‘Afrika sıcakları’ olarak tanımlanan ve tüm yurtta etkili olan ‘eyyam-ı bahur’ sıcaklıkları Eskişehir’de de hissedilmeye devam ediyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalp hastalıkları riski ve buna bağlı olarak kalp krizi vakalarında ise önemli bir artış görülüyor.
Yaz aylarında kalp krizi vakalarının artmasının sebebinin yüksek sıcaklıklardan kaynaklandığını söyleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Görenek, “Sıcaklar kalp sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Kalp alışkanlıklarımız ve kalbimizin kasılma özellikleri değişiyor. Normalde olmayacak bir kalp krizinin bu dönemlerde arttığını biliyoruz. Bu dönemde kalp krizi vakalarının artma sebebi olarak direkt sıcakları gösterebiliriz. Özellikle bu dönem yaşadığımız 36-37 derece sıcaklık, tahammül edilebilir bi sıcaklık değil. Normal vatandaşın bile kan basıncının yükselmesiyle birlikte tansiyon, tansiyonun yükselmesiyle birlikte de kalp krizi riski artıyor. Özellikle kalp yetersizliği olan hastalar bu durumdan oldukça olumsuz etkileniyor” şeklinde açıklama yaptı.
“BU HASTALAR RİSK GRUBUNDA”
Risk grubunda bulunan kesimin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Görenek, “Özellikle yaşlılar, şeker hastaları, kalp hastaları, kalp yetmezliği olan yani yolda yürürken bile nefes nefese kalan hastalar, astım hastaları ve kalp damar sistemini etkilediği için önceden inme geçirmiş hastalar daha fazla risk altında. Bu hastaların belli saatler aralığında kesinlikle kapalı ve ılık ortamlarda bulunmalarını tavsiye ediyorum. 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerekiyor ama şu dönemde 16.00 sonrası da sıcaklar halen devam ettiği için hava sıcaklığına bakılarak dışarıya çıkmakta fayda var” diyerek ifade etti.
“SİGARAYI BIRAKMALARINI ÖNERİYORUM”
Sigara kullanımının sadece sıcaklarda değil hiçbir zaman kullanılmaması gerektiğini söyleyen Görenek, “Sıcağın doğrudan sigarayla bir ilişkisi yok belki ama sıcağın verdiği etkilerin üzerine sigaranın olumsuz etkileri eklenince kişiyi daha kötü etkiliyor. Sadece bu dönemde değil biz hastalarımıza her zaman sigarayı bırakmalarını öneriyoruz” diye konuştu.
“SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ”
Yaz aylarında su tüketimine dikkat çeken Görenek, “Su tüketimi çok önemli, vücudun kaybettiği su miktarı yerine koyulmalı ancak bunu da abartmamak gerekiyor. Halk arasında ne kadar çok su içersem o kadar iyi yanılgısı var. Fazla sıvı tüketimi vücut dengesini bozacağı için günlük 2-3 litre sıvı tüketimi yeterli olacaktır” dedi.