçları siyaset yeniden biçimlenir.  

31 Mart yerel seçimler sonrasında çıkan sonuç umut verici olunca, AKP dağılma sürecinin ilk sinyallerini almaya başladı.

Umutlar ülkede yeniden doğmaya başladı.

+++++

Fiyatlar artmış, enflasyon patlamış, özel okulların ücretleri birkaç misli artmış, Üniversite kazanan öğrencilerin bir bölümü ekonomik nedenlerden dolayı kaydını dondurmuşlar. Kimileri öğrenciliği bırakmış evlerine dönüyorlar. Veliler perişan. Kimsenin umurunda bile değil.

AKP’ de herkes kendi mevziisini koruma peşinde. Erdoğan, sadece kendi iktidarını düşünüyor. Bir fırsatını bulabilirse Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden “U”  dönüşü yapılacak.

MHP ise en büyük direnç merkezi. Çünkü % 50+1 siyasal iktidarın meşruiyet nirengi noktası. MHP’ nin elinde önemli siyasal bir koz var..  % 50+1  meşruiyetin olmazsa olmazı..

AKP’ nin ve MHP nin ,  millet fakirleşmiş umurlarında bile değil..

+++++

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan millete verilmiş sözümüz var diyerek, yeni bir ANAYASA önerisini ısıtıp ısıtıp gündeme getiriyor.

İleri demokrasimizden bile bahsetmişti Recep Tayyip Erdoğan.                                24 Haziran seçimlerinden 5 gün önce, 19 Haziran'da yaptığı bir konuşmada, "Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi, biz belirleyeceğiz. 24'ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" demişti.

Unutmadık!.

Erdoğan, "Yastık altında hala döviz varsa TL'ye çevirelim. Bize ekonomik harp ilan edene bizim de gereğini, milli seferberliği yapmamız lazım. Dövizi küresel piyasalarda yaptığınız manipülasyonlarla yükseltebilirsiniz ama yatırımcının ithalat bağlantısını bozamazsınız. Hem üretimde, hem tüketimde artış var. 

Adana da iş adamlarına cumhurbaşkanı şunları söylüyordu; Türkiye Avrupa ülkelerinin tamamından daha fazla istihdam üretti". Konuşmasından satırbaşları şöyle: “bunu değiştireceğiz lamı cimi yok “bizim kaderimizi biz belirleriz. Bunu Han’sa, George’a asla bırakamayız

"Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" sözlerinin üzerinden 6 yıl geçti. 

2018'de 5.29 olan dolar kuru bugün 33.72 TL. 

Yönetemiyorsunuz. 

Seçimden kaçmayın!

 2018 de bana oy verin bakın enflasyon nasıl düşüyor, faiz nasıl düşüyor muş görün! Diyordu..

Ustalık döneminde bu sözleri işitmiştik. Şimdi sus, pus.

Ne yapsın? O da biliyor olmayacağını. Artık vaat kalmadı ki!

++++

O kadar çok anayasa ihlalleri yapıldı ki bu dönemde .. Adalet, hak hukuk diye iktidar olan AKP bu iddiasını çoktan kaybetmiş durumdaydı.

Anayasayı ihlal etmek alışkanlık hale geldi. Anayasa üzerine yemin edenler? 

Güvensizlik ilk sırada

Her gün yaygın basında yer alan yolsuzluk haberleri ile çalkalanıyor. Tık yok.

Sokak röportajında iktidarı eleştirenleri apar topar tutuklayarak hızlandırılmış kopyala yapıştır iddianame hazırlanarak tutuklanabiliyor.

Amaç belli… Susun. Konuşmayın.

*****

Bütün anayasalarımız darbe anayasalarıdır.

1924 anayasası, askeri cunta 1960 darbesi ile ortadan kaldırılmıştır.

12 Martta 1971 de kısmen değişikliklere gidilmiştir. Demirel, bu anayasa ile memleket idare edilemez demişti.

Dediği olmuş, 12 Eylül darbesini yapan askerler, 1961 anayasasını ortadan kaldırmıştır.

