Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastane binasının temeli 1976 yılında atıldı. 10 katlı bina, 1994 yılında hizmete girdi. Söz konusu bina, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından gündeme gelmişti. Hastane binasının depreme dayanıklı olup olmadığı, güçlendirme gerekip gerekmediği, taşınmasının söz konusu olup olmadığı, sağlamlık yönünden sıkıntı varsa ne gibi hazırlıklar yapıldığı tartışmaları yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor…

Jeoloji Mühendisleri ve İnşaat Mühendisleri Odalarından ESOGÜ TIP Fakültesi Hastanesin eski bir yapı olduğu ve yakınından fay hattı geçtiğini iddia ederek deprem riski taşıdığını açıklamışlardı…

Hastanenin yapımının üzerinden 49, hizmete girmesinden de 31 yıl geçti…

1999 da yaşanan Marmara Depreminden sonra özellikle 1999 ve öncesi yıllarda yapılan yapıların o yıllarda yürürlükte olan yönetmeliklere göre yapıldığından depreme dayanıksız oldukları açıklanmıştı…

1999 Marmara Depreminden sonra yeni imar yönetmenliği devreye girdi…

Yapı Denetim Şirketleri tarafından yapımına başlanan binalarda kullanılan demirin ve çimentonun istenilen şartlara uygun olup olmadıkları kontrol edilmeye başlandı…

Günde yaklaşık 5 bin civarında insanın girip çıktığı ESOGÜ TIP Fakültesi Hastanesi de 31 yıllık bina ve eski deprem yönetmenliğine göre inşa edildiği için deprem riski ile karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçek…

NEBİ HATİPOĞLU’DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Bugün AK Parti’de siyaset yapan Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, İYİ Parti de iken dönemin Sağlık Bakanı F ahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi vermişti…

Hatipoğlu, yerel basında sık sık gündeme gelen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) TIP Fakültesi hastanesine ilişkin iddiaları ve Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşlarının olası bir depreme karşı dayanıklılıklarını ve alınan tedbirleri sormuştu…

Nebi Hatipoğlu’nun dönemin Sağlık Bakanı Koca’ya verdiği soru önergesi şöyle idi:

“ESOGÜ Tıp Fakültesi'ne ilişkin iddialar doğru mudur?

1-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesinin depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin Bakanlığınız nezdinde yapılmış veya başlatılmış çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmaların durumları ve sonuçları nelerdir?

2-ESOGÜ Tıp Fakültesi için depreme dayanıklılık testi ve analizleri yapılmadı ise; Fakültenin depreme dayanıksız olduğu haberleri doğrultusunda, bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız çalışma ne zaman başlayacaktır?

3-ESOGÜ Tıp Fakültesi hastanesinin tabanından su çıktığı ve bu suyun sürekli boşaltıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Bakanlığınız nezdinde buna ilişkin bir çalışma başlattınız mı? Başlattınız ise bu çalışmalar nelerdir?

4-Eskişehir bünyesinde Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların depreme dayanaklılık durumu nedir? Bu kurum ve kuruluşlara en son ne zaman deprem performans analizleri yapılmıştır? Bunların sonuçları nelerdir?

5-Eskişehir’de “olası bir deprem durumunda” Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda alınacak tedbirler nelerdir?

6-Bugün itibariyle; Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda çürük raporu verilen bina sayısı kaçtır? Bu binalar hangileridir? Bu binalar için hangi tedbirler alınmış ya da alınmaktadır?

Hatipoğlu’nun bu sorularına dönemin Sağlık Bakanı Koca’nın, yanıt verip vermediğini bilmiyorum…

Bakandan yanıt geldiyse bunu kamuoyu ile paylaşmadı…

Nebi Hatipoğlu, bu soru önergesini 2023 yılının ekim ayının başlarında vermişti. Kasım ayında da AK Parti’ye geçti…

Nebi Hatipoğlu, bugün AK Parti Milletvekili. Aynı zamanda Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi. Aynı soruyu bugünkü Sağlık Bakanı’na sorar mı bilmiyorum…

Ancak bu şehrin seçkin bir evladı olarak sorması gerekir…

İBRAHİM ARSLAN’DA SORDU

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin depreme dirençli hale getirilmesine ve yurttaşların can güvenliğinin sağlanmasına ilişkin önlemlerin ne zaman alınacağını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na sordu…

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından yanıtlanması için yazılı soru önergesi veren Arslan, uzun süredir depreme dayanıklı olup olmadığı tartışılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde güçlendirme mi yapılacağı yoksa yeni bir hastane binası mı inşa edileceğini TBMM gündemine taşıdı…

“BİNANIN TEMELİ 1976 YILINDA ATILDI” 

Hastanenin klinikler binasının temelinin 1976 yılında atıldığını, 1993 yılında da tamamlanıp hizmet vermeye başladığını hatırlatan Arslan, “Binanın eski ve deprem yönetmeliğinden önce yapılmış olması, depreme dayanıklı olup olmadığı tartışmalarını da birlikte geldi. Bunun üzerine 2023 yılında bina testlerinin yapıldığı, bu testler sonuncunda da binada güçlendirme yapılması gerektiği yönündeki rapor; Üniversite Rektörü tarafından 7 Kasım 2023 tarihinde yapmış olduğu basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaşıldı” dedi. 

