Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklarda yer alan Bilecik'in Söğüt ilçesi, tarihi bir dönüşüme tanıklık ediyor. Söğüt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü V. Fadime Çimen, binanın en az 100 yıl ayakta kalmış bir ipek böceği fabrikası olduğunu ve ilçede tekstil ile ipek böcekçiliği anlamında önemli bir geçmişin bulunduğunu belirtti. Çimen, "Söğüt, tekstil anlamında ve ipek böcekçiliği konusunda oldukça ilerlemiş bir yer. Burada birkaç tane daha ipek böceği fabrikası yer almakta" dedi.
Çimen, müzeye dönüştürülmek istenen fabrikanın en büyük özelliğinin ise Şükrü Saracoğlu'na ait olması olduğunu vurguladı. Fenerbahçe'nin eski başkanının adının hem Söğüt hem de Türk sporunun tarihinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Çimen, "Türkçülük ve milliyetçilik duygularını yoğun bir şekilde yaşadığı için bu bina, Söğüt için çok daha önemli. Hem manevi hem de tarihi bir geçmişi olan bu binanın yıkılmaması ve yok olmaması adına Söğüt Belediyesi olarak bu ipek böceği fabrikasını Şükrü Saracoğlu Müzesi yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Fadime Çimen, ayrıca Şükrü Saracoğlu'nun ailesiyle iletişime geçilerek, ailesinin eşyalarının müzeye dahil edilmesi ve Şükrü Saracoğlu'na özel bir köşe hazırlanması planlandığını belirtti. Bu sayede hem Saracoğlu'nun adının yaşatılacağını hem de ziyaretçilere onun hayatına dair izler sunulacağını dile getirdi. Tarihi fabrikanın, aktif olduğu dönemde kullanılan malzemeleriyle de önemli bir nostalji oluşturduğuna dikkat çeken Çimen, "İpek böceği üretiminin yapıldığı dönemde kullanılan araç-gereçler ve kozaların kurutulduğu alanlar, bu tarihi yapıda yer almakta. Burada, o dönemin atmosferini yaşamak mümkün" dedi.
Söğüt Belediyesi'nin projesiyle, hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret edebileceği bir kültürel miras haline gelmesi hedeflenen müze, ilçenin tarihi ve kültürel dokusuna önemli bir katkı sağlayacak.