İlk ders zili heyecanını yaşayacak milyonlarca okula ilk adım öğrencileri için konuşan Turgut, “Çocuğun daha önce hiç okul tecrübesi, okul deneyimi yoksa elbette ilk birkaç gün ebeveynin okulda bekleyerek çocuğun ulaşabileceği bir noktada olacak şekilde hazır olması okula alışma süreci konusunda öğrenciyi kolaylaştırabilir” dedi.
EBEVEYNDE OLAN KAYGI ÇOCUĞA YANSAYACAK
Ailelerin kendini hazırlaması, kaygılarını kontrol edip çocuklara bunu çok fazla belli etmemeleri gerektiğinin altını çizen Turgut, “Aileler de öncelikle kendilerini hazırlamaları gerekiyor. Okula başlangıç sürecinde çoğunlukla gördüğümüz çocukların ayrılamaması probleminden ziyade ailelerin de ayrılamama ya da ayrılmayla ilgili kaygı yaşaması oluyor. O nedenle öncelikle ailelerin kendini hazırlaması kaygılarını kontrol etmesi ve bu kaygıyı çocuklara çok fazla belli etmemeleri gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki kaygı bulaşıcıdır. Ebeveynde olan bir kaygı çocuğa da yansıyacak ve çocukta tedirgin olacaktır. Özellikle daha önce okul öncesi bir eğitime gitmemiş olan bir çocuk için bu kaygının yansıması tabii ki daha zorlayıcı olacaktır. Çünkü çocuk hiç bilmediği bir ortama ve bir yere gidecek. Bu bilinmezlikle beraber anne babadaki kaygıyı yansıması da onun korkmasına ya da geri adım atmasına sebep olabilir. Bu nedenle öncelikle ailelerin kendini hazırlaması, kaygılarını kontrol edip çocuklara bunu çok fazla belli etmemeleri gerekiyor. Ama her şey bir yana elbette ki okulun ilk günü. Tüm ebeveynler için ve çocuklar için özel bir gün duyguların yoğun olduğu bir gün. İster istemez bu duygu yoğun yaşanıyor. Olabildiğince bunu çocuklara daha normal bir güne yaklaştırmayı ama o heyecanı da baskılamadan yaklaştırmaya çalışmak önemli” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMAK GEREKİR
Okulda çocukları neyin beklediğini, okulda neler olacağını, neler yapacağını çok iyi anlatmak gerektiğini belirten Turgut,” Ama bunu da abartmadan yapmak gerekiyor ve özellikle okulda oyun oynayacaksın, gezeceksin, resim yapacaksın , gibi daha keyif alan kısımları da aşırı odaklanmadan, gerçekçi bir şekilde okulda nelerin onları beklediğini güzel bir şekilde anlatmak, çocukları bu anlamda okula hazırlamak gerekir.
AYRILIK KAYGISI YAŞAR
Okul öncesi çocuklarla beraber çocuğun gideceği okula bir ziyaret gerçekleştirmek, okulu, çocuğun gezip görmesini sağlamak kaygıyı azaltan bir faktör olacağını söyleyen Turgut, “Onunla beraber çocuğun daha önce hiç okul tecrübesi, okul deneyimi yoksa elbette ilk birkaç gün ebeveynin okulda bekleyerek özellikle ilk gün okulda bekleyerek çocuğun ulaşabileceği bir noktada olacak şekilde hazır olması süreci kolaylaştırabilir. Ama bunu da tabii çok fazla günlere yaymamak, çok uzatmamak gerekir ve birkaç gün içerisinde de hızlı bir şekilde çocuğu oraya adapte etmek gerekir. Alıştırmak gerekir. Yine bu alıştırma sürecinde çocuğun kaygısını giderebilmek adına dediğim gibi hani okulda neler olacağını anlatmakla beraber okula saatinde çocuğu bırakmak ve okul saati bitiminde çocuğu alacağımızdan çocuğa bahsetmek, anlatmak, çocuğumuzun bundan emin olması burada önemli ve okul saatini geçirmeden gidip çocuğu almak, çocuğu okulda saat geçtikten sonra uzun süre okulda bırakmamak bunlar çok önemli. Eğer bunlara dikkat etmezsek yine çocuk zaten ayrılık kaygısı yaşar. Çocuk için beni buraya bırakacaklar ve bir daha almayacaklar korkusu ve endişesi iyice pekişmiş olur” dedi
KAYGIYI YATIŞTIRMAKTA FAYDA VAR
Çocuğu okula bırakırken hangi ifadelerin kullanılması konusuna da değinen Turgut,” Çocuğa iyi anlatmak gerekir. Seni okula bırakacağım. Ben işe gideceğim ya da eve gideceğim. Şu saatte gelip burada hazır olacağım. Sen okul bitiminde beni burada göreceksin. Seni bırakmayacağım ve alacağım. Gibi ifadelerle çocuğun kaygısını yatıştırmakta fayda var.
SÜRECİ KOLAYLAŞTIRIR
Turgut ,”Okula az bir zaman da kaldı ama çocuğun uyku saatini şimdiden biraz düzenlemek, biraz daha erken yatırmak, çocuğu biraz daha erken kaldırmak da okulun ilk günü uyuma ve uyanma güçlüğünü de en azından bir noktaya kadar yoluna koymuş olur ve bu da süreci kolaylaştırır” diye konuştu.
EMRAH KÖSE