İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin 2025 yılı ilk 6 aylık maaş artışı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine dayanarak, emekli maaşlarında Ocak-Temmuz dönemi için geçerli olacak artış oranları netleşti…
Daha önce 12.500 TL olarak belirlenmiş olan en düşük emekli maaşı tutarı da güncellendi. 2024 Temmuz-Aralık dönemine ait emekli maaş zammı 6 aylık enflasyon farkı verisine göre yüzde 15.75 olarak belirlendi…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığını yüzde 15,75 artırarak, 14 bin 469 liraya yükselttiklerini açıkladı...
2025 yılı yeniden değerlendirme oranı yüzde 43,93 olarak açıklandı. Vergiler, cezalar, köprü ve otoyolların yeni tarifeleri 1 Ocak 2025 yılından itibaren devreye girdi...
İktidar hazineye girecek vergi ve cezalara kepçeyle zam yaparken emeklilere gelince çay kaşığıyla zam yaptı…
Ortalama “2 bin 500-3 bin lira zam size yeter” dedi…
Zaten o zam da ceplere girmeden yapılan vergi ve cezalar ile geri alındı…
Akaryakıt, ulaşım, ekmek, berber-kuaför v.s gibi zamlar da aşama aşama devreye sokulmaya başlandı...
Yani 2-3 bin TL’lik emekli maaşları daha ocak ayında buharlaştı…
Temmuz ayına kadar bütçeleri açık vermeye devam edecek…
Ne demişler “bekleyen derviş muradına ermiş!”…
O murada ermek için enflasyon ile birlikte zirve yapan özellikle temel gıda fiyatlarının düşmesini bekleyeceğiz…
“Umut fakirin ekmeğidir” der büyüklerimiz. Anlamı: “Fakir olan kimseler, kısa süre sonra durumlarının değişeceğini düşünerek avunurlar…"
Beklemekten başka çaremiz yok…
Neyse, esas konumuza geçelim…
Fakir nasıl olsa beklemeye alışkın!
“HALKI YOKSULLAŞTIRARAK YÖNETMEK İSTİYORLAR”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte Haller Gençlik Merkezi’nde düzenlediği “Yoksulluk Sarmalında Temel Haklara Erişim” panelinde yoksulluk masaya yatırıldı...
Panelde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Yoksulluk, halkı bilinçli olarak yönetilebilir kılmak için kullanılıyor” dedi…
Moderatörlüğünü ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen’in yaptığı panelde konuşmacılar arasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo yer aldı…
Türkiye’nin en temel sorunlarından birinin ekonomik kriz ve derin yoksulluk olduğunu vurgulayan Ünlüce, “Bu konuyu sürekli olarak gündemde tutmalıyız. Suni gündemlerle bu gerçek hepimize unutturulmaya çalışılıyor. Bugün bahsettiğimiz derin yoksulluğu evlerde, sokaklarda, mahallelerde görmek çok acı verici… Yoksulluk ‘en temel haklarımıza erişmemek’ anlamına geliyor. Beslenme, barınma, adalet, eşitlik gibi birçok alana ulaşmamıza ne yazık ki engel oluyor” dedi.
Fransız edebiyatının en çok ürün veren yazarı Victor Hugo’nun, “Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk” sözünü hatırlatarak, iktidarın uyguladığı politikaları eleştirerek, iktidarın, halkı bilinçli bir şekilde yoksullaştırarak daha kolay yönetilebilir bir hale getirmeye çalıştığını savundu.
