Anksiyete belirtileri nelerdir? Ne zaman yardım alınmalı? Anksiyete belirtileri nelerdir? Ne zaman yardım alınmalı?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında önemli uyarılarda bulundu.

Sigara En Büyük Risk Faktörü

Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tütün kullanımının akciğer kanserinin en büyük risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Günde bir paket sigara içmek, bir yıl sonunda ‘bir paket yıl’ olarak tanımlanır. 50-80 yaş aralığında olan ve en az 20 paket yıl sigara geçmişi bulunan kişiler, her yıl düşük doz akciğer tomografisiyle tarama yaptırmalıdır" dedi.

Taramalar Ne Zaman Sonlandırılmalı?

Yıllık taramaların ancak kişinin 15 yıl boyunca sigara içmemesi, yaşam beklentisini sınırlayan ciddi sağlık sorunlarının varlığı ya da 81 yaşına ulaşması durumunda durdurulabileceğini belirten Doç. Dr. Çalışkan, tarama kararının uzman gözetiminde verilmesi gerektiğini söyledi.

Kan Testleri Tanı İçin Yeterli Değil

Kanser tanısında kan tahlillerine fazla güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan Çalışkan, “Tümör belirteçlerinin normal çıkması kanseri dışlamaz, yüksek olması da varlığını kanıtlamaz. Bu nedenle akciğer kanseri taramalarında bu testlerin rutin olarak kullanılmaları tavsiye edilmez. Uluslararası kılavuzlara göre en etkili yöntem, yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisidir” diye konuştu.

Tanı Süreci Geciktirilmemeli

Akciğer kanserinin hızlı seyreden ve kötü prognozlu bir tür olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tanı sürecinde vakit kaybının hastalığın seyrini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

En Uygun Biyopsi Yöntemi Seçilmeli

Biyopsi yöntemlerine ilişkin de bilgi veren Çalışkan, “Hastaya en az komplikasyon riski taşıyan, tanı oranı yüksek ve hızlı sonuç veren biyopsi yöntemi tercih edilmelidir. Tercih edilecek yöntem, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından belirlenir. Biyopsi kararı, PET-BT ve/veya beyin MR’ı sonrası verilmelidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi