Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Nazan Aksaray,  ‘17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’ kapsamında bir açıklama yaptı.  Aksaray, 13 yıl önce görevi başında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ı anarak başladığı konuşmasında, “2023 yılında Türk Tabipleri Birliği’nin anket çalışmasında, her 10 hekimden yaklaşık 9’unun, çalışma hayatı boyunca hasta veya hasta yakını tarafından en az bir defa şiddet gördüğü; şiddet görenlerin yaklaşık üçte ikisinin yetkili mercilere bildirimde bulunmadığı ifade edilmiştir. Türk Tabipleri Birliği’nin talebine rağmen edinemediği, bu nedenle açtığı dava sonucunda elde edilen Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre; Ocak 2016’dan Temmuz 2023’e kadar 25 bin 315 adet fiziksel şiddet bildirimi yapılmıştır. Ancak bu tarihten sonraki veriler yine elde edilemediği için halen mahkeme kararı beklenmektedir. Sağlıkta yaşadığımız bu şiddet sarmalının evlerden, sokaklardan ve hepsinden önemlisi bunu önlemek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü en yetkili organların söylemlerinden bağımsız olduğu düşünülemez” diye konuştu.

"Sağlık hizmetinin verildiği yerlerin güvenli olmaktan çıktığı aşikardır"

Şiddete sıfır tolerans anlayışının propaganda içeren bir söylemden çıkıp gerçek bir politikaya dönüşebilmesi, sürekli, kararlı ve samimi bir anlayışı zorunlu kılar. Ülkemizde sağlıkta şiddetle ilgili samimiyetsiz tutumun en çarpıcı örneğini, ‘Memnuniyetsizliğiniz varsa gidin sağlık personelinin gırtlağına yapışın’ diyen bir milletvekilinin Hala Meclis’te olduğunu görüyoruz. Sağlıkta dönüşüm nedeniyle sağlığın bugün geldiği noktanın yarattığı olumsuz iklimin şiddet doğurduğu, özellikle acil servislerde kontrolden çıktığı, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetinin verildiği yerlerin güvenli olmaktan çıktığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

"Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir"

Aksaray taleplerini şöyle sıraladı:Sağlıkta dönüşüm projesi hemen durdurulmalıdır. Yönetici atamalarında mutlak liyakat aranmalıdır. Performans sistemi kaldırılmalı, ekip çalışmasını özendiren nitelikli çalışma düzenine geçilmelidir. Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.  Sağlık kurumlarında yeterli sayıda güvenceli sağlık çalışanı görevlendirilmelidir.  Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.  Merkezi şikayet hatları kaldırılmalıdır.  Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir. TTB’nin önerdiği caydırıcı yasa teklifi hayata geçirilmelidir.”

Eskişehir'deki o belediyeden iş fırsatı: Büro görevlisi alımı yapacak! Eskişehir'deki o belediyeden iş fırsatı: Büro görevlisi alımı yapacak!

 

Kaynak: HABER MERKEZİ