Eskişehir’in çevresindeki illere baktığımızda merkezi hükümetten gereken hizmeti yeteri kadar alamayan bir il olduğunu görürüz…

Eskişehir bunu hak etmiyor…

Birileri “Eskişehirliler iktidar partisinin belediye başkan adaylarını seçmiş olsaydı bugün bambaşka bir şehir olurdu” diyebilir... 

İktidarın Eskişehir’e yatırım yapması için belediye başkanlarının AK Parti-CHP veya başka bir partili olup olmadığına bakmamalı…

Bu sadece bugünün sorunu değil…

Geçmişte de böyleydi…

A şehrinin belediye başkanı iktidar partili olursa “hizmet var” değilse “hizmet yok” ne demek?

Belediye Başkanlarının iktidar partisinden olmadığı için o şehre hizmet yapmamak belediye başkanını değil şehirde yaşayanların cezalandırılması demek…

Diyelim bir şehirde iktidar partisinin belediye başkan adayı yüzde 47-48, muhalefet partisinin adayı yüzde 53-54 oy alarak seçildi…

Yüzde 3-4 daha az oy verdikleri için şehre merkezi hükümet tarafından hizmet getirilmezken iktidar partisine oy vermiş insanlarda hizmetten mahrum bırakılmış olmuyor mu?

Bırakalım bu eski kafayı…

Vazgeçelim çağdışı uygulamalardan...

Sonuçta şehre yapılan hizmet veya hizmetlerin bedelleri iktidar partisinin yöneticilerinin cebinden çıkmıyor…

Hizmet bedelleri devletin kasasından, hazineden yani hepimizin ödedikleri vergilerden bakanlıklara aktarılan paralarla ödeniyor…

“KAVGA NEDENİYLE ŞEHİR YETERİNCE HİZMET ALAMADI” 

Lafı AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun MÜSİAD Eskişehir Şubesinin Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya getireceğim…

Eski AK Parti Eskişehir Milletvekillerine de gönderme de bulunan Hatipoğlu, milletvekilleri arasında yaşanan kavga nedeniyle Eskişehir’in hükümet yatırımlarından yeterince faydalanamadığını cesurca söyledi... 

“Eski dönemlerde hükümet milletvekilleri kendi aralarında bazı zorluklar ve anlaşmazlıklar yaşadıklarından dolayı, hükümetin bol paralı olduğu dönemi Eskişehir kullanamamış” diyen Hatipoğlu son derece haklı…

Geçen dönemde iki milletvekilinin arasındaki uyum Eskişehir çocuğu olan üçüncü milletvekiliyle sürekli uyumsuzluk yaşamasına neden oldu... 

Bunun zararı kime oldu?

Elbette ki Eskişehirlilere…

Bugüne baktığımızda geçmişte üç milletvekilinin arasında yaşanan uyumsuzluk artık söz konusu değil…

“ESKİŞEHİR’İN ÇEVRE YOLUNA İHTİYACI VAR”

Her ne kadar Nebi Hatipoğlu, 2023 de yapılan milletvekili seçimlerinde İYİ Parti’den seçilmiş, daha sonra AK Parti’ye geçmiş olsa da üçü de etle-tırnak oldular. Sadece milletvekilleri değil AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ile de tam bir uyum içerisindeler…

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, MÜSİAD Eskişehir İl Kongresinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:  

“Cumhurbaşkanımız her gün bir otoyol açıyor. Eskişehir’in de çevre yoluna ihtiyacı var. Bunu da, bu zamana kadar bizim yapmış olmamız lazımdı. Bu da bizim yapmadığımız bir iş. Bunun da sıkıntılarını yaşıyoruz. İlçe yollarımız var. Bunların da bugüne kadar bitirilmesi lazımdı. Paraların çok bol olduğu dönemlerde milletvekilleri birbirine girmiş, anlaşamamışlar. İl başkanı, bilmem ne. Bu işlere kimse bakmamış. Biz şimdi üç milletvekili ve il başkanımız sırt sırta verdik, gece gündüz çalışıyoruz. Eskişehir’in eksiklerini gidermek için her şeyi yapıyoruz...”

Görüldüğü gibi Hatipoğlu’nun bir anlamda özeleştiri niteliği taşıyan bu ifadeleri bence takdire şayan...

“ÇEVRE YOLU YAP İŞLET-DEVRET  MODELİYLE YAPILACAK”

Eskişehir’de sıklıkla gündeme getirilen çevre yolu sorununa çözüm bulmak için yap-işlet-devret modeli üzerinde çalışıldığını da belirten Hatipoğlu, “İlçe yollarını da hızlıca bitireceğiz. Çevre yolumuzu İmişehir’den gelip Bursa yolundan çıkan ve yaklaşık maliyeti 600 milyon Euro, milli bütçede yapılması zor bir projeyi yap-işlet-devret modeliyle en kısa zamanda ihale sürecine hazırlayacağız. Eskişehir’in çevre yolunu bitirmemiz lazım. Bizim bir çevre yolumuz var ama şehrin içerisinde kaldı. Buna alternatif yollarda belediyemiz tarafından yapılamadığı için bu çevre yolu şehrin içerisinde bir yol gibi kaldı. Batçıklar sayesinde yol biraz açılıyor ancak Eskişehir için yetersiz. Eskişehir’in kamu kaynaklarından daha çok faydalanabilmesi belediyelerle uyumlu çalışması lazım, belediyelerle, uyumlu çalışmak istiyoruz. Hangi partiden olursa olsun önemli değil...” 

