Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta cinsel taciz ve cinsel istismar suçları ile ilgili kanunlar ve Yargıtay kararları çerçevesinde belirli konulara değinmiştik. Bu haftaki konumuz ise kişisel mal ve edinilmiş malların ayrımını kanunlar nezdinde inceleyeceğiz.
Boşanma aşamasındayken birçok çiftin merak ettiği bir konudur edilmiş mal ve kişisel mal konuları,
Evlilik birliği içerisinde alınan mallar ortak mı?
Babamdan miras kalan evde eşimin hakkı var mı ?
Gibi sorular her zaman merak konusu olmuştur…

KİŞİSEL MAL NEDİR?
Kişinin evlenmeden önce edindiği mallar ile yasal mal rejiminin sona erdiği tarihten sonra edindiği mallardır. Bu mallar diğer unsurlara bakılmaksızın kişisel mal sayılır. Bu nedenle boşanma halinde bu mallar paylaşıma konu olmaz.

EDİNİLMİŞ MAL NEDİR?
Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Bunlar özellikle: Çalışmanın karşılığı olan edinimler, sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının yaptığı ödemeler, çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar, kişisel mallarının gelirleri gibidir. Kişisel mallardan farklı olarak boşanma halinde bu mallar paylaşıma konu olur.

YASAL MAL REJİMİ NE ZAMAN SONA ERER?
TMK m.225'e göre 'Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer. Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.'

EVLİLİK BİRLİĞİ İÇİNDE EŞLERDEN BİRİNE KALAN MİRAS YA DA BAĞIŞLANAN MAL ÜZERİNDE DİĞER EŞ HAK SAHİBİ MİDİR?
Eşlerden birine kalan miras, o eşin kişisel malı sayılır. Bu durumda yukarıda da anlattığımız üzere bu miras, mal paylaşımına konu olmaz yani diğer eşin bu mal üzerinde herhangi bir hakkı yoktur. Ancak bu mal nedeniyle elde edilen gelirler varsa (kira geliri gibi) bunlar edinilmiş mal sayıldığından diğer eş mal paylaşımında evlilik birliği içinde elde edilen bu gelirin yarısı üzerinde hak sahibi olur.

Aynı durum eşlerden birine bağışlanan mal için de geçerlidir. Evlilik sırasında eşlerden birine bağışlanan ve parasal değeri olan her şey bağışlanan eşin kişisel malıdır. Yani diğer eş, boşanma halinde mal paylaşımı sırasında bu mallar üzerinde hiçbir hak talep edemez. Fakat bu malların evlilik birliği içerisinde elde edilen kira gelirleri, faiz gelirleri edinilmiş mal kabul edilir ve dolayısıyla boşanma sırasında diğer eş bu gelirlerin yarısı üzerinde hak sahibi olur.

Konuyla ilgili Yargıtay 8.Hukuk Dairesi'nin 2016/9059 K. sayılı kararında da '4721 sayılı Medeni Kanun'un 'kişisel malları' düzenleyen 220. maddesinin 2. bendine göre, bir eşin miras ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri kişisel mal kabul edilir. Söz konusu kesinleşen ilamdan da anlaşıldığı üzere davaya konu taşınmazlar yönünden dava açan mirasçılar payı yönünden davalı adına olan tapu kaydının iptaline karar verilmiş olup, sonucu itibariyle taşınmazlar miras yolu ile intikal ettiğinden davalının edinilmiş malı olmayıp Medeni Kanunu 220/2 maddesi hükmü gereği kişisel malıdır. Mahkemece, bu taşınmazlara ilişkin, davacının artık değere katılma alacağı bulunmadığından bunlara yönelik alacak talebinin reddi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.' şeklinde belirtilmiştir.

HUKUKLU GÜNLER
HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
AV.ASLICAN ÖZGÜR İLELİ