Virüs salgının tüm hayatı işgal ettiği ve zorunlu evde kal çağrılarına uyulduğu bugünlerde doğal olarak da tek gündem maddesi hastalık ve virüs oluyor. Tüm hayatımız da bu iki kavram etrafında dönüyor ve şekilleniyor. Gündemin biraz dışına çıkmak ve zihinleri dağıtmak için farklı bir konulara eğilmekte fayda var. Bugün de 1 Nisan. Tüm dünyada 1 Nisan Şakası olarak kabul edilen ve herkesin herkesi şakaladığı bir gün. Konuyu biraz dağıtmak adına bugünün nasıl çıktığını yazmakta fayda var.
1 Nisan şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde birçok efsaneler bulunuyor. Kökeni ise 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles'ın yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocağa aldırmasına dayandığına inanılır. I tarihlerde Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. Tabii o zamandaki iletişim şartlarıyla Kral Charles'in bu kararı fazla yayılamadı ve duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam etti. Karara uyanlar ise 1 Nisan'da partiler düzenleyerek yeni yılı kutlamaya çalıştı. Bu kutlamaya katılmayanlar ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdi ve onları Nisan balığı olarak tanımladı. 1 Nisan'a da 'aptallar günü' adını verdiler. İşte bu aptallar gününe özgü herkese sürpriz hediyeler verilip gerçek olmayan haberler ürettiler.
Yıllar sonra ocak ayının yılın ilk ayı olması kararlaştırılınca Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.
Aslında bu masum günün ardında sınıfsal bir ayrımcılık da yatar. Çünkü dönemin haberleşme aracı yalnızca at üzerindeki insanlardır. Kralın aldığı bu değişiklik kararı, Fransa'nın birçok yerine oldukça geç ulaşır. Bu nedenle, çoğu insan yeni yılın 1 Ocak tarihine alındığından haberdar olamaz. Kralın çevresindeki asilzadeler yeni yılı 1 Ocak tarihinde kutladıktan sonra köylülerin geçmiş yeni yılı üç ay sonra kutlaması ile alay etmeye başlar. Onlara hiçbir zaman gerçekleşmeyecek yeni yıl partileri ilan edip, asla verilmeyecek hediyeler vaat ederler ve böylece yaptıkları şakalar ile kendilerine büyük bir eğlence edinirler. Yani başlangıçta 1 Nisan Fransız asilzadelerinin bir eğlencesidir. Ancak daha sonra tüm dünyaya yayılır ve halka mal olur.
Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
Kökeni ne olursa olsun 1 Nisan aslında insanların eğlendiği ve birbirini şakaladığı bir gün olarak hafızalarda kalmıştır. Fransa'dan belki de pagan inançlardan tüm dünyaya yayılmış eğlenilen bir gündür. 1 Nisan şakası olarak tarihe geçen güzel şakalar da vardır. Şaka tadında güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle herkesin 1 Nisanı kutlu olsun.