“BINADA GÜÇLENDIRME YAPILMASI 

GEREKTIĞINI BAŞHEKIM AÇIKLADI” 

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekiminin binada güçlendirme yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarının olduğunu hatırlatan CHP Eskişehir Milletvekili  Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi: 

“ESOGÜ Hastanesi Başhekimi 3 Aralık 2024 tarihinde yapmış olduğu değerlendirme ve açıklamalarında; yapılan test ve analizler sonucunda binada güçlendirme yapılması gerektiği yönünde raporların kendilerine sunulduğunu, bu raporlar ışığında rektörlük tarafından ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde yapılan girişimlerle talepte bulunulduğunu belirtmişti.”

“YENI HASTANE BINASI YAPIMI IÇIN 

ÖDENEK AKTARIMI SAĞLANACAK MI?” 

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na yanıtlaması için yönelttiği beş soru şu şekilde: 

1-ESOGÜ Hastanesi klinikler binasının yapılan test ve analizler sonucunda hazırlanan rapora göre binanın depreme dayanıklılığı hususundaki teknik durumu nedir? 

2-2025 yılı yatırım programından anlaşılacağı üzere söz konusu binanın güçlendirilmesi için 40 milyon TL ödenek ayrıldığı ancak ayrılan ödeneğin, proje toplam tutarının yüzde 10’u seviyesinde olduğu, bunun sonucunda da hazırlanan raporlar ışığında 2023 yılından bu yana ivedilikle yapılması gereken güçlendirmenin 2025 yılında da tamamlanamayacağı ortaya çıkmaktadır. Günlük 4-5 bin kişilik bir sirkülasyonun yaşandığı hastane binasında gerek hasta ve yakınlarının gerekse hastane personelinin can güvenliği ve çalışma huzurunun sağlanması hususunda ne gibi önlemler düşünülmektedir? 

3-Sadece ilimizle sınırla kalmayıp çevre illerden gelen hastalara da hizmet veren, olası bir deprem ve diğer afetlerde kesintisiz sağlık hizmeti sağlaması gereken ESOGÜ Hastanesi Klinikler binasının kendi binasının depreme dayanıksız olması, güçlendirmesinin dahi yıllarca sürecek olması hakkında ne düşünmektesiniz? Güçlendirmenin hızla tamamlanarak bitirilmesi için ödeneğin tamamının 2025 yılı içinde aktarılması için bir girişiminiz olacak mıdır? 

4-Üniversite rektörü ve hastane başhekimi tarafından; güçlendirmenin zor olacağı, uzun zamana yayılacağı ve sağlık hizmetlerinin aksayacağı gerekçeleriyle güçlendirme yerine yeni bir hastane binasının yapılmasının daha akılcı ve doğru olacağı, bu kapsamda da ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde girişim yapıldığı açıklanmıştır. Ancak 2025 yılı Yatırım programında yeni hastane yapımına dair herhangi bir yatırım projesine rastlanılmamıştır. Bakanlığınızın 2025 yılında ESOGÜ kampüsü içerisinde yeni hastane binası yapımı için herhangi bir karar, proje ve ödenek aktarımı sağlanacak mıdır? 

5-Güçlendirme için yatırım programında toplam proje tutarının yüzde 10’u kadar ödenek ayrılması nedeniyle güçlendirmenin uzun yıllara yayılacağı, diğer yandan ise yeni hastane binası yapımı için 2025 yılı yatırım programında herhangi bir yatırım ve ödeneğe yer verilmediği gerçeği karşısında, ortaya çıkacak herhangi bir olumsuzlukta yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının insani, vicdani ve siyasi sorumlulukları hakkında düşünceniz nedir? Bu endişelerin ortadan kaldırılması, olası can ve mal kayıplarının yaşanmaması için hangi tedbirler alınmakta ve/veya alınması düşünülmektedir?”

