Hoş geldi.

İş dünyasını dinledi.

Ekibi notlarını aldı.

Ve dedi ki, 2025 yılı sonu için yüzde 21 olan enflasyon hedefini revize etti. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon hedefinin % 25’li seviyeler olduğunu söylemiş.

Hemen filmi geriye saralım. Hükümetin daha mürekkebi bile kurumamış olan 5 ay önce yayımladığı OVP' de, 2025 yılı enflasyon hedefi %17,5'ti. 

Merkez Bankası, OVP' den hemen sonra, Kasım ayında yayımladığı Enflasyon Raporu'nda “2025'te enflasyon % 21 olacak, % 26'ya kadar da yolu var” demişti.

Böyle bir sapma olur mu?

Kimin ne dediği belli değil.

Külliyenin ekonomi sözcüleri başka tel den, hükümetin maliye bakanı başka telden MB başka telden çalarsa, bu senkronize bozukluğu ekonomiye yansır.

Her şey TÜİK’ ten başlıyor. Bütün ölçümleri yanlış. Bende haftalık takip ediyorum.

Hâlbuki en güvenilir kurum olması gerekirken vatandaş TÜİK’in rakamlarına hiç güvenmiyor?

Peki neden?

Çünkü vatandaş yaşamın içinde her an. Ne olduğunu görüyor biliyor.

KARAHAN ETO’DA..

İş insanlarının beklentilerini karşılayacak bir açıklama olabilir mi. İş insanı dedikleri de henüz burjuvalaşamamış bir gurup. Küçük ölçekte sermaye sahipleri. MB açıklamaları iş insanları açısından her şeyden çok daha önemli hale geliiyor.

ETO başkanı Metin Güler derdnin anlatırken bakın neler söylemiş; “Pandemi sonrası yaşanan yüksek enflasyonun işletmelerin maliyet yönetiminde sorunlara yol açtığını, enflasyonla mücadele için atılan adımların umut verdiğini ve ekonomideki dalgalanmanın azaldığını ve tüccar ve sanayicilerin finansman sorunlarına çözüm beklediğini söylemiş”.

Ne diyecekti ki?

Enflasyonla nasıl mücadele edileceğini Sayın Cumhurbaşkanımız yol gösterdi.

Boykot..

Acaba ticaret insanları finansman sorunlarını söylerken biraz da kendileri kemerleri sıksalar ya. Kenarda köşedeki sermayelerini şirketlerine aktararak sermaye yapılarını güçlendirseler ya..

Biraz daha fahiş fiyatlar yerine, etiket fiyatlarını sıkça değiştirme alışkanlığından vazgeçseler ya.

Ucuz finansman peşinde koşacaklarına daha rasyonel bir bütçe ve sürdürülebilir finansman modeli ile verimlilik üzerine de kafa yorsalar ya?

Batan batar! Kalan kalır ..serbest piyasa böyle değil mi?

Değil mi?

Bir de bir partinin arka bahçesi olmak yerine gerçekleri söyleyebilseler? Değil mi?

Onların en üst örgütü olan TOBB ‘da dile getirip çözüm önerilerini söyleseler ya.

Ya da TOBB kendi bankasını kursa ya.

Ya da dönen çekler ve senetler yerine dönmeyen ve karşılığı çıkmayan çekler için yahu böyle olmaz deyip karşılığı olmayana bankalar tarafından çek vermesinler önerisini getirseler ya.

Bakın o zaman problem nasıl çözülür.

Ama kimsenin işine gelmez. Hampadan para kazananlar, türedi zenginler her dönemde vardır. Tarihe not düşüyorum.

Alın teri dökmeden, emek hırsızlığı yapıp zengin olanlar var ya yaşamımda şuna çok şahit oldum. Hak, hukuk ve adaletten ayrılanların sonu hüsranla bitiyor.

Nedense sanayisi olsun, ticaret erbabı olsun, esnafı olsun hep bana ucuz kredi peşinde koşarlar.

Birde vergilerini ödemek için koştursalar ya.

