“Soğuk havalarda mutlaka sıcak tutacak kaşkol, eldiven gibi koruyucu kıyafetlerimizi giymeliyiz. Kış aylarında günlerin kısalması ve gecelerin uzun olması nedeniyle daha hareketsiz bir yaşam sürüyoruz. Bu durum, kas ve eklemlerde kısalmalar ile ağrıların artmasına yol açıyor,” dedi.
Duygu Durum Bozuklukları ve Kas Ağrıları İlişkisi
Kış aylarında depresyon, anksiyete ve uykusuzluğun sık görüldüğünü belirten Dr. Sağırkaya, bu durumların kas ağrılarını artırabileceğini söyledi. “Günlerin kısa olması nedeniyle mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin azalması, duygu durum bozukluklarını tetikliyor. Uykusuzluk da kas ağrılarının artmasına neden oluyor. Bu dönemde hormonların azalması, kaslardaki toksik maddelerin yeterince uzaklaştırılamaması ile birleşerek ağrıları şiddetlendirebilir,” diye konuştu.
D Vitamini Eksikliği Kas ve Eklem Ağrılarını Tetikliyor
Dr. Sağırkaya, kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla D vitamini eksikliği riskinin arttığını ifade etti. “Eğer yaz aylarında yeterince D vitamini alınmazsa, kış aylarında kas, eklem ve kemik ağrılarında artış görülebilir,” dedi.
Beslenme ve Egzersiz Önemli
Doğru beslenmenin kas ve eklem sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Sağırkaya, “Otoimmün veya romatizmal hastalığı olanlar, beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir. İyi bir egzersiz programı ve dengeli bir beslenme bu dönemde çok önemlidir. Soğuklardan korunarak, stres ve anksiyeteden uzak durulmalıdır,” tavsiyesinde bulundu.