* * *

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın bu sorularına henüz yanıt vermedi…

Hastane hizmete kapanmadan güçlendirme yapmak mümkün değil…

Kapanması halinde tadilatın en az bir yıl süreceği konuşuluyor…

Bu süreç içerisinde bu büyüklükteki hastaneyi bir yere taşımak da mümkün değil…

O nedenle yeni hastane binasının yapımına hemen başlanmalı…

Yarın olası 6 ve üzerinde büyüklüğünde deprem meydana geldiğinde hastane binası yıkılırsa bunun hesabını kim verecek?

* * *

BAŞKAN VE VEKILLERDEN İMAMOĞLU’NA TAM DESTEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 28 kişinin diploması iptal edildi. Kararı İstanbul Üniversitesi duyurdu…

Kararın kamuoyuna duyurulmasının ardından AK Parti ve MHP dışındaki siyasi partilerden ve hukukçulardan şehrimizde de tepkiler yağdı…

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz başta olmak üzere milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve ilçe belediye başkanları da yaptıkları açıklamalarla karara tepkilerini gösterdiler…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı aday adayı Ekrem İmamoğlu’na Eskişehir’den gelen destekler şu şekilde:

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz: “Dinle bizi tek adam! Türkiye senin yaratmak istediğin karanlığa teslim olmayacak kadar büyüktür! Ne milyonların İmamoğlu sevdasını ne de halkın coşkun akan selini durduramayacaksın!

İkinci Yüzyılın Kuva-yi Milliyetçileri 23 Mart’ta yapacağımız önseçim ile en güzel cevabı sana verecekler! Ne sandıktan ne de seni dört kere yenen Ekrem İmamoğlu gerçeğinden kaçamayacaksın!”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Hukuksuz kumpas siyasetine boyun eğmeyecek; adalet, hukuk mücadelemizden bir adam geri atmayacağız!

Güzel ülkemiz halkın iradesiyle, demokrasiyle yönetilecek! Önce 23 Mart’ta, sonra da seçim sandığında milyonlar Cumhurbaşkanını seçecek.”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun geçmişte mazbatasının haksız, hukuksuz iptali ne sonuç doğurduysa; diplomasının haksız ve usulsüz iptali de aynı sonucu doğuracaktır. Bu karar, hukuk düzeninde de milletimizin vicdanında da yok hükmündedir ve bizi, durduramayacaktır.  Çaresizce hangi yola başvururlarsa başvursunlar, sonunda zafer Cumhuriyet Halk Patimizin olacak; tıpkı haksız hukuksuz yeniledikleri İstanbul seçimleri gibi hezimete uğrayacaklar.”

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan: Korkunun Ecele Faydası Yok!

Yolun Sonu Görünüyor! 2009 yılından 2019 yılına kadar Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevini yapan,  2019 yılından bu yana Dünyanın en büyük şehirlerinden İstanbul’umuzun Büyükşehir Belediye Başkanlığını ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı görevlerini sürdüren Sayın Ekrem İmamoğlu’nun 35 yıl önce almış olduğu  Diploması siyasi yönlendirmeler ve baskılar sonucu alınan kararla iptal edilmesi;

Anayasal hukuk devleti yapımızın ve Demokrasimizin tümüyle rafa kaldırılma çabalarının bir sonucudur. 

Mesele; basit bir diploma meselesi değildir! Mesele; #Ekremİmamoğlu meselesi de değildir. 

Mesele; demokrasi ve adalet meselesidir!

Mesele; temel insan hak ve özgürlükleri meselesidir! 

Yani Mesele; hepimizindir!

Baskılarınız, korku ve sindirme politikalarınız vız gelir bize vız! Bir milim bile geri adım atmayacağız! Seninleyiz, yanındayız.”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce: “Halkımızın şaşmaz terazisine ve hukukun üstünlüğüne güveniyoruz. 23 Mart günü ön seçimimiz için 1 milyon 750 bin partilimiz ile sandık başında olacağız.

Ekrem Başkanımızın yanındayız ve bir kez daha tekrarlıyoruz: Kurtuluş yok tek başına!”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: “Korkutamayacaklar, yıldıramayacaklar! Biz Cumhuriyet Halk Partililer, 23 Mart’taki ön seçimde daha büyük bir motivasyon ve kararlılıkla Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz. Tüm partili yoldaşlarımızın, büyük bir katılımla Ekrem İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanı adayımız olarak tescilleyeceğine yürekten inanıyorum. Haydi, görev başına!”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: “Adalet, hukuk ve demokrasi herkes için vazgeçilmezdir! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na yönelik haksız ve hukuksuz girişimlerin farkındayız. 35 yıl sonra bir diplomanın iptali, siyaseti dizayn etme çabasından başka bir şey değildir. Adil, demokratik ve güçlü bir Türkiye için hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar, halk kazanacak!”