Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta miras bırakanın banka hesaplarının sorgulanmasını yargıtay kararları ile birlikte incelemiştik. Bu hafta ise evlilik birliğinde kredi ile alınan konut nasıl olur bu hususu yargıtay kararları ile birlikte inceleyeceğiz.
EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMİ NASIL BAŞLAR VE BİTER?
Eşler arasındaki mal rejimi evlenme ile başlar ve değişik sebeplerle de sona erer. Bizim bu makalede üzerinde duracağımız boşanma sebebi ile mal rejiminin sona ermesi olacaktır. Boşanma ile dava tarihinden itibaren mal rejimi son bulmuş olacaktır.
EVLİLİK SÜRECİNDE ÇEKİLEN KREDİLER MAL REJİMİNİN SONA ERMESİNDEN SONRA NE OLUR?
Hayatın olağan akışına göre eşler evlilik birliği içerindeyken kredi çekerek taşınmaz mal, taşınır mal edinmek isteyebilirler. Ancak boşanma ile eşler arasında kabul edilen mal rejimi de sona ereceği için malın nasıl paylaşılması gerektiği sorunu ortaya çıkacaktır. Çünkü kredi evlilik birliği içerisindeyken bitebileceği gibi boşanmadan sonra kredi ödemelerinin bitmemiş olması hali de muhtemeldir. Boşanmadan sonra yapılan ödemeler artık kişisel mal haline gelmekte ve krediyle alınan malın yarı yarıya bölüşülmesine engel olmaktadır. Yarı yarı oranında bölüştürme yapıldığında ortaya hak kaybı çıkacaktır.
PEKİ HAK KAYBI OLMADAN EŞLER MALI NASIL BÖLÜŞECEKTİR?
İlk olarak yasal mal rejimi içerisinde ödenen miktar toplam ödemeye oranlanmalı
İkinci olarak malın tasfiye değeri ile çıkan oran sonucu çarpılmalı
Çarpım sonucu çıkan değer artık değer olacaktır.Artık değerin yarısı diğer eşin katılma alacağı olacaktır.
AÇIKLANANLARIN YASAL DAYANAKLARI NELERDİR?
Mal rejiminin devamı süresince, bir eşin sahip olduğu edinilmiş malda, diğer eşin artık değerin yarısı oranında katılma alacak hakkı vardır. Artık değere katılma alacağı; eklenecek değerlerden (TMK 229.m) ve denkleştirmeden (TMK 230.m) elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere, eşin edinilmiş mallarının (TMK 219.m) toplam değerinden, bu mallara dair borçlar çıktıktan sonra kalan artık değerin (TMK 231.m) yarısı üzerindeki diğer eşin alacak hakkıdır (TMK 236/1.m).
Katılma alacağı Yasa'dan kaynaklanan bir haktır. Sonuç olarak hakkı talep eden eşin ;gelirinin olmasına söz konusu mal varlığının edinilmesine, iyileştirilmesine ya da korunmasına katkıda bulunulmasına gerek yoktur.
Örnek Yargıtay Kararı:
8. HUKUK DAİRESİ E. 2014/23324 K. 2016/5317 T. 23.3.2016
"DAVA : … ile … aralarındaki katılma alacağı davasının kabulüne dair … 14. Aile Mahkemesi'nden verilen … sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı … vekili evlilik birliği içerisinde edinilen davalı adına kayıtlı araç ve taşınmaz yönünden edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi ile alacağın davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı … vekili, davacının katkısının bulunmadığını, kişisel malı olduğunu ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulüyle 108.225,65 TL alacağın 1.1.2014 tarihinden itibaren faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Hüküm, süresi içerisinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.(...)
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda (2) ve (3) numaralı bentte gösterilen sebeplerle davalı vekilinin yazılı temyiz itirazları yerinde görüldüğünden kabulüyle hükmün 6100 Sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollaması ile HUMK'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, diğer temyiz itirazlarının yukarda (1). bentte gösterilen sebeple reddine, taraflarca HUMK'nun 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 1.874,20 TL peşin harcın istenmesi halinde davalıya iadesine 23.3.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. "
EVLİLİK BİRLİĞİ İÇERİNDE ALINAN EV HANGİ TARAFTA KALIR?
Bu konuda iki yol vardır:
1.Yol: Karşı tarafın ortaklık payına düşen rakamı mahkeme veznesine yatırarak evin tapusunun kendi adına verilmesi
2. Yol: Ortaklık payını parasal olarak isteyip evin tapusunun karşı taraf üzerinde kalmasının devam etmesine razı olmak
İki yoldan biri seçilerek evlilik birliği içinde alınan ev eşlerden birinde kalmaktadır.
ASLICAN ÖZGÜR İLELİ
HUKUKLA KALIN…