“BÜYÜKERŞEN VE ÖZAYDEMİR  YATIRIMLARI ENGELLEDİLER”

Hatipoğlu, isim vermeden önceki dönem Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile eski Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir’i yatırımları engellemekle suçladı… 

“Eskişehir’de, bir eski Eskişehir bir de yeni Eskişehir var. ‘Eskişehir’e fazla yatırım gelmesin, işçi bulamayız’ diyen dönemin Sanayi Odası Başkanın sözlerini ben kulaklarımla duydum.  ‘Eskişehir’i imara açmayalım, göç gelir. Biz burada bu adamlarla seçim kazanıyoruz. 50-60 bin kişi gelirse seçimi alamayız’ diyen bir belediye başkanının da sözlerini de kulaklarımla duydum” diye iddiada bulunan Hatipoğlu, “Bugün geldiğimiz noktada bunları aşacağız. Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir OSB ve Ticaret Odası başkanlarımızın hepsi vizyoner. Artık yönümüzü başka yere çevirdik. İyi bir ekip olduk, çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu…

ESKİŞEHİR İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPILMALI 

ESO, ETO ve OSB Başkanları arasındaki uyum elbette şehir adına çok önemli. Bu üç ismin yanında Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları da olmalı…

Zaman zaman Kurt ve Ataç’ı üç oda başkanıyla birlikte görüyorum. Bu, zaman zaman değil en azından ayda veya iki ayda olmalı…

Geçmişte AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Maliye Bakanı rahmetli Kemal Unakıtan şehir adına önemli şehrin milletvekillerini bir araya getirmeyi başarmıştı. Bir kez de dönemin CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer Ankara’da buluşturmuştu milletvekillerini… 

“Siyasi parti rozetlerimizi çıkararak bu toplantıları yapalım” denmesine rağmen maalesef rozetler çıkarılmadı, ceketlerin yakasının arkasına takıldı…

Ara sıra da ceket yakalarının arkasından çıkartılarak ön yakaya takıldı…

Böyle olunca şehir sorunlarına çözüm konuşulurken siyaset devreye girdi…

Öyle olunca da o toplantılar uzun sürmedi…

Bugün TBMM’de Eskişehir’i temsil eden 6 milletvekilinin içerisinde en kıdemlisi ve yaşça diğerlerinden büyük olduğunu düşündüğüm eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu toplantıları yeniden başlatabilir…

Toplantılara milletvekillerinin haricinde Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları da katılmalı…

Hatta hepsine davet edilmese de şehrin en önemli sorunlarının konuşulacağı toplantılara Vali Hüseyin Aksoy, ESO, ETO, EOSB Başkanları ile Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı da davet edilmeli…

“Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atasözünü hatırlatarak bu heyet Eskişehir’in sorunlarını önceliklerine göre belirleyerek bu sorunların yatırıma dönüşmesi için öncülük yapmalılar…

Bu başarıla bilinirse inanıyorum ki gecikmeli de olsa başta çevre yolu olmak üzere, Seyitgazi-Afyon ve başlanmış olan ilçe yolları da kısa süre de tamamlanacaktır...

* * *

SEÇİM ANKETİNDE ÇARPICI SONUÇ!

Ocak ayında 1800 kişi ile yapılan seçim anketinde, katılımcılara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. 

ASAL Araştırma, ocak ayı için gerçekleştirdiği seçim anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 1800 kişi ile 26 ilde CATI yöntemiyle (Bilgisayar Destekli Telefonda Anket) yapılan ankette katılımcılara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

ZİRVEDE KARARSIZLAR VAR

Ankette ilk sırayı 36.7 puan ile "Kararsız/Oy kullanmam" diyenler aldı. CHP 20.2 puan ile ikinci sırada, AK Parti ise 18.7 ile üçüncü sırada oldu.

Diğer partilerin oy oranı şöyle oldu:

DEM Parti     : 6,1

MHP     : 5,6

İYİ Parti     : 2,8

Yen. Refah P: 2,5

TİP     : 1

Anahtar Parti: 0,9

Diğer     : 3,2

KARARSIZLAR DAĞITILDIKTAN 

SONRA CHP BİRİNCİ PARTİ

Ankette kararsız ve oy kullanmam diyenler dağıtıldıktan sonra CHP, 31.9 puan ile birinci parti oldu. CHP'yi 29,6 puan ile AK Parti takip etti.

Diğer partilerin oy oranları ise şöyle oldu:

DEM Parti: 9,6

MHP : 8,9

İYİ Parti : 4,4

Y.Refah P.: 3,9

Zafer : 3,6

TİP : 1,6

Anahtar P.:1,4     

Diğer : 5,1