Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, son günlerde etkili olan yağışların çiftçiyi sevindirdiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Özellikle arpa ve buğday tarlalarının yanma noktasına geldiğini söyleyen Çelikoğlu, yağan yağmur sayesinde tarlaların toparlandığını belirtti. Mısır yerine daha az su isteyen buğday ya da ayçiçeği gibi ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Çelikoğlu, devletin bu ürünlere ek destek vermesi gerektiğini vurguladı.
ÇİFTÇİ YAĞIŞ BEKLİYOR
Çelikoğlu, beklenen kar yağışının olmadığını söyleyerek, “Son 10 gündür yağan yağışlar iyi, beklentilerimizin de üzerinde ama bir kar yağışı kadar etkili değil. Şu anda çiftçinin ihtiyacını karşıladı. Ekilmiş olan mahsullerimiz arpa, buğday hakikaten çok sıkıntılıydı kıraçlar yanma aşamasına gelmişti ama çok şükür bu yağmurlarla Tepebaşı bölgesine biraz daha fazla, Çifteler Sivrihisar bölgesinde biraz daha fazla yağış oldu. Odunpazarı bölgesinde yeteri kadar yağış oldu ama bu yağışların arkasından Mayıs ve Haziran ayında da bekliyoruz çiftçinin rahatlaması için” diye konuştu.
DON OLAYLARI BEZELYELERİ ETKİLEDİ
Son günlerde yaşanan don olaylarının tarladaki ürünleri etkilediğini belirten Çelikoğlu, “Ekilen yazlık ürünleri mesela bezelyeler ekildi belli bölgelerde pancarlar ekildi. Pancar daha çıkmadı ama bezelyeleri etkiledi. Buğdaylar da tam büyüme aşamasında ve çok olmasa da bir şok yaşattı. Belli bir durgunluk dönemi geçirecek bu ürünler” dedi.
SU FAKİRİYİZ
Suyu çok seven mısır gibi ürünlerin dikkatli ekilmesi gerektiğini söyleyen Çelikoğlu, “Şu an arpa ve buğdaylar ekildi. Bu ürünler çok su istemeyen ürünler. Yazlık ekimlerde de pancar sanayi ürünü mısır da öyle ama mısır çok fazla su tüketen bir bitki onun için zaten Bakanlığın aldığı belli bir kararlar var. Su kısıtı olan ilçelerimiz var. Zaten mısırın ekimine belli bir kota getirildi. Bunun olması gerekiyor. Biz Türkiye olarak hatta artı Eskişehir olarak su fakiri bir şehiriz. Geçen sene Porsuk Barajı yüzde 53 seviyelerindeyken dün yaptığımız görüşmelerde yüzde 43 seviyesinde olduğunu öğrendik. Porsuk Barajı artı olarak Eskişehir'in sulama suyu ihtiyaçlarına da cevap verdiği için bu suyu ölçülü kullanmamız gerekiyor. Onun için özellikle mısır ve pancarda mümkün olduğu kadar az ekerek belli periyotlarla ekerek suyumuzun kıymetini bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
TEŞVİK VERİLSİN
Mısır yerine daha az su isteyen buğday ya da ayçiçeği gibi ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Çelikoğlu, devletin bu ürünlere ek destek vermesi gerektiğini vurguladı. Çelikoğlu, “Biz çiftçiler olarak mısır ve pancar ekmeyelim ama özellikle İç Anadolu Bölgesi çiftçisinin su kısıtlı olduğu için devletimizden şunu bekliyoruz; İç Anadolu Bölgesi'ne mısır ekmeyin diyorsanız o zaman bizim ektiğimiz buğday ve arpada da veya az su isteyen ayçiçeğinde de artı teşvik versinler. Bugün bir buğdayın kilosunun fiyatı ile mısırın fiyatı aynı değil 500-600 kilo buğday alıyorsun 2 tona yakın mısır alıyorsun ikisinin de fiyatları 9-10 lira civarında birisinden kazanıyorsun 5 lira birinden kazanıyorsun 15 lira. Öyle olunca da herkes mısır ekmek istiyor onun için Bakanlığın özellikle İç Anadolu bölgesi Konya, Ankara, Polatlı, Eskişehir bu bölgelerde, su kısıtlı olan yerlerde buğdaya artı prim vermesi gerekiyor buğdaya yöneltmek için çiftçiyi” diye konuştu. Çelikoğlu, 20 Nisan’da Fuar ve Kongre Merkezi’nde ilk kez yağmur duası yapılacağını duyurarak, “Vatandaşlarımızı hep birlikte dua etmeye bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu.