Merhaba Değerli Okurlar ;
ÖNCELİKLE RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN…
KALPLER SEVGİ VE SAĞLIKLA DOLSUN…diyerek yazıma başlamak istiyorum geçtiğimiz hafta 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun hakkında konuşmuştuk ve değerlendirmiştik. Bu hafta ise bildiğiniz gibi daha önceki yazılarımızda da haberini vermiştik. İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk şartı da geldi.
7445 sayılı yeni yasa, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yürürlüğe giren kanunlardaki en çok merak edilen değişikliklere bir bakalım;
UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SUÇU CEZASININ ALT SINIRI 15 YILA ÇIKARILDI
Cezanın alt sınırı arttı.
Uyuşturucu bağımlısı suçluların tedavisi için özel cezaevleri kurulacak
Uyuşturucu ile mücadele ile ilgili kanunda birçok değişiklik olduğu görülüyor. Rehabilitasyon bunların başında geliyor.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇUNUN ALT SINIRI ARTIYOR
Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi için cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
HAKİM ONAYI OLMADAN İCRA YOK
İcra müdürünün verdiği haciz kararının ancak 'hakim onayından geçtikten sonra' yerine getirilebilmesi sağlanacak.
ÇOCUĞUNUN HASTALIĞI SEBEBİ İLE KADIN HÜKÜMLÜYE ERTELEME
Çocuğunun hastalığı sebebi ile kadın hükümlünün cezası 1 yıla kadar ertelenebilecek erteleme süresi her defasında 6 ayı geçmemek üzere en çok 2 yıl uzatılabilecek.
ARABULUCULUK KAPSAMINA ALINAN UYUŞMAZLIKLAR
7. yargı paketi olarak bilinen bu kanunda bazı uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk dava şartı olarak getirildi. 7445 sayılı yeni yasa ile 'Kira ilişkisi, taşınır ve taşınmazların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar; Kat Mülkiyeti Kanunu, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar' dava şartı olarak arabulucuya başvurulacak. Yine site veya apartman yönetiminin aidat ödememe nedeniyle açacakları icra takipleri ve itiraz halindeki davalar, gibi ihtilaflarda arabuluculuk uygulanacak. Yeni yasa ila bazı ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğa gidecek.
DAVA ŞARTI ARABULUCULUK NEDİR ?
Tarafların dava açmadan önce arabulucuya başvurmuş olması ve arabuluculuk sürecinin tamamlanmış olması zorunlu olması anlamına gelmektedir.
Arabuluculuğa ilişkin Türkiye'nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin, iç hukukla uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Arabuluculuk faaliyetinin sonunda düzenlenen anlaşma belgesi icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilamlı sayılacak.
KİRACIDA EV SAHİBİDE ARABULUCUYA GİDEBİLECEK.
Her iki tarafta kanunda belirtilen davalardan önce bu yola başvuru yapabilecektir.
MEVCUTTA Kİ KİRA DAVALARI
Mevcut kira davaları yani ilk derece mahkemelerinde açılacak olan davalar ile istinaf mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay'da olan davalar için uygulanmayacak. Dava şartı arabuluculuk hükümleri 1 Eylül 2023'den itibaren uygulamaya geçecek.
Taraflar arabuluculukta anlaşamazsa normal dava süreci başlayacak.