Allah'a yönelme, günahlardan arınmak, hak yolunda feragat göstermek, meşakkatleri göğüslemek, dinin özüyle temasa geçmektir. Mekke'de bulunan Kabe'yi ve civarındaki kutsal olan özel yerleri belirli vakitler içerisinde usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve yapılması gerekli görevleri yerine getirmektir. İslam'ın beş esasından biri olan hac ibadeti için hazırlıklar başlamaktadır. Dünyanın muhtelif yerlerinden gelen Müslümanlar Mekke'de buluşarak mahşerin görüntüsünü vererek Kur'an'ı Kerim'de yüce Allah buyruğunu yerine getirmek için yollara düşmektedirler. 'Gitmeye gücü yetenlerin Kabe'yi ziyaret etmeleri Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır.'(1) 'İslam beş esas üzerine kurulmuştur. Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in onun elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek ve Ramazan orucunu tutmak, Kabe'yi ziyaret etmek (hac)'dır.(2) Peygamber (sav) efendimizin bu şekildeki buyruğu Haccın önemini ve yararlarını belirtmiş, nasıl yapılacağını fiilen göstermiştir. Gücü yeten yani sağlıklı ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve büluğ çağına erişmiş Müslümanların ömürlerinde bir defa haccetmeleri farzdır. Bu şartları taşıyan kişinin imkan elde edince gecikmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Hayatında bir defa haccetmiş bir Müslümanın tekrar haccetmesi gerekmez. Böylece haccın kelime ve terim manalarını başta ifade ettikten sonra günümüzde hac ibadetini yerine getirme imkanı elde edipte gidemeyen Müslümanların durumu ne olacak diye sorabiliriz?
Suudi Arabistan hükümetinin Müslüman ülkelere koymuş olduğu kota, kuradan çıkamama gibi nedenlerle hac ibadetini yapmak isteyip de bu sebepten yapamayan Müslümanların dinen hiçbir sorumluluğu yoktur. Bunun yerine hac görevini ifa etmek için sabırla bekleyip maddi imkanları ve sağlıkları yerinde ise umre ibadetini yapmalarını tavsiye ederim. Umre ibadetini de tekrar tekrar yapmaktan ziyade ülkemizde bulunan fakir talebelere, fakir Müslümanlara yardımda bulunmalarını tavsiye ediyorum.
Hac ibadetinin gereksizliğini ima etmek maazallah insanı dinden çıkarır. Hac ibadeti farzdır. İbadetlerin farziyeti tartışılmaz, hikmeti sorgulanmaz. Ancak defalarca hac veya umreye gitmek her ne kadar tavsiye edilse de Müslüman komşularımızın muhtaç durumda olmaları nedeniyle fazlalığımızı onlara yöneltmek daha doğru bir davranış olacağı aşikardır. 'Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.'(3) buyuran Hz. Peygamber (sav) efendimizin fakire, miskine, yetime, borçluya, çalıştırdığımız muhtaç işçimize vermek onların ihtiyaçlarını gidermek Rabbimizin emridir. Hac ibadetini yapmış olan Müslümanlar ibadetlerini yapmaya özellikle namazlarını ihmal etmeden kılmaya ve dünyevi işlerine de devam etmelidirler. Hac yolculuğuna çıkan ve çıkacak olanların şimdiden hac ibadetlerini en güzel bir şekilde yapmalarını, hiçbir çirkinliğe bulaşmadan günahlarından kurtulmuş olarak tekrar sağlık, sıhhat içerisinde yuvalarına dönmelerini yüce Allah'tan niyaz ederim. Hoşçakalın.