Büyüyen ve gelişen şehrin nerede ise ortasında kalan temeli 1957 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından atılan Küçük Sanayi Sitesi artık Eskişehir’in yükünü çekemez hale geldi... 

Önce “Kentsel Dönüşüm” alanı ilan edilen sonrasında “Afet Riskli” alana dönüştürülen Sanayi Çarşısı ile ilgili 2010 yılında başlayan süreç adeta yılan hikâyesine döndü... 

İçinde akaryakıt istasyonları, depolar, oto tamircileri, dökümcüler, tornacılar ve oto esnaflarına ait işyerlerinin olduğu Küçük Sanayi Sitesi’nde 640 bin metrekarelik alan 2010 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ilan edildi…

Dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’nın talebiyle bölgenin imar ve dönüşüm yapma yetkisi Odunpazarı Belediyesi’ne verildi…

Odunpazarı Belediyesi, imar planlarını hazırlayarak Ekim 2015’te Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdi. Planlar İmar Komisyonuna havale edildi…

2016’da bölgede zemin etüdü çalışmaları yapıldı. Proje hazırlandı. Hak sahipleriyle uzlaşmak için Sanayi Çarşısı’na dönüşüm ofisi kuruldu…  

Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde Sanayi Çarşısı için hazırlanan projenin tanıtımı yapıldı. Projenin maketi fuaye alanında sergilendi…

Uzun süre komisyonda bekletilen planlar, Şubat 2016’daki meclis toplantısında gündeme alındı.  İmar planı “içinin boş olduğu” gerekçesiyle AK Partililerin çoğunlukta olduğu mecliste oy çokluğuyla ret edildi. 

Odunpazarı Belediyesi’nin talebiyle Mart 2017’de Bakanlar Kurulu kararıyla Sanayi Çarşısı’nın olduğu alan “afet riskli alan” ilan edildi. Dönüştürme yetkisi, Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçti.  

BAKANLIK İLE BELEDİYE ÇEKİŞMESİ

Odunpazarı Belediyesinin eski başkanlarından Burhan Sakallı döneminde başlatılan “Kentsel Dönüşüm” çalışmaları Kazım Kurt’un göreve gelmesiyle devam etti. Ancak AK Parti-CHP’nin anlaşamaması nedeniyle başlatılan dönüşüm çalışmaları Çevre Şehircilik Bakanlığı “kentsel dönüşüm” yetkisini Odunpazarı Belediyesinden alınca mülk sahipleriyle yapılan görüşmeler durdu…

Oysaki Küçük Sanayi Sitesinin dönüşümü, aynı zamanda Emek, 71 Evler, Erenköy, Yenidoğan, Huzur, Gündoğdu ve hatta Gökmeydan mahallerine de değer katacaktı…

Hem de şehrin ortasında kalan mezbelelikte ortadan kalkmış olacaktı... 

50 YILDIR KALKACAK DENİLİYOR

Eski Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanlığını yürüten ve uzun yıllardır Küçük Sanayi’de oto boyacılığı yapan Halil Kılıç, siyasi çekişmeler nedeniyle Sanayi Çarşısı’nın yıllardır dönüştürülmediğini söyledi…

Kılıç, Küçük Sanayi Sitesi’nde (Sanayi Çarşısı) 3600’ün üzerinde oto tamir ve bakım işyerinin olduğunu, bugün bu esnafların yüzde 30’a yakının yeni yapılan sanayi sitelerine taşındığını belirtti ve işletmelerin yüzde 60’ının mülk sahiplerine ait, kalanlar ise kiracı olduğunu söyledi... 

Geçtiğimiz günlerde uğradığım ufak kaza nedeniyle arabamı Sanayi Çarşısına götürdüm. Kaportacı Mehmet Usta, arabamın tamiri tamamlamış. “Arabanın işi bitti. Gelip alabilirsin” diye telefon etti. Arabamı almaya gittiğimde Mehmet Usta’nın yanında Halil Kılıç’ı gördüm…

“Ne olacak bu Sanayi Çarşısı’nın durumu?” diye sordum…

“Sadi abi mülk sahipleri yeni işyerleri yapıldığı takdirde buranın dönüşmesine razılar. 50 yıldır ‘Sanayi Çarşısı kalkacak’ deniliyor ama kaldırılmıyor. O kadar belediye başkanı ve milletvekili geldi gitti, sanayi hala yerinde duruyor. Dönüşmemesinin en büyük sebebi yaşanan siyasi çekişmelerdir.  Olan buradaki esnafa oluyor” şeklinde yanıtladı...

