Atatürk ismi kimi neden rahatsız ediyor bilmiyorum…

Ama beni hiç ama hiç rahatsız etmiyor…

Mustafa Kemal Atatürk kim?

Çoğumuz sorunun yanıtını biliyor. Bir kez de ben yazayım. Azınlıkta da olsa belki bilmeyenler vardır…

1881 yılında Selanik'te doğan Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'dir. Annesi ise Zübeyde Hanım'dır. İlkokul eğitimini Mahalle Mektebi ile Şemsi Efendi'de gerçekleştiren Atatürk, Selanik Mülkiye Rüştiyesi ve Selanik Askeri Rüştiyesi ortaokul eğitiminin ardından Lise eğitimini Selanik Askeri İdadisi'nde tamamlamıştır. Daha sonra Harp Okulu ve Harp Akademisi'nde üniversite eğitimini tamamlayarak askerlik hayatına başlamıştır. Askeri Rüştiye Okulu'na devam ederken matematik öğretmeninin ona 'Kemal' adını vermesi ile beraber, o andan itibaren ismi 'Mustafa Kemal' olarak kalmıştır.

Özellikle Çanakkale'de kazandığı zafer ile I. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren Mustafa Kemal Atatürk, bu savaş ile beraber tüm dünya tarafından tanınmasıyla tarihe geçmiştir. I. Dünya Savaşı'nın ardından Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasıyla vatan topraklarının paylaşılacağını gören Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'nin ilk ateşini yakmıştır. Ardından Amasya, Sivas ve Erzurum Kongreleri ile beraber Anadolu'nun pek çok farklı yerinde ordunun toplanmasına liderlik etmiş ve ülkeyi mücadele için hazır hale getirmiştir…

Kısaca Atatürk'ün Hayatı

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasına olanak tanıyan Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin birçok farklı cephesindeki mücadele için Başkomutanlık etmiştir. 5 Ağustos 1921'de meclis tarafından Başkomutanlık verilen Atatürk, Sakarya Savaşı'nın kazanılmasındaki eşsiz başarısı ile beraber, Gazilik unvanı ve mareşallik rütbesiyle şereflendirilmiştir.

Büyük Taarruz ile beraber Anadolu topraklarının yeniden kazanılmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olması ile beraber, 1934 senesinde Gazi Mustafa Kemal'e soy isim olarak 'Atatürk' layık görüldü. Arkasında pek çok eser, kitap, devrim ile kocaman bir ülke bırakan Atatürk, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden biri olarak tarihe geçmiştir…

* * *

Mustafa Kemal Atatürk, üzerinde çok iyi düşünülmesi ve duygusallıktan arınarak

bütün yönleri ile bilimsel olarak ortaya konması gereken bir kişiliktir. Çünkü Atatürk’ün ortaya konulması, onu anlamayı kolaylaştıracak, gelecek nesillere üzerinde ilerlemeyi sağlayacak temelleri var edecektir. Onun anlaşılması Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesinin ve şimdiki zamanının anlaşılması demektir. Mustafa Kemal, doğuştan gelen askerî özelliğiyle bir dehadır ve ulusal bir devlet bir devlet kurma sürecinde bu özelliğini çok iyi kullanmıştır. Bunun yanında o, gerçekçidir, milletiyle bütünleşmiş bir liderdir, vatansever, milliyetçi ve barışçıdır. Mustafa Kemal, ulusal devlet kurma sürecinde büyük sıkıntılar çekmiş ancak bu zorluklar karşısında ilham ve kaynağını milletin kendisinden alarak, İrade-i Milliye’ye dayanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

* * *

Aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in hayatını tam olarak yazmaya kalksam gazete sütunları yetmez…

Tek cümleyle ifade etmek gerekirse: Dünyadaki bütün mazlum uluslara rol model olmuş, dünyanın bütün ülkelerinde saygıyla anılan eşsiz bir liderdir...

“İSMİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK”

Yazımı buraya kadar okuyanlar “durup dururken bunu neden yazdın?” Diye soracaklardır...

1952 yılında yapılan uzun süre hizmet veren ve büyük zaferlerin yaşandığı Atatürk Stadyumunun, şehrin ortasında kaldığı ve ulaşımı aksattığı gerekçesiyle Sazova’ya yapılan yeni stadyumun hizmete girmesiyle 2018 yılının 8. ayında yıkımına başlandı…

Eski stadyumun yarısına yüksek katlı rezidanslar ve AVM yapılması öngörülüyordu. Eskişehir halkının tepkisiyle bu projeden vaz geçilip yerine “Millet Bahçesi” yapılması kararlaştırıldı…

Yıkılan Atatürk Stadyumunun alanı hiç olmazsa betonlaşmaktan kurtarılmış oldu…

Millet Bahçesi inşası 2018 yılında başladı ve 2020 yılı aralık ayında tamamlandı.  2021 yılında da Eskişehirlilerin kullanımına açıldı…

Yeni Stadyum ile Millet Bahçesi’nin isimleri belirlenmişti…

“Stadyumun adı Atatürk, Millet Bahçesi’nin ise Recep Tayyip Erdoğan’dı…”

23.10.2021 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir vilayet meydanında gerçekleştirdiği toplu açılış töreni ile Millet Bahçesinin resmi açılışı da yapıldı…

O gün Eskişehirliler olarak Erdoğan’dan “Yeni stadyumun adı da Atatürk” demesini bekledik…

Ancak Erdoğan, yeni stadyumun isminden bahsetmedi…

NABİ AVCI “STADYUMUN ADI ATATÜRK” OLACAK DEMİŞTİ

Eski AKP Eskişehir Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı, Millet Bahçesi’nde düzenlediği basın toplantısında biz gazetecilerin “yeni stadyumuna Atatürk ismi verilmeyecek mi?” diye sorduğumuzda şu yanıtı vermişti:

“Eskişehir Millet Bahçesi’ne ‘Recep Tayyip Erdoğan’ isminin verilecek, yeni stadyuma ise ‘Yeni Atatürk Stadyumu’ adı konulacak…”

Hem stadyum hem de millet bahçesinin isimlerini resmen Erdoğan’ın Eskişehir’de açıklayacağını da belirtmişti…

Millet Bahçesi’ne verilen isim resmen tescillendi kapısına levhası çakıldı, yeni stadyuma aradan geçen onca zamana kadar “ATATÜRK”  ismi hâlâ verilmedi…

Eskişehirspor’un yeni yuvası olan,  TOKİ tarafından Sazova bölgesinde inşa edilen stat 2016 yılında taraftarlara kapısı açıldı.  İlk maç 20 Kasım 2016 tarihinde oynandı.  TFF 1. Lig'de şampiyonluk mücadelesi veren Eskişehirspor Yeni Malatyaspor'u 2-0 mağlup ettiği müsabakayla hizmete girdi…

ESKİŞEHİRLİLER “ATATÜRK” OLSUN İSTİYOR

Stadyumun hizmete girmesinin üzerinden 9 yıl geçti…

Ne hikmetse hala adı konulamadı…

Eskişehirspor taraftarları 9 yıldır AK Parti Milletvekillerine, bakanlara, il başkanlarına, “Stadyumumuzun adı Atatürk olmalı” diye isteklerini defalarca belirttiler. 

Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eskişehir ziyaretlerinde; “Stadımızın adının Atatürk olmasını istiyoruz” pankartları bile açıldı…

Kulaklar ‘sağır’, gözler ‘kör’ oldu!

Duymazdan, görmezden gelindi…

Eskişehirlilerin ve Eskişehirspor taraftarlarının Atatürk ismi konusunda ne kadar hassas olduklarını Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı da yapan AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu en iyi bilenlerin başında geliyor... 

Buna rağmen, yeni stadyumunun ismini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceğini ve herkesin seveceği bir isim olacağını söyledi…

Hatipoğlu’nun, “Cumhurbaşkanımızın önereceği tüm Eskişehirlilerin ve spor camiasının yediden yetmişe herkesin sevip kabul edeceği bir ismin stadyuma verilecek” sözlerine Eskişehirliler büyük tepki gösterdiler…

Tepkiler her geçen gün çığ gibi büyümeye devam ediyor…

“ESKIŞEHIR STADYUMU ISIMSIZ DEĞIL”

Nebi Hatipoğlu’nun “stadyumun ismini cumhurbaşkanı açıklayacak” sözlerine Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Derneği (AHPADİ) Başkanı Mehmet Ektaş, şu sözlerle tepki gösterdi: 

”Stadyumun bir isme ihtiyacı yok, açıldığı 1952 yılından bu yana ismi Atatürk Stadyumu. Sayın Nebi Hatipoğlu’na ve onun gibi düşünenlere şunu hatırlatmak istiyorum: Eskişehir Stadyumu inşa edilip hizmete alındığı 1952 yılından bugüne kadar Eskişehir Atatürk Stadyumu’dur. Stadyumun başka bir isme ihtiyacı yoktur. Bir yere isim verilecekse ismi olmayan yerlere isim verilir. Eskişehir Stadyumu isimsiz değildir. Stadyumun ismi Atatürk Stadyumu’dur…”

Sayın Ektaş’ın bu sözlerinin altına bende imzamı atarım…

Atatürk Stadyumu yıkılırken Nabi Avcı’ya, “Millet Bahçesinin bir köşesinde küçükte olsa tribün kalsın. Burasının eski Atatürk Stadyumu olduğunu anımsansın. Stadyumun tarihini tamamen ortadan kaldırmayın” teklifinde bulunduk…

Ancak, Eskişehirlilerin bu statta yaşadıkları acı tatlı bütün anılar yıkılan stadın enkazı altında kaldı…

Çok değil 10 yıl sonra yeni nesil Millet Bahçesi’nin eskiden stadyum olduğunu bilmeden parkın içerisinde dolaşacak…

“ATATÜRK STADYUMU LEVHASI ÇALINDI”

Mehmet Ektaş, yaptığı yazılı açıklamada şunları da söyledi:

“Bu kriz nereden büyüdü? 2016 yılında. Eskişehir Atatürk Stadyumu yeni inşa edilen yerine taşınırken, Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun üzerinde yazılı olan Atatürk Stadyumu levhası çalındı. Unutuldu demiyorum. Çalındı diyorum. Stadyumun hak ettiği, olması gereken ismi, levhası yeni yapılan stadyuma takılmadı. Nebi Hatipoğlu, Eskişehir'e, spor camiasına bir hizmet yapmak istiyorsa 2016 yılında çalınan Atatürk Stadyumu levhasını getirip yerine takılmasını sağlamaktadır. Sağlamakla da görevlidir. Sorumludur…”

* * *

Doğru…

Hem görevi hem de sorumlu…

Yukarıda da yazdım…

Eskişehir çocuğu…

Allah geçinden versin…

Vefat ettiğinde cenazesi bu şehrin mezarlığına gömülecek…

İkincisi Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı yaptı. Bu şehre önemli bir şampiyonluk yaşattı…

Bu nedenle yeni stadyuma Atatürk isminin verilmesi için mücadele edenlerin en başında kendisi gelmeli…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Eskişehirlilerin Atatürk’e ne kadar bağlı olduklarını anlatarak “Stadın ismini Atatürk koymazsanız Eskişehirliler o ismi hiçbir zaman kullanmaz. Gider kapısına ‘Atatürk Levhasını’ kendi takar. Söktürseniz de gider yenisini takarlar” diyerek ikna etmeli…

Aksi taktirde Siyah-Kırmızılı taraftarların arasına girmeye ne yüzü olur ne de onların yüzüne bir daha bakamaz…