MB’ sı başkanı Karahan enflasyonun yükseldiği dönemin ardından atılan adımların etkisiyle ekonomide iyileşme sağlandığını belirtti. Özellikle, enflasyonun %75 seviyelerine ulaştığı dönemde alınan tedbirlerin etkisiyle enflasyonun düşüş eğilimine girdiğini söyledi.

YILSONU ENFLASYON HEDEFİNİ YÜZDE 25' E ÇIKARDI!

Enflasyonu yılsonunda, % 25 civarına, 2026 yılında ise 10’lu rakamlara düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

 MB rezervlerinin arttığını da dile getiren Karahan, politika faizinin şartlar uygun olduğu sürece düşeceğini kaydetti. 

Elbette sorular da sorulmuş. Cevaplardan tatmin olup olmadıklarını bilmiyoruz.

Bildiğim bir şey var.

Enflasyon beklentilerinde bu kadar sapma olamazzz..% 1 lik bir sapmanın ne anlama geldiğini biliyor mu? Algılayabiliyorlar mı?

% 17.5 dan % 25 e çıkartılması ne demek. 7.5 puan sapma ne demek? % 30 luk sapma olur mu? OVP’ nin daha mürekkebi bile kurumamışken.

Birde % 26’ ya kadar yolu var.

Kapatın MB sını..Samimi söylüyorum. Ya tam rekabetçi piyasa ekonomisine geçin. Ya da sosyal piyasa mekanizmasını gerçekleştirin.

İki arada bir derede bu işler olmuyor..

Efendim MB rezervleri iyi imiş..

Bana net rezervleri söyleyin…net net net. Emanet verilen paralar rezerv değildir..

Nokta..

STKLAR MIŞ? NE STKSI.

Hani sivil toplum görünümlü odalara gelince. Bunların hiç biri STK falan değil. Onu bir kenara yazın..

Hepsi yarı kamu kurumu niteliğinde kurumlardır.

İşlevi var mıdır?

Yaa bu odaları kapatın ya. Hiçbir işe yaramıyor. Ekonomik hiçbir işe yaramıyor. Çünkü rasyonel bir yönetim anlayışında da değiller. Partiler başta olmak üzere, ne odalar, nede sendikaların hiç bir işlevi ve topluma   yarar tarafı da yok..

Boşuna zaman kaybı. Dijital dünyada yapay zekânın ileri derecede kullanıldığı bu dünya vallahi yazık. Hem üyesine yazık. Hem de verilen aidatlara.

Sanki memlekette bir başkanlık modellemesi var. Bu günün meselesi değil. Sistemsel bozuklukları var. AKP’ de üzerine tüy dikti..

Herkes bir küçük Erdoğan olmak istiyor.

Vallahi eski dünyada kalmış işleri bırakın. Yeni paradigmada her şey değişiyor.

Sistem çok basit. Yâda üye olma zorunluluğunu kaldırın. Çünkü demokrasiye zarar veriyor. Ticaret ve sanayi oligarşisi daha orta ölçek döneminde.

Vallahi samimi söylüyorum. Bu sistemle bir arpa boyu yol gidemezsiniz..

Devrim yapın.

Kendi bankanızı kurun ve çekleri siz verin.

Her halde TOBB’un kaynakları yeterde artar bile. Amaç koltuklarda kalabilmek. Fırsat bulup ta bir partiden listeye girip mebus olabilmek veya hiç bir bilgi ve deneyimine sahip olmadan goy goycu takımın korusuna kapılıp belediye başkanlığı koltuğunu kapmak.

Zira her seçim döneminde algı yönetimleri başlatılır ve sosyal medyada poz verme seansları başlatılır. Gazetecilerinde görevi burada başlar. Profesyonel olanlar hemen halkla ilişkiler görevi üstlenerek bunu manşetlere, akranlara, ana haberlere taşırlar. Siyasi programlarının ana menülerinde meze olurlar.

AFORİZMALAR

Ne gariptir ki toplum olarak; aklı yavaş olana değil de ayağı yavaş olana, yüreği kör olana değil de gözü kör olana acırız..

Halil Cibran