Merhaba Değerli Okurlar; Geçtiğimiz hafta 9. Yargı paketi kapsamındaki gelişmeleri incelemiştik.

Bu hafta ise Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği kapsamında yabancıların ikamet izni şartlarını inceleyeceğiz.

İKAMET İZNİ NEDİR?

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre ikamet izni Türkiye’de kalmak üzere verilen izin belgesini ifade etmektedir. Bu izin belgesi yabancıya ülkemizde belirli bir süreliğine ve belirli bir yerde yaşama hakkı sağlamaktadır.

Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.

TÜRKİYE’DE İKAMET İZNİ ŞARTLARI NELERDİR?

Bir yabancının, vatandaşı olmadığı bir devlet ülkesindeki haklardan yararlanabilmesi için kural olarak o ülkede bulunması ve o ülkeye yasal olarak giriş yapmış olması gerekir. Türkiye'de yasa dışı olarak bulunan veya Türkiye'ye girişleri engellenen yabancılar Türkiye'de ikamet izni alamazlar.

OTURMA İZNİ (İKAMET İZNİ) NASIL ALINIR?

Konsolosluktan yabancıların oturma izni başvurusu

Kural olarak, oturma izni başvuruları yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk konsolosluklarına yapılır

Türkiye'de yabancıların oturma izni başvurusu

Ön başvuru, online sistem üzerinden yapılabilir. Sonra oturulmak istenen yerdeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü iletişime geçilebilir.

 

İKAMET İZNİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

Kısa dönem ikamet izni, Aile ikamet izni, Öğrenci ikamet izni, Uzun dönem ikamet izni, İnsani ikamet izni, İnsan ticareti mağduru ikamet iznidir.

Kısa dönem ikamet izni

Uzun dönem ikamet izni

Öğrenci ikamet izni

Aile ikamet izni

İnsani İkamet İzni

İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni

Yukarıda belirtilen ikamet izni çeşitleri  her biri ayrı şartları sağlamakta olup mevzuat gereği ilgili koşullar gereği bu ikamet izinleri alınabilmektedir.

 

İKAMET İZNİMİ UZATABİLİR MİYİM?

İkamet izni sürelerinin uzatılması, yabancı uyruklu kişilerin süresinin dolmasına 60 gün kalmasından itibaren, her koşulda ikamet izni süresi dolmadan önce yapılabilir.

E- İkamet sitesi üzerinden uzatılabilir. Online başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulmasından sonra başvuru sürecini tamamlamak için İl Göç İdaresi Müdürlüğünden randevu alınması gerekmektedir. Başvurucunun, randevu günü ve saatinde başvuru formunun çıktısı alarak ve imzalayarak, gerekli diğer bilgi belgelerle  hazır bulunmalıdır. İncelemeden sonra 90 gün içerisinde sonuçlanarak e-ikamet veya e-devlet üzerinden öğrenilebilir.Oturma iznini uzatmak için gerekli belgelerin hazır bulundurulması gerekir.

İKAMET İZNİMİ UZATMAZSAM NE OLUR?

Süresi zamanında izin uzatılmazsa yabancı kişinin ülkede kalma imkanı olmayacaktır. Ayrıca izinli kalınan süreleri de kesintiye uğratır. Bu yabancı için daha sonra kullanabileceği haklarının kaybına sebep olur.  İkamet izinsiz geçen süreler kaçak çalışma kabul edildiğinden, yabancıya idari para cezası uygulanır. Sınır dışı edilebilir. Kaçak kalınan süreye göre Türkiye’ye giriş yasağı konabilir.

OTURMA İZNİM REDDEDİLİR Mİ, İPTAL EDİLİR Mİ VEYA UZATILMAYABİLİR Mİ?

İkamet izni şartlarından birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması, ikamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının belirlenmesi, hakkında geçerli sınırlı dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunması hallerinin varlığı halinde red edilir, verilmişşe iptal edilir ve süresi bitenlerin de uzatılmaz.

BAŞVURUM REDDELİRSE NE YAPABİLİRİM?

Ret karanının hukuku aykırı olduğunu düşünüyorsanız, kararı veren idarenin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde kararın iptali talebiyle süresi içinde dava açılması gerekir.

AVUKATIM İZİN İÇİN BAŞVURABİLİR Mİ?

İkamet izni başvuruları yabancı tarafından bizzat yapılabileceği gibi yabancının yasal temsilcisi ya da avukatı aracılığıyla da yapılabilir.