B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 CC’lik motosikletlerin kullanımının yetki kapsamına alınmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunan motosiklet sürücü eğitmeni Serdar Uğuraç, “Sistem aynı, kursa gelinecek, sınava girilecek, eğitim alınacak. Tek fark vergi muafiyeti” dedi.

Ehliyet sisteminde B sınıfı ehliyet sahipleri için getirilen yeni düzenleme ile 125 cc’ye kadar motor hacmine sahip motosikletlerin kullanımı yetki kapsamına dahil edildi. Trafikte oluşan araç yoğunluğunu önemli ölçüde azaltmayı hedefleyen karar, geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Motosiklet sürücüsü adaylarını yakından ilgilendiren düzenlemeye ilişkin ciddi bir bilgi kirliliği oluştuğunu dile getiren motosiklet sürücü eğitmeni Serdar Uğuraç, hem sınav hem de eğitimin devam edeceğini belirtirken tek farkın motor ehliyeti alırken ödenecek 3 bin TL’lik vergiden muafiyet olduğunu ifade etti.

"Tek fark ek vergi ödenmemesi"

Motosiklet eğitimine dair bilgiler vererek konuya açıklık getiren Uğuraç, “Bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği oluştu. Şu anda B ehliyetiyle sadece 50 cc’ye kadar olan motorlar kullanılabiliyor. Kişi, araba ehliyeti alırken 7 bin lira gibi bir vergi ödeyip kartını çıkarıyordu. Motorda da 3 bin küsur liralık bir vergi ödenerek ehliyet çıkarılıyordu. Yeni kanunda, B sınıfı ehliyeti olan ve 3 yıllık sürücülük tecrübesi bulunan kişiler, yine bir kursa katılarak, sınava girerek ve başarı sağlayarak A1 yetkisini kazanabilecek. Yani sistem aynı, kursa gelinecek, sınava girilecek, eğitim alınacak. Tek fark, başarılı olduktan sonra o 3 bin liralık ek vergiyi ödemeyecekler. Sadece bu değişti” açıklamasında bulundu.

Eskişehir depremini işaret etti ve kentsel dönüşüm için... Eskişehir depremini işaret etti ve kentsel dönüşüm için...

"Motorcular trafikte çok ciddiye alınmıyor"

Trafikte motosiklet kullanımın ciddi ölçüde arttığını dile getiren Uğuraç, asıl düzenlemenin eğitim kısmında yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uğuraç, “Bu karar bence çok büyük bir değişiklik yaratmayacak. Son zamanlarda ülkemizde motor kullanımı çok arttı. Bunda ekonomik sebepler, araba alımlarının zorlaşması, gençlerin kurye olma isteği etkili. Normalde biz kışın motor eğitimlerini durdururduk, bu yıl durdurmadık, hâlâ müthiş bir yoğunluk var ama bu karara bağlı özel bir talep artışı yaşamadık. Motosikletle ilgili bir değişiklik yapılacaksa en büyük eksiklik eğitim kısmında. Gece sürüşü, şehirlerarası yolculuk, yağışlı havada sürüş gibi deneyimleri yaşamadan vatandaşlar trafiğe çıkıyor. ‘Katil bariyer’ dediğimiz bariyerler, belediyelerin refüjleri sular taşırarak kayganlaştırması gibi sorunlar yaşıyoruz. Trafikte motorcular için şerit ayrılmaması da büyük bir problem. Genel olarak motorcular trafikte çok ciddiye alınmıyor. Motorun kazası yok; kaza olduğunda genellikle yüzde 70 oranında karşı taraf hatalı oluyor. Ancak bir grup motorcunun bilinçsiz kullanımı, tüm motorculara mal ediliyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