Kureyş Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve 4 ayettir. Bu sure Kur'an'da 106. Suredir ve en kısa surelerden birisidir ve namaz sırasında okunur. Kureyş, Hz. Muhammed'in mensup olduğu kabilenin adıdır. Kureyş Suresi  Okunuşu her Müslüman için önem arz eden konulardandır. İşte Kureyş Suresi Okunuşu -  Kureyş Suresi Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları hakkında bilmek istediğiniz bilgiler haberimizde…

Kureyş Suresi Arapça Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Li'î lâfi Kurayş'in

Kevser Suresi Okunuşu- Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Dinle) Kevser Suresi Okunuşu- Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Dinle)

2- Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf

3- Felya'büdû rabbe hâzelbeyt

4- Ellezî et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf

Kureyş Suresi Türkçe Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Kureyş'e imkan sağlandığı için,

2- Kışın ve yazın yolculuk etme imkanı sağlandığı için,

3- Hiç olmazsa onun için bu Beyt'in (Kabe'nin) Rabbine kulluk etsinler!

4- Ki kendilerini açlıktan doyurdu ve onları korkudan emin kıldı.

Kureyş Suresi Arapça Yazılışı

Kureyş Suresi Dinle

Kureyş Suresi'nin konusu

Sûrede Kureyş’e Câhiliye döneminde sağlanan ticari kolaylıklardan, güvenlik, zenginlik vb. imkânlardan bahsedilmekte, bunlardan dolayı yüce Allah’a minnettar olup kulluk etmek gerektiğine dikkat çekilmektedir.

Kureyş Suresi Fazileti

Kureyş suresi konu ve anlam bakımından bir önceki Fil suresinin devamı gibidir. Fil suresinde Kureyşliler’in Ebrehe ordusunun saldırısından nasıl korunduğu anlatılırken bu surede Kureyş’e verilen nimetler, güven ve refah dile getirilmektedir. Aralarındaki yakın ilgi sebebiyle bu iki surenin tek sure olduğunu söyleyenler bulunmakla birlikte bu görüş doğru değildir. Surede Kureyş adına yer verilmiş olması, Hz. Peygamber’in ve ilk müslümanların bu kabileye mensup olmalarının yanı sıra Kabe’nin bakımı, Kabe ve hac işlerinin yönetimi, hacılara su ve yemek dağıtımı gibi hizmetlerin yine bu kabile tarafından yerine getirilmiş olmasıyla bağlantılıdır.

Kureyş suresinin faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygamber’den nakledilen, Allah’ın Kureyş hakkında sure indirmesinin başka hiçbir topluluğa nasip olmayan ilahi bir lutuf olduğu (Alusi, XXX, 238) ve Kureyş suresini okuyan kimseye on sevap verileceği şeklindeki rivayetler zayıf kabul edilmiştir (Makdisi, III, 1626; Muhammed et-Trablusi, I, 1057).

Kureyş Suresi Kaç Ayet?

Kureyş Suresi 4 ayetten oluşmaktadır.

Kureyş Suresi Kaçıncı Sayfa ve Cüzde Yer Alıyor?

Kureyş Suresi, Kur’an-ı Kerim’de 602. Sayfada başlayıp aynı sayfada biter ve 30. cüzde yer alır.

Kureyş Suresi Abdestsiz Okunur Mu?

Vakıa suresi, 79. ayette “Temizlenmiş olanlardan başkası ona el süremez.” şeklinde emredilir. Bu nedenle, cünüp olan ya da abdestsiz birisinin Kur’an-ı Kerim’e el süremeyeceği gibi herhangi bir ayeti de okuyamaz.

Özetle, abdesti olmayan birisi, Kur’an-ı Kerim’e el dokundurmadan ezberinden bildiği ayet ve sureleri okuyabilir. Bu caizdir; ancak abdestsiz olan birisi Kur’an’a dokunarak Vakıa suresini okuyamaz. Ayet el-Kürsi, Fatiha ve İhlas gibi ayet ve sureleri okumak isteyen kimse, bunları dua niyetiyle okursa caizdir. Başörtüsü olmadan da Vakıa suresi okunabilir; ancak Kur'an'a saygıdan dolayı başörtülü olunması tavsiye edilmektedir.

Kureyş Suresi Adetliyken Okunur Mu?

Kureyş suresinin adetliyken Kur'an-ı Kerim'den ya da ezberden okunması caiz olmamaktadır.

Editör: Tuğçe Kaş