Çilek Park
Eskişehir’de bir organik çilek tarlası olan Çilek Park, Tepebaşı mevkiinde bulunmaktadır. Ulaşım, Kütahya- Eskişehir Yolu üzerinden sağlanmaktadır ve şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Şehir merkezinden kalkan Tepebaşı otobüsleri ile de ulaşım sağlanabilir.
Organik çilek üretiminin yapıldığı Çilek Park, çilek tarlalarını keşfetmek ve çilek reçeli satın almak için ziyaret edilebilir. Mis gibi çilek kokan bu çilek tarlasında kurutulmuş çilek ve çilek suyu da satışa sunulmaktadır.
Ziyaretçilerin kendi çileklerini toplayabildikleri Çilek Park’ta; at gezisi, hayvanat bahçesi ve köy kahvaltısı seçeneği de mevcuttur.
Çilek Park, Pazartesi günleri dışında 09:30-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Gürleyik Şelalesi
Mihalıcçık ilçesinde bulunan Gürleyik Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım, Sarıcakaya Nallıhan Yolu üzerinden sağlanır. 95 no’lu otobüs ile gidilebilir.
Koruma altına alınmış bir doğal güzellik olan Gürleyik Şelalesi, içerisinde bulunan şelaleleri ve doğal havuzları ile Eskişehir’in öne çıkan cazibe merkezlerinden biridir.
Doğa yürüyüşleri, doğa sporları, kamp gibi olanaklar da sunan Gürleyik Şelalesi’nin serin doğal havuzları, özellikle yaz aylarında büyük ilgi görmektedir. Trekking için de sıklıkla tercih edilen bu alanda, ayrıca özel yürüyüş yolları da bulunmaktadır.
Gürleyik Şelalesi’ne giriş ücreti, kişi başı 2 TL’dir. Araba ile giriş ücreti 5 TL ve kamp yeri kiralama ücreti de 10 TL’dir.
Balıkdamı Kuş Cenneti
Sivrihisar ilçesinde bulunan Balıkdamı Kuş Cenneti, şehir merkezine 130 km uzaklıktadır. Araba ile gitmek için, Dumlupınar Bulvarı ve D200 Karayolu kullanılır. Şehir merkezinden kalkan Sivrihisar otobüsleri de kullanılabilir.
Büyük sazlıklar ve küçük göletlerin bulunduğu Balıkdamı Kuş Cenneti, 30 bin dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Yabani su kuşları da dahil olmak üzere, çok çeşitli kuşların göç yolu üzerinde bulunan kuş cennetini ziyaret ise ücretsizdir.
Musaözü Barajı
Tepebaşı ilçesinde bulunan Musaözü Barajı, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır. Ulaşım, Kütahya- Eskişehir Yolu üzerinden sağlanır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 64S no’lu otobüs kullanılabilir.
Söğüt, meşe ve ardıçlarla dolu yeşil alanları, piknik alanları ve muhteşem baraj manzaraları ile Musaözü Barajı çevresinde, ziyaretçiler için restoran ve kamp gibi olanaklar da mevcuttur. Burası, Eskişehir halkı tarafından piknik ve mangal için de tercih edilmektedir.
Yaz aylarında daha fazla ilgi görse de, kış aylarında ağaçları kaplayan karların görüntüsü ile de oldukça etkileyicidir.
Barajın çevresindeki piknik alanına giriş ücreti kişi başı 4 TL ve öğrenciler için 2 TL’dir. Musaözü Tabiat Parkı, haftanın her günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Sakarıılıca Kaplıcaları
Mihalgazi ilçesinde bulunan Sakarıılıca Kaplıcaları, şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım, Mihalgazi Yolu üzerinden sağlanmaktadır. 94 no’lu otobüs hatları ile de gidilebilir.
Sakarı Ilıca Köyü yakınlarındaki bu kaplıcalar, toplamda 12 adet banyosu, havuzu, jakuzi ve küvetleri ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Sakarıılıca Kaplıcaları’ndaki havuzlar, saatlik olarak kiralanmaktadır.
55 derece sıcaklıktaki suları, romatizma ve kadın hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığın iyileştirilmesinde yardımcı bir tedavi olarak kullanılabilir.
Kaplıcaların çevresinde, ziyaretçiler için restoranlar, kamp alanları ve termal tesisler de bulunmaktadır.
Sakarıılıca Kaplıcaları’nda aile banyosu için saatlik kiralama ücreti 20 TL ve umumi banyo giriş ücreti kişi başı 7.5 TL’dir.
Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi
Mihalgazi ilçesinde bulunan Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mihalgazi Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 94 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.
El değmemiş güzelliği ile dikkat çeken ve Eskişehir’in saklı kalmış bir doğal güzelliği olan Avlakkaya Kanyonu, şelalesi ve muhteşem doğası ile ziyaretinizde keyifli bir gün geçirebileceğiniz bir yerdir.
Şehrin yerlilerinin özellikle Pazar günleri ilgi gösterdiği Avlakkaya Kanyonu; özellikle doğa yürüyüşleri, doğa bisikleti ve motor sporları ile ilgilenenler tarafından tercih edilmektedir. Burası, trekking turlarının da düzenlendiği bir yerdir.
İrili ufaklı şelaleleri ve tarihi kayalıkları ile de dikkat çeken Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi’ni ziyaret ücretsizdir ve haftanın her günü gidilebilir.
Yelinüstü Mağarası
Günyüzü ilçesine bağlı Kayakent mevkiinde bulunan Yelinüstü Mağarası, şehir merkezine 150 km uzaklıktadır. Ulaşım, Alpu - Mihalıcçık Yolu üzerinden sağlanır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 90 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.
26 metre derinliğinde ve 271 metre uzunluğundaki Yelinüstü Mağarası içerisinde birçok oda ve salonun bulunması dikkat çekicidir. Yapılan arkeoloji çalışmalarında, uzun bir süre boyunca insanlar tarafından kullanıldığı da anlaşılmıştır.
Yelinüstü Mağarası ve çevresi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Hasırca Çiftliği (Gençlik Kampı)
Odunpazarı ilçesinde bulunan Hasırca Çiftliği, şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ş. Yzb. T. Güngör Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 73S no’lu otobüs hattı kullanılabilir.
Porsuk Çayı yakınlarındaki bir diğer cazibe merkezi olan Hasırca Çiftliği, doğal güzellikleri, ev sahipliği yaptığı at çiftliği ve gençlik merkezi ile dikkat çekmektedir.
İki adet kaplıcanın da bulunduğu bu çiftlik, ziyaretçiler tarafından at binmek, doğa ile başbaşa bir gün geçirmek ve çeşitli hastalıklara şifa bulmak için tercih edilmektedir.
Hasırca Çiftliği’nde; at çiftliği, gençlik merkezi ve kaplıcalara giriş ücretlidir.