“BELEDİYE OLARAK YOKSULLUĞA KARŞI DUYARSIZ KALMAYACAĞIZ”
Büyükşehir Belediyesi olarak yoksulluğa karşı duyarsız kalmayacaklarını, ancak, belediyelerin yoksullukla mücadele ederken, asli görevlerini yerine getirmekte zorlandığını da söyleyen Ünlüce, “Şehirlerin aynı zamanda iyi bir altyapıya, temiz suya erişime, geniş bulvarlara, toplu ulaşıma, yeşil alanlara, sosyal ve kültürel donatılara da ihtiyacı var. Eğer bu alanları ihmal edersek, yoksula yardım etmeye çalışırken, yaşayamayacağımız kadar büyük sorunları olan şehirler ile karşı karşıya kalabiliriz. Yoksulluk mücadele belediyelerin tek başına mücadele edebileceği bir alan değildir. Devletin ve hükümetin yoksullukla topyekun mücadele etmesi gerekir” dedi…
“YOKSULLUĞUN TANIMI DEĞİŞTİ”
Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ise, 20 yılı aşkındır kent yoksulluğu ile ilgilendiği, ancak hiçbir zaman bugün ki gibi bir dönem görmediğini, yoksulluğun tanımının değiştiğini ifade ederek, “Çalıştığınız halde yoksullaşıyorsunuz. İnsanlar temel haklarına kilitlenmiş durumda. İnsanlar, kredi kartları ve borçlanarak hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Bu durumdan en fazla etkilenen ise çocuklar oluyor. Anne karnından başlayan bir eşitsizlik söz konusu, gıda enflasyonu ve gıda yoksulluğu artıkça, çocuklar her gün ekmek ve makarna yemek zorunda kalıyor” diyerek yaşanan ekonomik sıkıntıya dikkat çekti…
* * *
Kim demiş Türkiye’de “yoksulluk var” diye!
“Gidin restoranlara, kafelere, Fast food’lara. Oturacak yer bulabiliyor musun?” diyecek birileri…
Eskişehir için örnek verecek olursam. Nüfusu 1 Milyona dayanan kentte buralara gidenleri tek tek sayarsak bin hadi bilemedim 2 bin kişiyi geçmez…
Nüfusun milyonda biri kadar…
O kadar tuzu kuru olanda olsun artık…
Yine diyecekler ki “marketlere iğneden ipliğe, yağdan-tuza kadar her şey var…”
Varda alacak parayı bulabilsek de alsak…
* * *
TÜRKİYE BEKLERKEN BRICS'E NİJERYA'YI ALDILAR
Türkiye'nin Avrupa Birliği macerası tam bir sürüncemeye dönüşmüş durumda. Avrupa Birliği ülkeleri bir dönem Türkiye'nin üyeliğini yüksek sesle dile getirirken artık kimsenin tam üyelik beklentisi kalmadı. Bunun üzerine Türkiye BRICS'e yönelip üye olmak için 2024'te resmen başvuruda bulundu. Türkiye'nin talebine henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmezken bugün Nijerya BRICS'e resmen üye oluyor…
Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya, BRICS'e ortak ülke statüsüyle katıldı. Brezilya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Nijerya’nın 17 Ocak 2025 itibarıyla BRICS’in dokuzuncu resmi ortağı olduğu duyuruldu…
"BRICS’in dönem başkanlığını yürüten Brezilya hükümeti, bugün, 17 Ocak 2025 itibarıyla Nijerya’nın bu grubun ortak ülkesi olarak resmen kabul edildiğini duyurur"
ifadeleriyle yapılan açıklamada, Nijerya’nın BRICS ile uyumlu çıkarlarına ve küresel yönetişimdeki aktif rolüne vurgu yapıldı. Nijerya, Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’dan sonra ortak ülke statüsü kazanan dokuzuncu ülke oldu…
BRICS, 2024 yılında İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni tam üye olarak kabul etmiş, Ocak 2025’te Endonezya da tam üyeler arasına katılmıştı…
Türkiye de Sırada Bekliyor
Türkiye, 2024 yılı Eylül ayında BRICS üyeliği için resmi başvuruda bulunmuştu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayında TVNet’e verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı:
"Türkiye'nin (BRICS) üyeliğine ilişkin statüsüne gelince, Türkiye'ye ortak üyelik statüsü teklif ettiler…"
Ancak Türkiye’nin bu teklifi kabul edip etmediğiyle ilgili henüz net bir bilgi paylaşılmadı…
Ortak Ülke Statüsü Nedir?
Ekim ayında Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenen BRICS zirvesinde onaylanan “ortak ülke” statüsü, tam üyelik için bekleyen 30’dan fazla ülkeye alternatif bir seçenek sunuyor. Bu statü, ülkelerin BRICS ile daha yakın ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurmasına olanak tanıyor…
* * *
NOT: BRICS, dünya genelinde gelişmekte olan ekonomilerin oluşturduğu bir gruptur. Bu grup, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden oluşmaktadır. Son yıllarda üye sayısı artmış ve BRICS, küresel ekonomi ve uluslararası meselelerde önemli bir güç haline gelmiştir.
* * *