Türkiye'de ayçiçeği ihtiyacının yarısını karşılayan Trakya'da yaşanan kuraklık çiftçileri zora soktu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, Türkiye’nin ayçiçek yağı ihtiyacını Trakya bölgesinden karşılandığını hatırlattı. Özbunar, Trakya’da etkili olan kuraklığın Eskişehir’de etkili olmadığını ifade etti.
KALİTEYLE İLGİLİ SIKINTILAR YAŞANDI
“Mevcut son yağışlarla beraber tabi ki hububatta verim bazında artışlar oldu. Ama kaliteyle ilgili sıkıntılar yaşandı” diyen Özbunar, “Normalde kaliteli ürünü 8 bin 250 liraya satabilen çiftçilerimiz tabi ki kalite kaybı dolayısıyla bu fiyattan 7 liraya, 6 liraya, tüccar bazında 5 liralara kadar düştü. Ama seviniyoruz biz. Çünkü geçtiğimiz yıllardaki kuraklık dolayısıyla verimde büyük bir düşüş vardı ve hububatta ülkenin ihtiyacı olan ham maddesinin karşılanması biraz sıkıntıya girmişti. Arpa da yem olarak da kullanılan bir ürün. Arpada düşüşler, samanda düşüşler yem ihtiyacının da karşılanmasında sıkıntılar yaratıyordu. Ama mevcut olan yağışlarla beraber Eskişehir bazında verimlerde bayağı iyi sonuçlar elde edildi. Ve saman açısından da artık tarlalarda bol miktarda görüyoruz. Üreticiler bunları atmaya çalışıyorlar. Eskiden bol miktarda tarlalara satabildiklerini şu anda fazla olduğu için satamaz pozisyona geldiler” diye konuştu.
TRAKYA’DAKİ KURAKLIK HASADI ETKİLEYECEK
Trakya’da yaşanan kuraklığın ayçiçek hasadını olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Özbunar, “Ama ayçiçeği ile ilgili tabi ki Trakya bölgesinde hasatlar başladı. Eskişehir bölgesinde hasatlar yok. Ama Eskişehir’de yaşanan yağışlarla beraber Eskişehir’deki ayçiçeğinde verimin biraz daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Fakat ay çiçeği açısından değerlendirme daha çok Trakya bölgesi açısından göz önüne alınmalı. Türkiye’nin ihtiyacı olan ayçiçeği yetiştiricilerinin çoğu Trakya’da. Bu sene kuraklıkla beraber o bölgede biraz daha az yağışların olması sebebiyle ayçiçek miktarında biraz düşüşler olabileceği göz önüne alınması lazım. Diğer bölgeler bunu telafi eder mi? Onu verim esaslı gözlemlemek gerekiyor” şeklinde konuştu.
FİYAT ARTIŞI OLABİLİR
Özbunar, “Fiyat artışı olabilir. Her şeye de zam geliyor. Ona da zam gelebilme ihtimali var. Bekliyoruz. Mazot artarken, girdi maliyetleri bu kadar artarken üreticinin de fiyatları artırması kadar doğal bir şey olamaz. Tüketicinin de cebine yansıyacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
MELTEM KARAKAŞ