* * *

Halil Kılıç, Burhan Sakallı’nın 2. Odunpazarı Belediye Başkanlığı döneminde AK Parti’den belediye meclis üyesi idi…

Mehmet Ustanın söylediği çayları içerken Halil Kılıç’ta anlatmaya başladı:

“Küçük Sanayi Sitesi’nin TOKİ aracılığıyla dönüşmesi için planlama yaptık. TOKİ, Karapınar’a başlamadan önce Sanayi Çarşısı’na girecekti.  Çalışmalar yapıldı ve mülk sahiplerinin yüzde 80’ni ile anlaşıldı.  O dönem Büyükerşen, yetkiyi almak için küçük sanayiyi kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Belediyenin ekonomik gücü olmadığı için seçime üç, dört ay kala yetkiyi Odunpazarı’na devretti.  O süreçte TOKİ, Karapınar’a başlamış oldu. 15 ayda Karapınar’daki konutları tamamladı. Burhan Sakallı’nın aday olmadığı seçimde Kazım Kurt Odunpazarı Belediye Başkanı seçildi.  Kazım Başkan ‘ben burayı dönüştüreceğim’ dedi. Kentsel dönüşüm ofisi kurdu. Üç ay sonra ofisi Erenköy’e taşıdı. Üzerinden 10 yıl geçti. Ne TOKİ ne de Odunpazarı Belediyesi dönüşümü yapamadı. Olan buradaki esnafa oluyor. Siyasetçiler adeta ‘Turist Ömer’ gibi gelip geziyor. Yarım saat sonra buradan ayrılıyor. Sanayi Çarşısı siyasi çekişmenin kurbanı oldu…” 

Doğru…

AK Parti-CHP çekişmesinin faturasını sanayi çarşısındaki esnaflar ödüyor…

İşyerleri harabeye dönüştü. İşyeri sahipleri tamir ve tadilat yapacak. Ancak kentsel dönüşüm gündemde olduğu için beklemede kaldılar. Dükkanların yüzde 90’nın içerisinde bırakın duş alacak banyoyu tuvalet bile yok…

Öncelikle AK Partililer Sanayi Çarşısının “dönüşümünü” istiyor mu?

İstiyorlarsa inadı bırakıp Odunpazarı Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri masaya oturup uzlaşmalı…

Böylelikle hem özellikle sanayi çarşısının çevresinde olan Emek, 71 Evler, Erenköy, Yenidoğan, Huzur Mahallesi sakinleri hem de o çirkin görüntüden ve özellikle akşam mesai bitiminden sonra korku içerisinde gelip geçmekten, hem de araçlarını tamire getirenler sanayi çarşısının içerisinde daracık sokaklar nedeniyle ‘her an kazaya uğrayabilirim’ endişesinden kurtulmuş olacaklar…

* * *

CHP BURUN FARKIYLA

ORC araştırma tarafından 41 ilde 6 bin 500 kişi ile yapılan seçim anketinde CHP'ye oy vereceklerini belirtenlerin oranı yüzde 30.5 çıkarken, AK Parti'den yana görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 29.4 oldu. Ankette en büyük sürpriz Zafer Partisi yaparken, Ahmet Davutoğlu önderliğindeki Gelecek Partisi'nin listeye girememesi dikkat çekti.

Erken seçim tartışmaları devam ederken anket şirketleri de yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Son olarak ORC araştırma 41 ilde 6 bin 500 kişi ile yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

CHP BİRİNCİ PARTİ

Ankette CHP yüzde 30.5 ile birinci parti olurken, AK Parti yüzde 29.4 ile ikinci sırada kendine yer bulabildi. Terörist başı Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrı ile dikkatleri üzerine çeken Devlet Bahçeli'nin liderliğini yaptığı MHP'nin 10.5'lik kesimin desteğini aldığı araştırmada, DEM Parti'den yana görüş belirtenlerin oranı yüzde ise 7.5 oldu.

ZAFER PARTİSİ SÜRPRİZ YAPTI

Sığınmacılarla ilgili yaptığı çıkışlarla popülaritesini yükselten Ümit Özdağ önderliğindeki Zafer Partisi yüzde 4'lük kesimden destek alarak ankette en büyük sürprizi yapan partilerden biri oldu. Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi ise ankette listeye giremedi.

İşte ORC'nin anketinden çıkan sonuçlar: