Merhaba Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz el atmanın önlenmesi davasını incelemiştik. Bu hafta ise Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının ceza kanunundaki yerini yargıtay kararları ile birlikte inceleyeceğiz.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması mahkemenin sanık hakkında verdiği hükmü bir süreliğine belli şartlar altında açıklamamasıdır. HAGB kurumu aslında sanığa ikinci bir şans tanıma gibidir çünkü HAGB kararı verildiğinde sanığa kısıtlama getirilmemiş olur. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 231. Maddesinde düzenlenmiştir. 

Hagb  Ne Amaçlıyor?

Suç işleyen kişinin hatalarından ders alarak  topluma yeniden kazandırılması amacı güder. Bunu da mahkemenin kararını beklemeye alarak gerçekleştirir. Eğer kişi şartları yerine getirirse cezası ortadan kalkar, getirmezse hüküm beklemeden alınır ve yürürlüğe girer. 

Hagb Kararının Şartları Nelerdir? 

 Öncelikle tüm şartlar gerçekleşmediyse hakim HAGB kararı veremez. HAGB kararı verilebilmesi için işlenen suça ve sanığa göre belirli şartlar vardır. Bu şartları kategorilersek:

Hagb Kararı Verilemeyecek Şuçlar:

İki yıl üstü süreli hapis veya adli para cezası gerektiren suçlar

Anayasa’nın 174. maddesinde koruma altına alınan inkılap kanunlarında yer alan suçlar

6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki suçlar

Şike ve teşvik suçları

477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun kapsamında disiplin suç ve cezaları

Kullanmak için Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak ya da Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak Suçu

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu

İcra İflas Kanunu’nda Yer Alan Suçlar

Disiplin Hapsi ve Tazyik Hapsi Gerektiren Fiiller

İşlediğiniz suç bunlardan biriyse HAGB kararı verilemez. Burada sayılanlar dışında bir şuçsa koşullar gerçekleştiği sürece HAGB kararı verilebilir.

Hagb Kararında Denetim Süresi Ne Kadardır?

Kanunda da belirtildiği gibi ;18 yaşından küçük iseniz denetim süresi 3 yıl boyunca devam edecektir. 18 yaşından büyükseniz denetim süresi 5 yıla çıkmaktadır. 

Denetim Süresinde Tekrar Suç İşlersem Ne Olur?

 Bu süre boyunca bilerek ve isteyerek suç işlemezseniz ve diğer şartlara da uyarsanız davanızın düşmesine karar verilir. Davadan önce nasıl bir hukuki konumdaysanız o hukuki konuma geri dönmüş olursunuz.

Ancak bu sürede bilerek ve isteyerek tekrar suç işlerseniz ve diğer şartlara da aykırı hareket ederseniz açıklanması geri bırakılan hüküm mahkeme tarafından aynen açıklanır. Bunun sonucunda, süreç yeniden değerlendirmeye alınır, duruşma yapılır ve ertelenmiş olan cezanız uygulanmaya başlar.

HAGB kararının kaldırılması ve hükmün açıklanmasıyla hükümlü statüsüne geçilmiş olur ve adli sicilinize işlenebilir.

Hagb Kararına İtiraz Edebilir Miyim?

Kararı öğrenmenizden veya tebliğ edilmesinden itibaren belirli sürelere uyarak itiraz hakkı vardır. Mahkemeye dilekçe vererek itiraz edilmelidir. İtirazınız yersiz bulunursa üst mahkemeye gönderilir.  İtiraz etmeniz halinde duruşma yapılmaz dosya üzerinden incelenir. 

Hagb Memuriyetime Engel Olur Mu?

DMK 48/5 uyarınca ; 

 (Değişik: 23/1/2008 - 5728/317 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde

belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla

süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal

düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)111 zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık,

dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin

ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık

suçlarından mahkûm olmamak.

6. Askerlik durumu itibariyle;

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş

veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

48/5 maddesi devlet memuru olacak kişilerdeki bulunacak özellikleri belirtmiştir. Bu maddeden anlaşılacağı üzere HAGB mahkumiyet değildir. HAGB kararı tek başına  memuriyetinize engel teşkil etmez. 

Denetim Süresinde Yükümlülüklere Uymama veya Yeni Suç işlenmesi Halinde Hükmün Açıklanması

“Denetim süresi içerisinde yeni bir suç işlenmesi halinde açıklanması geri bırakılan hüküm açıklanır. Yeni bir suç işlenmesi nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kaldırılarak hükmün açıklanmasına karar verildiğinde, bu yeni verilen hükümde ceza seçenek yaptırımlara çevrilemez ve ertelenemez. Cezanın ertelenmesi veya seçenek yaptırımlara çevrilmesi ihtimali, sadece sanığın denetim süresi içinde suç işlememesi ancak belirlenen yükümlülüklere aykırı davranması halinde mümkündür (Yargıtay 7. Ceza Dairesi - 2015/1330 / Yargıtay 2. Ceza Dairesi -2014/25119 karar)”.

“Somut olayda hükümlü denetim süresi içerisinde yükümlülüklere aykırı davrandığından hükmün açıklanmasına karar verilmiştir. Açıklanması geri bırakılan hüküm açıklanırken hüküm fıkrası değiştirilemez. Ancak, hüküm açıklandıktan sonra yükümlülüklere uymayan sanık hakkında hakim cezanın yarısına kadar olan kısmının infaz edilmemesine veya cezanın ertelenmesine veya adli para cezasına çevrilmesine karar verebilir (Yargıtay 13. Ceza Dairesi - 2014/27800 kararı).”

AV.ASLICAN ÖZGÜR İLELİ 

HUKUKLA KALIN…