Merhaba Değerli Okurlar;

Bu haftaki yazımızda  miras hukuku ve miras hukukunda merak edilen çok sorulan sorulardan birkaçını  yazıma taşımak istedim.

Bu yazımızda Miras ve mirasçılıkta büyük bir sorun olan miras paylaşımından bahsedeceğiz. Bir bireyin aile büyüklerini kaybetmesi çok üzücü ve zor bir durumdur. Her ne kadar zor ve üzücüde olsa hayatın gerçekleri ve normal hayatımıza devam etmemiz gerektiği için ölenin malvarlıklarının Miras hukukumuzda belirlenen maddelere göre yasal olarak paylaştırılması gerekmektedir. Bazı durumlar mirasçılar arasında fikir ayrılıkları yaratmakta olup olaylar mahkemeye taşınmaktadır.

 

MİRAS HUKUKU NEDİR ?

Miras hukuku ölen kişinin mal varlıklarının yasada belirlenen kişilere belirli pay oranları nispetinde intikalini ve bunların ne şekilde paylaşılacağını düzenler.

Tereke ise miras bırakanın alacak ve borçları da dahil olmak üzere tüm varlıklarına verilen isimdir. Miras paylaşımı ise miras bırakanın bu varlıklarının oluşturduğu terekenin mirasçılar arasında bölüşülmesi anlamına gelmektedir.

MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?

Miras paylaşım oranları yasal mirasçılar arasında kanunda belirtilen oranlarda ölen kişinin sağ kalan eşinin varlığına göre değişmektedir. Onun dışındaki mirasçılar eşit oranlarda miras payı alırlar. 

Örneğin sağ kalan eş ve 2 çocuk yasal mirasçı oldu ise; sağ kalan eş mirasın 1/4’üne, çocukların her biri mirasın 3/8’ine hak kazanacaktır.

ŞİMDİ BU KONU İLE İLGİLİ TARAFIMIZA EN ÇOK SORULAN SORULAR HAKKINDA KONUŞALIM 

 

1-) MİRAS PAYLAŞIMINDA ANLAŞMA SAĞLANAMAZ İSE NE OLACAK?

Dava açılması gerekmektedir. 

Miras bırakanın vefatının ardından miras malları mirasçılara geçer. Mirasçıların miras payları kanunda belirlenmiştir. Bazı durumlar da mirasçılar arasında fikir ayrılığı ortaya çıkmaktadır. 

Mirasçılardan bazıları malvarlıklarının satılmasını isterken, satılmamasını isteyen mirasçılar olduğu gibi, yurtdışında bulunup bir araya gelememeleri sebebiyle de anlaşma sağlanamamaktadır.

İşte bu şekilde anlaşma sağlanamazsa ve miras mallarının paylaşımı isteniyorsa mirasçılardan herhangi biri kendisi veya vekili aracılığıyla yetkili Mahkemeye başvurup dava açabilir.

2-) DAVA SONUNDA BABA YADİGÂRI EV, ARSA, ARABA SATILMASIN DİYEN KARDEŞLERDEN BİRİNİN EVİ, ARSAYI, ARABAYI SATIN ALMA HAKKI VAR MIDIR?

Taşınmaz veya taşınır malı almak isteyen mirasçının böyle bir hakkı vardır.

3-)  RAHMETLİ BABAMIN BUNDAN YAKLAŞIK 10 SENE ÖNCE ALMIŞ OLDUĞU BİR EV VAR. EVİ ALDIKTAN KISA BİR SÜRE SONRA EVLENDİ 2. EVLİLİĞİNİ YAPTI BABAM VEFAT ETTİ ÜVEY ANNEM BU EV ÜSTÜNDE HAK SAHİBİ Mİ?

EVET. Babanızın ikinci eşi mirastan payını alacaktır.

4-) BİZ HUKUKÇULARA EN ÇOK SORULARN SORULARDAN BİR DİĞERİ KARDEŞLER ARASINDA DAVALIK OLAN EVDE KARDEŞLERDEN BİRİNİN OTURMA HAKKI VAR MIDIR? 

EVET. Oturma hakkı vardır. Ancak diğer kardeşler evde oturan kardeşten kendine ait olan payı değerinde miktarı isteyip bunun için diğer kardeşe dava açabilirler.

5-) BABAM (ANNEM) VEFAT ETTİ BANKADA PARASI VAR NASIL ALABİLİRMİYİZ?  

EVET. Mirasçılarla birlikte alabilirsiniz anlaşma sağlanamazsa dava yoluna gidilebilir.

6-) ANNEM YURTDIŞINDA BOŞANDI FAKAT TÜRKİYE’DE BOŞANMADI VE VEFAT ETTİ TÜRKİYE BULUNAN ÜVEY BABAM MİRASÇISI MI OLACAK?

EVET. Türk nüfus kaydında aslında boşanılan kişi ile evli göründüğünden vefat halinde eşler halen birbirinin mirasçısı olmaya devam ederler.

7-) BABAMIN VEFATINDAN DOLAYI YÜKLÜ BİR VERGİ BORCU KALDI NE YAPABİLİRİM?

  Gerekli şartlar uygun bulunursa reddi miras yapılabilmektedir.

8-) BABAANNEM ÖLDÜ AMCALARIM BABAMIN İZNİ OLMADAN BABAANNEMDEN KALAN ARSALARI SATABİLİR Mİ?

HAYIR. Babanın izni olmadan diğer kardeşleri satış yapamaz.

9-) KARDEŞİM BENDEN İZİNSİZ ARKADAŞINA DAVALIK EVİ KİRAYA VEREBİLİR Mİ ?

HAYIR. Ev üzerinde eşit paylara sahipsiniz.

10-) BABAM VEFAT ETMEDEN ÖNCE TAŞINMAZLARINI KARDEŞİMİN ÜZERİNE DEVRETMİŞ PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Baba vefat ettikten sonra tek başınıza veya diğer kardeşlerle beraber ancak babanızın ölümünden itibaren diğer mirasçılarla birlikte babanızın taşınmazı devrettiği kardeşinize dava açabilirsiniz.

Son olarak ailenizden birini kaybetmeniz yazımın başında belirttiğim gibi ne kadar üzücü olsa da hayatın gerçekleri olarak bu durumlarla karşı karşıya kalabilmektesiniz. Miras ve mirasçılık hukuku çok geniş bir konu dağılımına sahip olması nedeniyle bu haftaki yazımızda size bu kadarını ulaştırıyorum.Haftaya görüşmek üzere…Sağlıcakla…