Askerler, danışma meclisi tarafından hazırlatılan sipariş anayasayı hazırlamış ve 1982 anayasası referandumla kabul edilmiştir..

Aradan, 43 yıl geçmiştir. O günden bu güne, anayasayı konuşmaktayız.

Her siyasi partinin anayasa değiştirme sözü vardır ama, nedense Demokratik, insan haklarına dayalı, laik ve sosyal- hukuk devletini içeren demokratik bir anayasayı gerçekleştiremedik.

Kısmen 23 kez metinlerde değişikler yapıldı ama, metin içerikleri o kadar çelişkilerle dolu. Yazım hataları ve anlam bütünlüğü bozuktur.  Çık çıkabilirsen işin içinden.

ŞİMDİ DAHA İYİ ANLIYORUZ.

Yargıtay, anayasa mahkemesi kararlarını tanımıyor. Yargı kararları ile çatışma noktasına gelmiş durumda. Daha doğrusu siyasallaşan yargı aldığı kararlarla anayasa ihlalleri sürekli yapmıyorlar mı?

Vatandaşa gelince, anayasayı ihlal etme suçundan içeri tıkarlar ama devlet yönetimindeki ayrıcalıklı kesimler defalarca suç işler hiçbir şey yapmazlar. 

Anayasa, baba yasa… Anayasayı bir kere delmekle bir şey olmaz diyen zihniyetle mi yeni bir anayasa yapacağız.

Siz, ilk önce anayasal kurallara ve hukuka bir uyun. 

*****

Yeni anayasa ile ne getireceksin? Amaç ne?

Yeni anayasa ile enflasyon düşecek mi?

Milli gelir adaletli bir biçimde dağıtılacak mı?

Emekliler sürünme aylık yerine, insanca ve hakça emekli aylığı alabilecek mi? 

İşe alınmalarda liyakat gözetilecek mi? 

Adalet sağlanabilecek mi? 

*****

1980 anayasası darbe anayasası tamam. % 70’i değişmiş. Yamalı bohçaya dönmüş. AKP döneminde de parlamento tarafından da değiştirildi. 

Yani siviller tarafından değiştirildi. Hala sivil anayasa diyoruz..

Bu nasıl mantık. Siviller değil miydi? Referanduma gitmedi mi? O zaman sivilleşmek ne demek?

Şimdi, sivil anayasa diyorlar. Tutarsızlık. İçerisine ne koyacaksın. Hangi özgürlükleri getireceksin? Bilelim. Hamasi söylemlerle olmuyor. Mesela AK Parti AHİM kararlarını kabul ettiğini beyan etmedi mi. Anayasamızda yer almadı mı? Uluslararası sözleşmeler iç hukukun üstünde değil mi?

O zaman AHİM kararlarına neden uyulmuyor? Türkiye yüzyılını yeni anayasa ile taçlandıracağız diyorlar. Türkiye yüzyılının her sorunu çözüldü. Her derdi bitti. Türkiye yüzyılı dört dörtlük hale geldi. Kala kala eksik kalan bir yeni anayasamı oldu?

Bırakın AHİM karalarını yerli ve milli anayasa mahkemesi kararlarını bile tınlamayanların söylemleri hiç inandırıcı olmuyor.

Anayasa mahkemesi demiş ki CAN ATALAY hak ihlaline uğramış.. 

Gerekçeli kararı TBMM si başkanlığına verilmiş. Numan Kurtulmuş ta bunu biliyor ama TBMM sinde AKP li güvenlik amiri olan olan alpay Özalan TİP’ li milletvekili Ahmet ŞIK’ ın suratının ortasına yumruğu yapıştırıyor.

Anayasa mahkemesi daha ne yapsın. Devlet Bahçeli ne demişti kaldıralım bu anayasayı.

Bence haklı. Nasıl olsa anayasa ilga edilmiş durumda..